tion.ro Web analytics

Cimitirele din Timișoara, „o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă”

De Erika Iszlai

Cimitirele din Timișoara, „o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă”

foto: arhivă
Cimitirele din Timișoara sunt „o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă în fața celor care vin din alte părți”, este de părere preotul Ionel Popescu. Imaginea mormintelor înghesuite și neîngrijite, a gunoiului care tronează peste tot, dar și a capelelor funerare mizerabile este „dezgustătoare și dezolantă”.
Scris de Erika Iszlai - Cimitirele din Timișoara sunt „o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă în fața celor care vin din alte părți”, este de părere preotul Ionel Popescu. Imaginea mormintelor înghesuite și neîngrijite, a gunoiului care tronează peste tot, dar și a capelelor funerare mizerabile este „dezgustătoare și dezolantă”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, cu mai mulți ani în urmă, ca fiecare an nou să fie declarat an omagial, consacrat cinstirii unor momente, evenimente și personalități clericale și laice care au avut un rol însemnat în viața bisericească, culturală și socială a poporului român. În 2021 este „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în Patriarhia Română. Aceste teme au fost tratate de preoți în cadrul conferințelor anuale organizate la sediul celor șase protopopiate.

„Prima temă, dezbătută în cadrul conferinței semestriale din primăvară a evidențiat grija pastorală a Bisericii Ortodoxe Române față de românii din afara granițelor, atenție deosebită fiind acordată fraților noștri care viețuiesc în cadrul Episcopiei Ortodoxe din «Dacia Felix», Serbia. La această conferință a participat și vicarul eparhial al Episcopiei «Dacia Felix», Centrul eparhial îngrijindu-se, între altele, de organizarea unei colecte pentru parohiile românești din Voivodina, Serbia, cărora le-au fost donate cărți liturgice și obiecte de cult în valore de peste 30.000 lei”, a transmis preotul Ionel Popescu.

Cea de-a doua temă a subliniat valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Au fost susținute cateheze despre importanța locurilor de veci, despre modul de administrare, de îngrijire și de înfrumusețare a cimitirelor și despre problematica incinerării. Manifestările dedicate celor adormiți și de punere în valoare a cimitirelor bisericești s-au derulat în toate parohiile și mănăstirile eparhiei. Au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroi, ostași, luptători, foști deținuți politic, deportați în Bărăgan, ierarhi, preoți, monahi și credincioși care „au contribuit la promovarea spiritului de unitate națională, la perpetuarea valorilor politice, bisericești și morale, cu ajutorul cărora ne-am păstrat identitatea de români ortodocși”.

Slujitorii Bisericii bănățene au realizat și un inventar al mormintelor/construcțiilor funerare închinate eroilor și personalităților din parohii, filii și mănăstiri. Au ridicat troițe în cinstirea și pomenirea acestora, au construit capele mortuare și au derulat o campanie de renovare a vechilor monumente și de înfrumusețare a cimitirelor parohiale. Nu au fost uitați nici eroii din cimitirele orășenești, aflate în administrarea primăriilor.

Situația cimitirelor din Timișoara

Preotul Ionel Popescu a avut prilejul de a păși în foarte multe cimitire din Europa și din Orientul apropiat și a rămas „impresionat de buna rânduială, curățenia și modul de sistematizare a acelor cimitire și de bunul gust în alegerea aranjamentelor florale, a amenajării mormintelor și a monumentelor funerare”. Lucrurile nu stau la fel și în Timișoara.

„Din păcate, constatăm, cu durere în suflet, că lucrurile nu stau în felul acesta și în unele din cimitirele noastre. Există, de pildă, chiar în Timișoara, viitoare capitală europeană a culturii, cimitire care sunt o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă în fața celor care vin din alte părți, pentru a participa la înmormântări sau pentru a rosti o rugăciune la mormântul părinților, al bunicilor…

Îmaginea mormintelor înghesuite unul lângă celălalt, multe fiind neîngrijite și degradate, a locurilor de veci care «apar», mai nou, chiar pe marginea aleilor, a coroanele din plastic, a bălăriilor și vegetației omniprezente, a gunoiului care tronează peste tot, în cantități apreciabile, a capelelor funerare mizerabile, este dezgustătoare și dezolantă. Oare așa ne arătăm prețuirea, recunoștința și dragostea față de înaintași? Cei care administrează cimitirele sau cei care le-au luat în concesiune se îngrijesc doar de încasarea sumelor pentru locurile de veci și pentru înmormântări sau au și obligația de a le întreține, a le păstra curate și în bună rânduială?”, conchide preotul Ionel Popescu.

editor Dan Oancia

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. elis says:

  Imaginea cimitirelor este rusinea celor care le administreaza, care iau bani pentru a asigura ordinea si curatenia in ele.
  E nevoie de cimitire noi, de altfel. Pe cand altele noi? S-au ingropat oameni si pe ceea ce erau candva carari. Se trece peste morminte inclusiv cu decedatul pentru a ajunge la o groapa inghesuita intre altele. E rusinos! Iar locurile in cimitire nu sunt deloc ieftine. Si nici taxele aferente acestora.

 2. Cristi Brincovan says:

  Ar fi cazul sa se schimbe felul grotesc si grandoman in care ne punem mortii. Nu stiu de unde a pornit ideea cu atata ciment si cripte pompoase. Iarba verde o placa mica cu numele persoanei si gata. Arata mai civilizat ingrijit si simplu. Si mortii trebuie sa aibe imagini diferite ? Unu mai bogat unu mai sarac si amandoi putrezesc in pamant. Ce sa mai zic de sicriu, care mai de care mai dichisit si scump. Va trebuie mumii ? Impaiati-va mortii si pastratii in sufragerie. Pentru ce va trebuie sicrie ce rezista 300 de ani ?

 3. Werner says:

  Cimitirul calea Sagului… eu sunt curios cine ar trebui sa mature trotuarul și cine trebuie sa curețe bălăriile crescute lângă gard., în exteriorul cimitirului..arata groaznic și mizerabil trotuarul în jurul cimitirului..

 4. Mircea says:

  Cimitirul de pe str. Cosminului nu apartine de Primarie, ci e privat. Vreau sa spun ca indiferent cand mergi acolo, toate mormintele sunt aranjate luna, intreg cimitirul aratand bine. Deci tine de cine il administreaza. Puneti administratori privati si la celelalte cimitire timisorene.

 5. Prof Dr Dorel Popovici says:

  Uita-te la cimitire ca sa cunosti o natiune. Asta ne caracterizeaza pe noi. Ne batem joc de viata noastra, de morti si de felul cum vom ajunge si noi la rindul nostru.

 6. Petru says:

  Niste gunoaie. Asta sunt și administratorii lor și cei responsabili din primărie. Fără cuvinte…

 7. olariu says:

  Timisoara ca primarie nu este instare sa gestioneze parcurile daramite cimitirele ,si atunci ce este de facut ?????Singura solutie este instituirea unei taxe de curatene pe mp.insa o taxa universal valabila pentru toate cimitrele asta dupa cese inventariaza locul cu nr. de ordine care am vazut ca exista atunci cand platest taxa pe loc de 7 ani, Instituire de administratori SERIOSI pentru fiecare cimitir care sa poata respecta sarcinile cei revin,si nu in ultimul rand Cativa stalpi cu lumina de la soare,Program de vizite bine respectat, Inchiderea usilor si paza (camere video )se stie ca cimitirele sant locurile unde se aciuesc oameni fara adapost,transfugii,si ce este mai grav trupele de elevi care aici gasesc loc bun de de( fumat(baurura,droguri,amorezat) si de aici nu este decit un pas pana la aratarea Fortei in fata unei potentiale atractie.NE INVENTARIEREA LOCURILOR DE VECI DUCE DE MULTE ORI LA INFRACTIUNI DE CATRE CEI CE DETIN DATELE CU CEI CE NU MAI POT ACHITA TAXELE DIN MULTE MOTIVE ,ATUNCI INCEPE CUMPARAREA CLANDESTINA A LOCURILOR (Ocruce trantita la un asfel de loc ramasa fara sesizare este cu certitudine ce ce doresc detinatori dedate care din pacate si acum in epoca CALCULATOARELOR este tinuta in registre.

 8. Mariov says:

  E o porcarie, cel din sagului aduna gunoaiele din tot orașul, acusi nu mai poți întra pe poarta, nesimțirea administrării e de neconceput și nimeni, nimeni nu face nimic…

  • Ana says:

   Firmele care administreaza cimitirele sunt depasite gunoaiele nu sunt transportate imediat ….sunt lasate sa se adune in gramezi mari apoi sunt duse

 9. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de fotojurnalism la Parcul Crăciunului. „Deschiderea unor uși mentale către un alt fel de fotografie”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici