Fuet este un cârnat foarte popular în gastronomia catalană și foarte apreciat pentru caracteristicile sale organoleptice. Pentru cei care nu îl cunosc, seamănă cu un salam mult mai bine copt și mai gustos, mult mai îngust și în bucăți de aproximativ 30 cm lungime, și se vinde la bucată.
Fuet înseamnă „bici” în catalană. Acest tip de salam își datorează numele formei sale, care este lungă și subțire și care amintește astfel de un bici.
Fuet este un salam subțire, uscat, făcut din carne de porc și umplut în intestine de porc. Condimentele sunt foarte simple – sare, vin alb, piper alb și usturoi proaspăt. Această rețetă specială este anterioară întoarcerii lui Columb în Europa cu o varietate de ardei din Lumea Nouă, așa că aici nu există paprika. Cu toate acestea, este obișnuit să vedem rețete moderne de fuet care conțin paprika.
Denumirea de salam care se aplică Fuetului și altor produse se datorează formei de preparare și prezentare în interiorul unei carcase de porc în mod normal, și cu diferite grosimi și forme, care în cazul Fuetului este dreaptă, cu o grosime cuprinsă între 2 și 4 cm și uneori ceva aplatizată.
Are în compoziție carne slabă și slănină tocată, cu sare, condimente și zahăr, având, de asemenea, diferiți aditivi în funcție de zone și rețete, ceea ce face ca Fuet să aibă numeroase varietăți.
Mărimea cărnii tocate este variabilă, de obicei medie sau fină, acest aspect dând și el naștere la numeroase tipuri de salam Fuet.
Curățarea se realizează, prin fermentația produsă de bacteriile care fac parte din prepararea sa, ceea ce conferă acestui salam Fuet o mai mare și mai bună conservare, întărită de uscarea la care sunt supuse bucățile.
În mod logic, existența acestei uscăciuni pentru uscarea salamului Fuet face ca în anumite momente ale producerii sale să fie necesară depozitarea acestuia în locuri răcoroase și ușor umede.
În cele din urmă, salamul este acoperit cu sporii unei ciuperci care va contribui la conservarea sa, împiedicând reproducerea altor ciuperci care ar putea deteriora produsul, iar acest strat este cel care îi conferă acel aspect albicios și făinos.
Această tehnică este foarte veche, potrivit unor autori, ajungând la peste 3000 de ani și era răspândită în tot bazinul mediteranean, în care Imperiul Roman a contribuit din nou în mare măsură la răspândirea ei.
Cert este că toată această tehnică are ca rezultat un produs de mare valoare gastronomică și foarte apreciat, atât în interiorul cât și în afara zonelor cu mai multă tradiție în elaborarea sa și care se extinde în toată Europa datorită turismului.
Varietăți de salam Fuet
Există diferite tipuri de salam Fuet.
Varianta clasică este Fuetec, uneori cu denumirea „Extra”.
O variantă a Fuetului are o suprafață acoperită cu piper negru în loc de mucegaiul nobil alb. Gustul său este un pic mai ascuțit decât cel al omologului său clasic.
Alte variante pot fi realizate prin adăugarea de usturoi sau prin folosirea cărnii de porc iberic.
Secallona este o modificare a Fuetului. Secallona nu este atârnată pe un fir pentru a se usca la aer, ci îndoită în formă de U și apoi uscată. Secallona are o secțiune transversală plată, în timp ce Fuet este rotundă. În timpul procesului de maturare, nu primește o suprafață acoperită de mucegai nobil.
Cum se mănâncă salam Fuet
Degustarea sa se face de obicei în stare naturală, tăiat în felii subțiri, cu sau fără pâine și ca aperitiv sau antreu al meselor, deși acest salam Fuet face parte de obicei și din imensa varietate de „umplutură” a sandvișurilor tradiționale.
Consumul său pe pâine sau pe pâine prăjită cu un soi de brânză maturată este, de asemenea, foarte obișnuit, cu care face o bună asociere. Poți stropi cu puțin ulei de măsline pentru a accentua gustul unic al unui salam Fuet matur.
DescoperĂ oferta: salam Sinaia.
Fuet tăiat în felii puțin mai groase (aproximativ 0,5 cm) este o garnitură ideală pentru tapas și poate fi consumat direct cu o bere rece sau un pahar de vin roșu, alături de alte tapas, cum ar fi brânza consistentă sau măslinele.
Feliile sau cuburile de salam Fuet pot fi, de asemenea, prăjite în tigaie și folosite în paste sau tocănițe.
De asemenea, te poți bucura de salam Fuet într-o omletă.
Depinde de fiecare consumator dacă îndepărtează sau nu pielea înainte de a mânca salam Fuet. Unii susțin că pielea conține bacterii din cauza coacerii, alții afirmă că, prin îndepărtarea pielii, Fuet-ul își pierde o parte din gustul său specific, iar alții își bazează decizia doar pe faptul că pielea este naturală sau sintetică. Adevărul este că tradiția catalană preferă să păstreze pielița, deoarece aceasta este cea care conferă Fuetului gustul, identitatea olfactivă și îi menține textura.
Dacă vrei totuși să mănânci un salam mai clasic, încearcă un salam Victoria.
(2185)
Citiți principiile noastre de moderare aici!