tion.ro Web analytics

Centura Timișoara Sud, autostrada spre Belgrad și racordul la A1, finanțate de guvern în 2020. Sumele exacte

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Centura Timișoara Sud, autostrada spre Belgrad și racordul la A1, finanțate de guvern în 2020. Sumele exacte

Reactualizat la:
Guvernul României a alocat aproape 66 de milioane de lei pentru marile proiecte de infrastructură de lângă Timișoara, în 2020. Centura de ocolire a orașului, autostrada care ne leagă de Belgrad și noul racord spre A1 au fost cuprinse în bugetul de stat pe 2020. Dar sumele nu sunt fabuloase.
Scris de Roxana Deaconescu - Guvernul României a alocat aproape 66 de milioane de lei pentru marile proiecte de infrastructură de lângă Timișoara, în 2020. Centura de ocolire a orașului, autostrada care ne leagă de Belgrad și noul racord spre A1 au fost cuprinse în bugetul de stat pe 2020. Dar sumele nu sunt fabuloase.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, că mai-marii de la București au găsit loc și proiectelor Timișoarei în bugetul de stat pe 2020. Nu vorbim despre sume foarte mari, unele obiective chiar sunt subfinanțate, cum ar fi centura de sud, problemă despre care au atras atenția nu demult și cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Detalii, AICI!

Potrivit edilului-șef, pentru racordul la A1 au fost alocați 23.906.360 lei, pentru Centura Timișoara Sud s-au pus deoparte 40.555.000 lei, iar pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind autostrada care să lege Timișoara de Belgrad, tronsonul până la Moravița, s-au alocat 1.132.000 lei. Robu spune că suma pentru autostrada care ne va lega de Belgrad este mică pentru că doar atât mai este de făcut din SF.

Drum expres cu 4 benzi spre A1

Cele trei proiecte aparțin CNAIR, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care se și ocupă de implementarea lor, însă afectează într-o anumită măsură și autoritățile locale sau județene.

„Sumele sunt cu statutul pe care îl cunoașteți din Legea bugetului, cea mai mare parte din ele provine din fonduri europene pentru aceste obiective și sunt și cofinanțările la care este angajat statul român. Proiectele sunt gestionate de CNAIR”, a explicat Robu.

Drumul care ne va scoate în autostradă va fi unul expres cu patru benzi și va avea cam 9 kilometri, spune primarul, de la bifurcația spre Sânandrei până la autostrada A1.

„În momentul în care va fi realizat se va distribui traficul pe autostradă, fiind cu patru benzi se va circula mai sigur și mai rapid. Vom face patru benzi și drumul actual care asigură legătura Timișoarei cu autostrada prin Dumbrăvița, dar nu e suficient și nu ar fi normal ca tot traficul să fie dus prin comuna Dumbrăvița”, a completat edilul-șef.

Girație cu semafoare între centură și Drumul Boilor

Cât despre centura de ocolire a orașului, primarul susține că încă se poartă discuții pentru realizarea unei „girații” la intersecția cu Drumul Boilor, pe care primăria îl amenajează în această perioadă.

„Se impune să se realizeze o girație la intersecția Drumului Boilor, pe care noi îl vom finaliza în primăvară, și centură. Poate fi o girație cu semafoare, acolo vor fi foarte multe mașini care vor veni spre Timișoara din toate satele din acea parte a județului. Oamenii vor prefera să vină pe acolo, nu vor mai veni pe Moșnița Nouă, pe drumul Buziașului. Între aceste ore de vârf drumul nu va fi foarte încărcat și presupun că în restul timpului trebuie să se dea prioritate traficului pe centură. Neexistând Drumul Boilor nu s-a prins în SF soluția respectivă”, a conchis Robu.

Rămâne de văzut dacă reprezentanții primăriei se vor și înțelege cu cei ai CNAIR și vor reuși să prindă „girația cu semafoare” în proiectul pentru centura de sud a orașului. Vă reamintim, centura de ocolire va avea doar două benzi, câte una pe sens, pentru că studiul de trafic întocmit de specialiștii în drumuri ar fi arătat că nu e nevoie de mai multe.

Contractul pentru centura de sud a fost semnat în decembrie 2018. Licitația pentru proiectare și execuție a fost câștigată de societatea Tirrena Scavi, la un preț de 324 de milioane de lei cu tot cu TVA. Șantierul ar trebui să țină 24 de luni, iar firma constructoare va oferi o garanție de 10 ani. Lungimea viitoarei șosele de ocolire cu câte o bandă pe sens va fi de 25,69 de kilometri.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Grig11 says:

  A trecut un an si 2 luni deja din dec 2018 si nu este un metru de centura.Si ar trebui sa fie gata in dec 2020 ?!

 2. usl says:

  Cam cate s-au facut din lista pt 2019? Abia au terminat podurile Dragalina si Eroilor in rest gargara ieftina.

  Pasajul Solventul
  Pasajul Consiliul Europei
  Podul Jiul
  Podul Ilsa
  Podul Dragalina -reabilitare cu lărgire prin construirea a două noi tronsoane, unul de-o parte, altul de alta a celui actual (lucrare în derulare)
  Podul Eroilor -reabilitare cu lărgire prin construirea a două noi tronsoane, unul de-o parte, altul de alta a celui actual (lucrare în derulare)
  Podul Mihai Viteazul -reabilitare cu lărgire (încă neîncepută)
  Str. Calea Bogdăneștilor -reabilitare/modernizare
  Bd. Cetății -reabilitare/modernizare
  Str. Gării -reabilitare/modernizare
  Inelul 4: str. Grigore Alexandrescu (de pe Calea Torontalului până pe Calea Lipovei), str. Constructorilor (de pe Calea Lipovei până la UMT), str. Măcin, str. Avram Imbroane, str. Aleea Pădurea Verde, str. Behela, str. Ștrandului
  Str. Mș. Constantin Prezan -lărgire la 4 benzi
  Bd. Sudului -lărgire la 4 benzi
  Parcări supraetajate în Cartier Calea Martirilor (2) și în Cartier Calea Lipovei (1)
  Corpuri noi la Școala Generală nr. 30
  Clădire cu demisol, parter și 6 etaje (deja în derulare) la Spitalul de Copii (etapa finală)
  Clădire cu parter și 6 etaje la Spitalul Municipal
  Maternitate cu parter și 6 etaje la Spitalul Municipal
  Reabilitări și extensii la Spitalul de Boli Infecțioase (deja în derulare)
  Complex Sportiv și de Agrement în Calea Lipovei
  Complex Sportiv și de Agrement în Calea Buziașului
  Reabilitare și supraetajare clădire istorică pe str. Vasile Alecsandri (deja în derulare)
  Parcare subterană în față la Hotel Central
  Piața Victoriei -înnoire rețele de utilități și repavare cu piatră naturală
  Reabilitare/Extindere piste de biciclete

 3. usl says:

  1. Pasajul Solventul
  2. Pasajul Consiliul Europei
  3. Podul Jiul
  4. Podul Ilsa
  5. Podul Dragalina -reabilitare cu largire prin construirea a doua noi tronsoane, unul de-o parte, altul de alta a celui actual (lucrare in derulare)
  6. Podul Eroilor -reabilitare cu largire prin construirea a doua noi tronsoane, unul de-o parte, altul de alta a celui actual (lucrare in derulare)
  7. Podul Mihai Viteazul -reabilitare cu largire (inca neinceputa)
  8. Str. Calea Bogdanestilor -reabilitare/modernizare
  9. Bd. Cetatii -reabilitare/modernizare
  10. Str. Garii -reabilitare/modernizare
  11. Inelul 4: str. Grigore Alexandrescu (de pe Calea Torontalului pana pe Calea Lipovei), str. Constructorilor (de pe Calea Lipovei pana la UMT), str. Macin, str. Avram Imbroane, str. Aleea Padurea Verde, str. Behela, str. strandului
  12. Str. Ms. Constantin Prezan -largire la 4 benzi
  13. Bd. Sudului -largire la 4 benzi
  14. Parcari supraetajate in Cartier Calea Martirilor (2) si in Cartier Calea Lipovei (1)
  15. Corpuri noi la scoala Generala nr. 30
  16. Cladire cu demisol, parter si 6 etaje (deja in derulare) la Spitalul de Copii (etapa finala)
  17. Cladire cu parter si 6 etaje la Spitalul Municipal
  18. Maternitate cu parter si 6 etaje la Spitalul Municipal
  19. Reabilitari si extensii la Spitalul de Boli Infectioase (deja in derulare)
  20. Complex Sportiv si de Agrement in Calea Lipovei
  21. Complex Sportiv si de Agrement in Calea Buziasului
  22. Reabilitare si supraetajare cladire istorica pe str. Vasile Alecsandri (deja in derulare)
  23. Parcare subterana in fata la Hotel Central
  24. Piata Victoriei -innoire retele de utilitati si repavare cu piatra naturala
  25. Reabilitare/Extindere piste de biciclete”, a notat primarul Nicolae Robu pe Facebook

  • Milan says:

   Ce reprezinta aceasta lista ?

   O mica parte din minciunile / promisiunile si NEREALIZARILE lui Robu….

  • Laura says:

   pai lista aceea a fost doar ca sa il votam, multi nu ne-am dat seama pana nu am vazut cum o risipit si continua sa risipeasca banii timisorenilor cu sutele de milioane pe diversele evenimente culturale facute in numele Capitalei culturale Europene unde vopsitul spera sa vina cu chitara lui si sa isi planga de mila..

 4. rewq says:

  Da pai primaria baga cam 20 mil de euro in Colterm ca sa- i acopere pierderile…suma prezentata e ridicola…Robu a facut in timpul mamdatului doua pasaje Jiul si Popa Sapca…ala mare de la Mikelangelo l= preluat im faza de executie de la fostii…canci baze sportive ,canci centura,canci spital terminat

 5. Stefan says:

  O sa vina PSD-iști din nou la putere…. Și tot nu va fi inaugurat nici 1 km de centura….. Este imposibil…interesele sînt așa de mari încit dacă trebuie… Gîndacul de Colorado va fi pus sub protecție numai ca lucrarile să bată pasul pe loc

  • Timisorean says:

   Vrei centura? Ai 2 variante:
   1. Primar competent ca si Bolojan care face indiferent de culoarea politica
   2. Guvern psd si primar psd
   In oricare varianta vopsitul la par dauneaza grav sanatatii. Chiar daca ramane pnl la guvernare inca 4 ani tot nu vom primii bani pentru ca nu-l mai suporta nici ai lui pe robu!

 6. Timisorean says:

  Nu e 1 metru de centura gata si robu se gandeste la semafoare DIN NOU! Si nu asa oricum ci GIRATIE CU SEMAFOARE! In loc sa propuna o intersectie denivelata!
  Nu sunt bani suficienti pentru centura, dar robu da milioane de euro anual la gaura colterm si stpt si multe alte zeci de milioane pe lucrari de risipa gen portile de intrare in timisoara care cad si mai nou faimosul planseu de la camera 30. Si vine stie cate sute de astfel de sifonari de bani se intampla la achizitii fara sa aflam de ele!
  Votati asa in continuare, ca asa o sa avem in continuare!

 7. petrica says:

  La Oradea cum s-or fi descurcat fara giratii si semafoare? Aaaaa cu pasaje …, o fi trafic mai mare la Oradea decit aici? sau o fi primarul mai destept sau mai putin hotoman?

 8. Ştirile judeţului Timiş

  O femeie aflată în izolare la domiciliu a cerut ajutorul polițiștilor locali din Timișoara
  O femeie care locuiește în cartierul Soarelui din Timișoara, aflată în izolare, a cerut ajutorul polițiștilor locali pentru a-și procura medicamentele necesare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Prostituatele din Timișoara, amendate într-o săptămână, cât în tot anul, după ce tion.ro a sesizat această problemă
  Aproape 100 de amenzi au dat polițiștii locali în săptămâna care a trecut după ce tion.ro a prezentat cazul unei timișorence care locuiește în zona Calea Aradului și care nu mai putea ieși din casă din cauza prezervativelor aruncate de prostituatele care își fac meseria în această parte de oraș. Numărul amenzilor date în ultimele șapte zile este aproape egal cu cel al sancțiunilor pe care polițiștii locali le-au dat în toate celelalte 10 luni și jumătate care au trecut de la începutul anului.

  Ştirile judeţului Timiş

  Circulație închisă pe DN 59A, la Jimbolia, pentru înlocuirea șinei de cale ferată
  Circulația va fi închisă pe DN 59A, la Jimbolia, în data de 3 decembrie, în intervalul 7-17. Vor fi executate lucrări de înlocuire a șinei de cale ferată uzate, pe linia Timișoara-Jimbolia.

  Eveniment

  Controale ale poliției și ISCTR la transportatorii de persoane. Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască
  Acțiunile autorităților continuă în județul Timiș pentru depistarea celor care nu respectă normele de protecție sanitară. Polițiștii vor acționa zilnic împreună cu cei de la ISCTR și pentru verificarea transportatorilor de persoane. Numai miercuri polițiștii și jandarmii au amendat sute de persoane care nu au purtat mască sau nu au respectat restricțiile de deplasare. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Zeci de elevi cu deficiențe de vedere participă la un concurs național online, organizat de Liceul IRIS Timișoara
  Organizat de la Timișoara, dar cu desfășurare online, are loc, în aceste zile, concursul național de TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), Lumea virtuală prin IRIS. La concurs participă 40 de elevi, dintre care 11 sunt complet nevăzători, iar ceilalți au deficiențe vizuale grave sau medii de vedere.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fără defilare de Ziua României, la Timișoara, în pandemia de Covid-19. Vor fi depuse coroane la monumentul din Parcul Central și va cânta fanfara militară
  De Ziua Națională a României, la Timișoara va avea loc un ceremonial militar și religios în Parcul Central „Anton Scudier”. Vor fi alocuțiuni ale oficialităților, depuneri de coroane la Monumentul Ostașului Necunoscut și un moment artistic susținut de fanfara militară. Nu va fi defilare. Vor participa cel mult 100 de persoane. 1

  Sănătate

  A scăzut, din nou, rata de infectare cu Covid-19 la Timișoara și Lugoj
  Scade, în continuare, rata de infectare cu Covid-19 la Timișoara și Lugoj, oraș aflat în carantină. La Timișoara a ajuns la 6,84 la mia de locuitori, iar la Lugoj a coborât sub 5,5, conform Instituției Prefectului Timiș. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Propunere de proiecte comune Timiș – Caraș-Severin: drum expres Berzovia – A1 și „train-tram” Reșița – Aeroportul Timișoara
  Reprezentanții județelor Timiș și Caraș-Severin, alături de cei ai municipiilor reședință de județ, Reșița și Timișoara, au decis să intre într-un parteneriat pentru a dezvolta cinci proiecte de infrastructură care să conecteze cele două județe vecine. Printre ele se numără proiectul unui „train-tram” (o rețea cu mijloace de transport care circulă atât pe liniile urbane cât și pe șinele de tren din afara localităților) de la Reșița la Timișoara, realizarea unui drum expres între Berzovia și autostrada A1 și patru benzi între Moșnița și Berzovia. 4

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici