Al doilea oraș ca mărime din județ după Timișoara, Lugojul a rămas foarte mult în urmă în ceea ce privește infrastructura și nu numai. Astfel, pentru actuala administrație provocarea este una majoră.
Într-un interviu pentru Tion, primarul Călin Dobra ne vorbește despre schimbarea de care are nevoie Lugojul. Municipiul și cele două localități aparținătoare, Tapia și Măguri, au 44.000 de locuitori.
Sunt multe de făcut la Lugoj. Ce proiecte majore aveți în derulare pentru comunitatea locală?
Cu toții suntem de acord că Lugojul are nevoie de o schimbare majoră. Orașul a rămas mult în urmă la multe aspecte și în mod special la ceea ce înseamnă administrarea și gestionarea comunității. În acest sens, pornim proiecte majore pentru comunitatea lugojeană, care vor schimba fața orașului și care vor da posibilitatea lugojenilor să se bucure de frumusețile pe care le are municipiul. Și aici mă refer în mod special la acest lucru deosebit de a fi traversat prin mijlocul orașului de râul Timiș.
Astfel, făcând de o parte și de alta faleze noi, realizăm posibilitatea unui trafic rutier fluidizat, spații verzi, dar în același timp venim în sprijinul bicicliștilor. Mai mult decât atât, venim în sprijinul tuturor prin faptul că vom crea un circuit destul de amplu de piste de biciclete pe raza municipiului Lugoj.
De asemenea, educația rămâne pentru Lugoj o prioritate, în sensul că, pe toate nivelele în învățământul preșcolar, preuniversitar, liceal, vom face investiții majore. Toate unitățile de învățământ sunt în atenția noastră, pentru a fi reabilitate și modernizate creând condiții cât mai bune pentru copiii din oraș.
Care este cea mai mare provocare cu care vă confruntați ca primar și cum intenționați să o depășiți?
Cred că cea mai mare provocare este ceea ce a lăsat vechea administrație, și anume antamarea bugetului și a municipiului Lugoj pe ani de zile, fiind blocat în ceea ce înseamnă alte investiții. De ce spun asta? Pentru că am mai prezentat și știm cu toții că s-au semnat, cu sprijinul unor consultanți, foarte multe contracte de finanțare, fără a avea o idee clară despre ceea ce înseamnă implementarea acestor contracte și finalitatea lor.
Atunci când creezi oportunități mai mult decât este necesar, nu are cine să beneficieze de acestea și ajung doar la îngreunarea bugetului din punct de vedere al administrării. Aici mă refer la un număr mare de creșe sau grădinițe, în condițiile în care știm clar ce solicitări avem și care este nevoia reală. Per general, cred că aceasta este provocarea cea mai mare: să reașezăm lucrurile, să intrăm pe un făgaș normal, să dezvoltăm municipiul pe toate palierele.
Ce evenimente culturale importante au loc anul acesta la Lugoj și cum le susțineți?
Cred că evenimentele culturale, alături de cele sportive, nu pot decât să aducă un plus valoare comunității lugojene. În acest sens, în următoarea perioadă aștept și operatorii privați, dar și Casa de Cultură a Municipiului Lugoj să vină cu propuneri serioase în ceea ce înseamnă organizarea unor astfel de evenimente culturale, tocmai în ideea de a crea o emulație la nivelul municipiului.
Îmi doresc foarte mult realizarea unor evenimente culturale de anvergură, de impact, astfel încât să reușim, pe de o parte, să scoatem lugojenii din casă și să participe la astfel de evenimente, iar pe partea cealaltă să atragem și public din alte părți, ceea ce înseamnă un sprijin financiar pentru industria HoReCa, care la rândul ei susține bugetul municipiului.
Probleme cu deșeurile și colectarea acestora există?
Atunci când discutăm de colectarea deșeurilor și problemele de pe raza municipiului sunt două direcții. Este vorba despre colectarea deșeurilor de la cetățeni, făcută de operatorul RETIM în baza unui contract, dar și salubrizarea stradală a orașului, colectarea deșeurilor clandestine, aruncate de cetățeni în diferite locuri, ceea ce ne dă bătăi de cap. Și în acest sens am început o campanie amplă de curățare a orașului, iar în următoarea perioadă îmi doresc foarte mult să demarăm un proiect major de implementare și monitorizare video la nivelul întregului municipiu, tocmai în ideea de a crea un climat cât mai sigur și liniștit, dar și de a-i identifica pe cei care depozitează ilegal deșeurile și nu numai.
Cred că o astfel de monitorizare va aduce liniște comunității.
În urma numeroaselor sesizări primite pe aplicația I LOVE LUGOJ, angajații de la Administrația Publică Locală au intervenit în zona de pe strada Decebal, unde, an de an, se acumulează deșeuri aruncate ilegal. S-a mers la fața locului, iar zona a fost curățată și igienizată, redându-i un aspect civilizat. Totodată, am fost sesizat de o doamnă cu privire la un copac aflat pe Aleea Pinilor, care reprezenta un pericol pentru trecători. Imediat, am trimis echipa de la spații verzi, care a rezolvat problema în cel mai scurt timp. Le mulțumesc cetățenilor pentru implicare și pentru că ne semnalează aceste situații.
Aveți planuri pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere?
Trebuie să spun că infrastructura rutieră este praf la momentul acesta, de ani de zile nu s-a mai făcut o investiție într-o stradă din municipiu. Foarte multe străzi sunt afectate de branșamentele realizate pe parcursul timpului. Normal este ca aceia care realizează branșamentele să aibă obligația de a le aduce la starea inițială, dar orice spargere în asfalt, chiar dacă se remediază, creează la un moment dat anumite probleme în trafic. Consider că infrastructura va trebui încet-încet pusă la punct, astfel încât să avem străzi cât mai bune.
Cum comunicați cu cetățenii și cum luați în considerare opiniile lor? De regulă, cu ce probleme se confruntă cel mai des?
Încă de la preluarea mandatului, am lansat ideea că îmi doresc o comunicare și implicarea cetățenilor în activitatea managerială la nivelul municipiului din punct de vedere a problemelor pe care le identifică în oraș. Astfel, au posibilitatea să-mi scrie pe rețelele de socializare și mi-au scris. La unii, am reușit să le răspund; la cei care n-am reușit să răspund, am reușit să rezolv problema.
Am redeschis, după ani buni, programul de audiențe cu prezența în fiecare marți la ora 14, a primarului, după aceea viceprimar, urmat de secretarul general. Prin rotație, fiecare asigură permanent audiențe săptămânal. Și bineînțeles că și în momentul în care sunt în oraș, la fel și fel de activități și lucrări, îmi face plăcere să discut cu oamenii, care trebuie să recunosc, îmi prezintă majoritatea dintre ei lucruri pertinente și propuneri interesante pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea municipiului Lugoj. Sunt ferm convins că aceste propuneri, în următoarea perioadă, le vom vedea implementate.
Am primit multe solicitări legate de problema ciorilor, iar situația este, într-adevăr, deranjantă. Știm câtă mizerie lasă în urmă, cum răstoarnă coșurile de gunoi și creează disconfort prin zgomot și murdărirea parcurilor. Până acum nu s-au luat măsuri eficiente pentru a rezolva această problemă. Existau două aparate instalate, dar nu mai funcționează̆ de mult timp și oricum nu făceau față. Am fost pe teren împreună cu echipa pentru a analiza situația și căutăm soluții viabile. În cel mai scurt timp, vom reveni cu variante concrete pentru a remedia această problemă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!