tion.ro Web analytics

A fost reabilitat barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român. Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

A fost reabilitat barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român. Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei

Foto: ABA Banat
Reactualizat la:
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat anunță că s-a terminat o etapă importantă din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român: barajul stăvilar a fost finalizat.
Scris de Adrian Panduru - Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat anunță că s-a terminat o etapă importantă din proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român: barajul stăvilar a fost finalizat.

Urmare a finalizării acestei etape, apa Canalului Bega au revenit în albia inițială, aceasta fiind deviată prin ecluză încă din 2011. Punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român prevede reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, o investiție vitală pentru promovarea transportului pe apă între Timișoara și alte orașe europene.

Primele lucrări, la barajul stăvilar, au început în iunie 2019. Au fost executate lucrări de despotmolire și excavații sub nivelul albiei, care totalizează un volum de 40000 metri cubi pământ excavat, lucrări de reparații și consolidare albie din betoane de peste 1900 metri cubi.

„Au fost montate piesele înglobate și echipamentele hidromecanice aferente echipării barajului stăvilar: stavila cilindrică (cu dimensiunea de 15 m x 3,5 m), stavila plană dublă de tip Stoney (cu dimensiunea de 5 m x 4,5 m), stavila plană de tip Stoney (cu dimensiunea de 1,6 m x 4,5 m). Toate aceste lucrări de reabilitare a barajului stăvilar au costat peste 3,5 milioane de euro (fără TVA), ceea ce reprezintă 56% din totalul finanțării proiectului pentru partea română”, transmit reprezentanții ABA Banat.

Foto: ABA Banat

Lucrările se fac în cadrul proiectului transfrontalier Interreg IPA, România-Serbia, „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”, unde partea română beneficiază de o finanțare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA).

Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei. Pentru acestea au fost achiziționate porțile buscate din amonte și aval (cu dimensiunea de 10 m x 5,3 m perechea) și piesele înglobate aferente acestora.

Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român se desfășoară în două etape, prima, reabilitarea barajului stăvilar, iar a doua etapă, reabilitarea ecluzei. Conform proiectului, termenul final de încheiere a lucrărilor este luna august 2021.

[relatedArticles]

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. John says:

  Dupa cum se vede nivelul Begai a crescut dupa inchiderea stavilarului mai mult ca inainte inundandu-se malurile in unele locuri. Probabil ca asta e nivelul necesar navigatiei.

 2. pieton says:

  Da Doamne pra lume .o ploaie cu sume ,apele sa creasca si pra Bega noastra,flota sa porneasca’

 3. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Timișoreni, vi se pregătește un „sistem prototip de relaționare cu cetățeanul”. PMT caută voluntari

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de mașini retro la cel mai mare centru comercial din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Fără gaz în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. A abandonat patru pui de pisică la Ghiroda și a fost amendat cu 1.000 de lei

  Ştiri din Timiș

  Teatrul muzical „Awakening”, creația studenților de la muzică și teatru după perioada de pandemie și izolare

  România

  Datoria externă a României a crescut de la începutul anului cu 1,048 de miliarde de euro

  Eveniment

  Bărbat reținut după ce a spart o mașină, în Timiș

  Eveniment

  O femeie a fost prinsă după ce a furat haine de 900 de lei dintr-un magazin din Timișoara

  Eveniment

  Șoferi beți, prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei nu avea permis de conducere

  Ştiri din Timiș

  Andrei Molnar, ales președinte al UDMR Timiș cu unanimitate de voturi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici