tion.ro Web analytics

A fost reabilitat barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român. Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

A fost reabilitat barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român. Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei

Foto: ABA Banat
Reactualizat la:
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat anunță că s-a terminat o etapă importantă din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român: barajul stăvilar a fost finalizat.
Scris de Adrian Panduru - Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat anunță că s-a terminat o etapă importantă din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român: barajul stăvilar a fost finalizat.

Urmare a finalizării acestei etape, apa Canalului Bega au revenit în albia inițială, aceasta fiind deviată prin ecluză încă din 2011. Punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român prevede reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, o investiție vitală pentru promovarea transportului pe apă între Timișoara și alte orașe europene.

Primele lucrări, la barajul stăvilar, au început în iunie 2019. Au fost executate lucrări de despotmolire și excavații sub nivelul albiei, care totalizează un volum de 40000 metri cubi pământ excavat, lucrări de reparații și consolidare albie din betoane de peste 1900 metri cubi.

„Au fost montate piesele înglobate și echipamentele hidromecanice aferente echipării barajului stăvilar: stavila cilindrică (cu dimensiunea de 15 m x 3,5 m), stavila plană dublă de tip Stoney (cu dimensiunea de 5 m x 4,5 m), stavila plană de tip Stoney (cu dimensiunea de 1,6 m x 4,5 m). Toate aceste lucrări de reabilitare a barajului stăvilar au costat peste 3,5 milioane de euro (fără TVA), ceea ce reprezintă 56% din totalul finanțării proiectului pentru partea română”, transmit reprezentanții ABA Banat.

Foto: ABA Banat

Lucrările se fac în cadrul proiectului transfrontalier Interreg IPA, România-Serbia, „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”, unde partea română beneficiază de o finanțare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA).

Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei. Pentru acestea au fost achiziționate porțile buscate din amonte și aval (cu dimensiunea de 10 m x 5,3 m perechea) și piesele înglobate aferente acestora.

Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român se desfășoară în două etape, prima, reabilitarea barajului stăvilar, iar a doua etapă, reabilitarea ecluzei. Conform proiectului, termenul final de încheiere a lucrărilor este luna august 2021.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. John says:

  Dupa cum se vede nivelul Begai a crescut dupa inchiderea stavilarului mai mult ca inainte inundandu-se malurile in unele locuri. Probabil ca asta e nivelul necesar navigatiei.

 2. pieton says:

  Da Doamne pra lume .o ploaie cu sume ,apele sa creasca si pra Bega noastra,flota sa porneasca’

 3. Ştirile judeţului Timiş

  Timiș: 40 de amenzi, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă măsurile de protecție antiCovid
  Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au desfășurat controale antiCovid în Timiș, pentru verificarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Au aplicat 40 de amenzi în 24 de ore. 2

  Sănătate

  Focarele de Covid-19 din Timiș
  În Timiș sunt 10 focare de coronavirus, duminică, 20 septembrie, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP).

  Sănătate

  Liceul Teologic Penticostal Logos Timișoara va funcționa în scenariul roșu. Cinci cadre didactice au Covid-19
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit duminică la Prefectura Timiș, a luat Hotărârea privind schimbarea scenariului pentru desfășurarea cursurilor la Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, după ce aici au fost depistate, acum două zile, cinci cadre didactice cu coronavirus. Elevii vor învăța online.

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au fost depistate noi cazuri de Covid-19
  În Timiș, 57 de persoane au fost depistate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe în Timișoara – 32.

  Sănătate

  România, Covid-19: peste 1.200 de cazuri noi și 33 de decese. Timiș: 57 de persoane depistate cu SARS-Cov2, în 24 de ore
  Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 13.391 teste. În Timiș au fost depistate 57 de cazuri noi și a avut loc un deces al unei persoane infectate cu Covid-19. În România au murit, de sâmbătă până duminică, 33 de oameni infectați cu Covid-19.

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de voluntari au zugrăvit 30 de case dintr-o localitate din Timiș, în trei zile
  Nu mai puțin de 30 de case au fost zugrăvite, în doar 3 zile, de peste 300 de voluntari din Timiș. A doua ediția a Color the Village (Colorează Satul) a adus la Racovița sute de voluntari, care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au dat culoare acestui sat. 4

  Eveniment

  Două anexe ale unei case din Timișoara, cuprinse de flăcări. Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului
  Intervenție a pompierilor în dimineața zilei de duminică, pe strada Mărginenilor din Timișoara. Două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Redescoperiți gustul Banatului de altădată cu rețete online: supă de varză cu costiță, gogoși, colăcei cu mere
  Puteți redescoperi gustul Banatului de altădată, cu rețete vechi, de la „Kraut Suppe mit Speck” la „krumpli leves”. Rețetele sunt recuperate printr-un proiect gastronomic care are loc online. Le puteți prepara. Sunt la un click distanță... 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.