tion.ro Web analytics

UPDATE. Cazul Horticultura, pe lege. Explicațiile juridice ale Roxanei Iliescu

De T.Ex
Reactualizat la:

UPDATE. Cazul Horticultura, pe lege. Explicațiile juridice ale Roxanei Iliescu

Reactualizat la:
Doar 10 consilieri USR-PLUS au fost de acord cu mandatarea Consiliului de Administrație (CA), pentru începerea procedurii de demitere a celui care conduce Horticultura – Andrei Drăgilă, deși, explică și avocații, nu era nevoie de acest vot, în condițiile în care Consiliul de Administrație (CA) a fost deja mandatat de Adunarea Generală a Asociațiilor (AGA) să ia decizii legate de societate. Avocatul Roxana Iliescu, consilier local Pro România, explică, pe lege, această „speță”, „conform Art. 143^1 alin. 4 din Legea 31/1990 actualizată:(…) (4) Directorii pot fi revocați oricând de către consiliul de administrație. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese”. UPDATE. Punctul de vedere al Consiliului de Administrație al SC Horticutura SA 
Scris de T.Ex - Doar 10 consilieri USR-PLUS au fost de acord cu mandatarea Consiliului de Administrație (CA), pentru începerea procedurii de demitere a celui care conduce Horticultura – Andrei Drăgilă, deși, explică și avocații, nu era nevoie de acest vot, în condițiile în care Consiliul de Administrație (CA) a fost deja mandatat de Adunarea Generală a Asociațiilor (AGA) să ia decizii legate de societate. Avocatul Roxana Iliescu, consilier local Pro România, explică, pe lege, această „speță”, „conform Art. 143^1 alin. 4 din Legea 31/1990 actualizată:(…) (4) Directorii pot fi revocați oricând de către consiliul de administrație. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese”. UPDATE. Punctul de vedere al Consiliului de Administrație al SC Horticutura SA 

Primarul Dominic Fritz a transmis marți că se va propune consilierilor locali mandatarea CA pentru demiterea conducerii executive a Horticultura, practic, consilierii locali prezenți să fi votat ca actuala conducere a societății să prezinte, în două săptămâni, explicații la toate nemulțumirile conducerii Primăriei Timișoara, dar și să împuternicească membrii CA să înceapă procedura de demitere a directorului Andrei Drăgilă. În acel moment, consilierii PNL, PSD și Pro România au decis să nu susțină aceste propuneri. PSD și Pro România au părăsit sala, iar cei de la PNL nu au votat. Cu doar 10 voturi pentru, de la aleșii USR-PLUS, propunerea nu a trecut.

Pe de altă parte, consilierul local a sesizat presupusa nelegalitate comisă de președintele CA Horticultura, care se presupune că a contractat în mod nelegal avocați „semnând fără drept contracte de asistență juridică și facturi fiscale”.

Roxana Iliescu afirmă că „AGA este organul deliberativ, că CA, al cărui președinte este Anca Megan, este organ de supraveghere, că membrii CA or fi ei administratori, dar sunt administratori neexecutivi, organul executiv fiind reprezentat de directorii executive ai societății”. Deci președintele CA nu poate semna contracte cu impact financiar asupra societății, acest drept revenindu-i doar ordonatorului de credite, adică directorului, nu reprezentantului CA, care „a semnat două contracte de asistență juridică și facturile aferente, angajând societatea la o plată totală de 7500 lei!”.

„Pentru că în cazul nostru este vorba de contractarea unor servicii juridice de reprezentare a societății in instanță pe două litigii în care partea reclamantă este Directorul General, iar pârât este societatea (se cere anularea Hotărârii AGA de revocare a foștilor membri CA și anularea unui Avertisment dat de noul CA directorului general), CA nu avea altceva de făcut decât sa dea atribuții privind contractarea acestor servicii juridice unui alt director, întreaga procedură urmând a fi efectuată de organul executiv al societății și în niciun caz de CA”, spune Roxana Iliescu.

Roxana Iliescu spune despre Horticultura că „este o societate pe acțiuni a cărei situație financiară anuală face obiectul unei obligații legale de auditare financiară! În consecință, delegarea conducerii executive a societății (unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general) fiind obligatorie!( art. 143 alin. (1) și (4) L 31/1990 actualizată). În această situație, puterea de a reprezenta societatea în diferite contracte aparține directorului general ( art. 143^2 alin. (4) L 31/1990 actualizată). Strict legat de reprezentare legală a societății in fața instanței, atât Directorul General cât și administratorii sunt înscriși la ORC ca reprezentanți legali ai societății, ceea ce nu înseamnă însă faptul ca administratorii (neexecutivi fiind, cum am menționat mai sus) dețin puterea executivă, fiind îndreptățiți să contracteze avocați, să semneze contracte etc, să angajeze la plată societatea în diferite raporturi juridice cu terți!”.

Președintele CA Anca Megan a fost contactată de reportul Tion pentru a-și exprima punctul de vedere, dar nu am primit niciun răspuns. Vom publica răspunsul președintelui CA când vom primi un punct de vedere legat de acest subiect.

UPDATE. Punctul de vedere al Consiliului de Administrație al SC Horticutura SA

În legătură cu afirmațiile publice făcute de Roxana Iliescu și Radu Țoancă, Consiliul de Administrație al SC Horticultura SA face următoarele precizări:

„Consiliul de Administrație al SC Horticultura SA a decis, cu majoritatea voturilor, angajarea unor servicii juridice în două dosare în care directorul executiv Andrei Drăgilă a dat în judecată societatea pe care o conduce.

În fapt, Andrei Drăgilă, directorul executiv, împreună cu foști membri ai Consiliului de Administrație (CA) Gaiță Ionuț Sorinel, Sandu Diana Maria, Olteanu Ramona Isabela, Popovici Adina Cosmina au contestat, în instanță revocarea lor din Consiliul de Administrație, în urma Hotărârii AGA, reprezentând Consiliul Local al Municipiului Timișoara, din data de 18.05.2021.

În al doilea dosar, Andrei Drăgilă directorul executiv, a dat în judecată SC Horticultura SA solicitând anularea Avertismentului pentru încălcarea Codului de Etică profesională a SC Horticultura SA. Acest avertisment i-a fost aplicat, cu majoritatea voturilor administratorilor companiei, pentru că în ședința din 5 iulie 2021 a avut un comportament necivilizat, iar în data de 7 iulie s-a manifestat necivilizat față de președintele CA, dna Anca Megan”, transmit reprezentanții Consiliului de Administrație al SC Horticutura SA.

Consiliul de Administrație a avut în data de 4 august o discuție cu avocatul SC Horticultura SA, în care acesta i-a informat pe membri următoarele: „el nu poate semna întâmpinarea având un raport convențional cu una dintre părțile reclamante și că dl director Andrei Drăgilă este incompatibil să reprezinte Societatea, având în vedere poziția de reclamant”.

„În consecință, Consiliul de Administrație a decis cu majoritatea voturilor contractarea, în regim de urgență a unui avocat pe bază de ofertă directă în vederea pregătirii și depunerii întâmpinării și mandatarea Președintele Consiliului de Administrație, d-na Anca Megan, pentru semnarea contractului de asistență juridică, în ședințele din 4 august și 13 august, pentru cele două dosare. Deciziile au ca fundament juridic art. 143 indice 2 alin. (4) teza finală din Legea nr 31/1990 care prevede că Consiliul de Administrație reprezintă societatea în raport cu terții și în justiție (1) și CA păstrează atribuția de reprezentare a societății în raporturile cu directorii (4)”, mai spun cei de la Consiliului de Administrație al SC Horticutura SA.

Președintele Consiliului de Administrație a încheiat un contract de servicii juridice în valoare de 7.500 de lei pentru reprezentarea Horticultura SA în cele două procese.

(1089)

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  cum fara cauza justa? daca nu-si face horticultura treaba, zboara. esti buna de pwla dar cam idioata

 2. Garda says:

  Doar războaie de gherila. Atât. NIMIC constructiv pentru bunăstarea și evoluția orașului ! Donimic și USR PLUS – ruuusineee !!! PLECAȚI ACASĂ !!! Sunteți o rusine pentru acest oraș martir !!!

  • zet says:

   Vaai Garda,cum te exprimi fata de alesii timisorenilor.Trebuie respect fata de vointa poporului.
   frit respect incompetenta ta!Mai mult nu se poate.
   frit respect analfabetismul colaboratorilo tai.Este la maximum.
   Timisoreni respect vointa voastra.Totul este asa cum ati vrut voi.

  • Tamara says:

   Bagarea in seama sau “razboaiele de gerila” sunt initiate de cei care nu au castigat alegerile din septembrie 2020.

   De atunci o dau toata ziua cu domiciliul, rezidenta, diplomele etc.

   Acum cand a inceput curatenia in PMT si pleaca fosilele iar nu va convine ca pleaca rudele si pilele voastre angajate de Lae…

   Partidul expiratilor PSD (a lui VV Ponta) se baga si ei sa comenteze caci altfel dispar rapid si nu-i mai baga nimeni in seama.

   • zet says:

    Propun sa se interzica comentariile expiratilor PSD ca sa nu ii mai bage nimeni in seama asa cum solicita sustinatoarea pluralismului democrat al partidelor.Ce atitea partide…..

   • Mario says:

    Tamara, habar nu ai ce spui. Dragila nu a fost angajat de Robu, dar comentezi ca proasta in pwla. Asa sunteti voi USR-isti, analfabeti functionali, mincinosi, plini de ura,razbunatori, fara caracter, demnitate, plini de sine, dar goi pe dinauntru.

  • Robita says:

   Eu zic sa recitim:

   “În acel moment, consilierii PNL, PSD și Pro România au decis să nu susțină aceste propuneri. PSD și Pro România au părăsit sala, iar cei de la PNL nu au votat. Cu doar 10 voturi pentru, de la aleșii USR-PLUS, propunerea nu a trecut.”

   Adica doar cei de la USR voteaza (ceva ce nici nu ar trebui votat macar), ceilalti ori pleaca ori tac complici, dar tot USR e de vina.
   Analfabetismul functional, bata-l vina.

   • jimi says:

    Ce destept esti, alfabetule functional care esti! Multumim ca existi, aveam nvoie de indrumarea ta! Vai, dar ce greata ne provoaca usristi inteligenti si fara studii.

 3. Daniel says:

  Reclama platita…

 4. Nelu says:

  Atata o promovati pe traseista asta politica de nu-i drept si adevarat.

 5. mary says:

  Nu mai scapam de generatia Illiescu si ESCU, se pare ca mizeria se tine de cei cu un astfel de nume, ereditar.

 6. cet says:

  Inca o dovada ca Romanika este in haos total!
  Conduc numai INCOMPETENTI si TALHARI!

  Toti habarnistii politruci s-au pricopsit cu salarii fabuloase si ei plesnesc de prostie!

 7. eu says:

  deci doamna Iliescu spune ca CA nu trebuia sa angajeze avocat pentru 2 procese in care societatea este data in judecata de propriul director, doar directorul respectiv putea sa angajeze avocat. adica sa angajeze el ambii avocati, acuzare si aparare. pai asa de ce mai exista consiliul de administratie daca directorul este atotputernic? unde a facut d-na Iliescu facultatea de Drept ?

 8. ionut says:

  Roxi, acum te afisezi cu ProRo..partidul lui pontulica?
  ai fost in partidul lui base pana ieri.
  ce urmeaza: pesede sau penele?
  unde ti-au promis mai multe beneficii ??
  daca esti asa o avocata buna (profesional), de ce naiba nu iti vezi TU de mesiria ta??
  sau si acolo, la cabinet, ai contracte venite doar de la stat ?

  ar trebui sa taci si sa te retragi.

 9. CC says:

  Pana la preluarea conducerii de catre camarila userista, acest nume il regaseam numai pe unele masini cu o calitate oarecum indoielnica. Acum insa, apare tot mai des in CA-uri de interess (Horticultura, Spitalul Judetean, etc.) sau la conducerea unor asociatii obscure (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Polul de Crestere Timisoara) aflate in subordinea primariei (la capitala culturala nu a mai fost loc?). Dorinta de a face curatenie a Dnei, poate ca a fost insuflata de catre sot, care nu lasa niciun fir de par in urma…

 10. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici