tion.ro Web analytics

Bâlbe cu transferul Pădurii Verzi la Timișoara. Primăria a dat șase HCL-uri să ceară terenul

De Roxana Deaconescu

Bâlbe cu transferul Pădurii Verzi la Timișoara. Primăria a dat șase HCL-uri să ceară terenul

Reactualizat la:
Șase hotărâri de consiliu local au fost puși să voteze aleșii locali pe tema transferului Pădurii Verzi de la Romsilva la Primăria Timișoara. Despre subiect se vorbește cam de opt ani, dar de la vorbe la fapte e cale lungă.
Scris de Roxana Deaconescu - Șase hotărâri de consiliu local au fost puși să voteze aleșii locali pe tema transferului Pădurii Verzi de la Romsilva la Primăria Timișoara. Despre subiect se vorbește cam de opt ani, dar de la vorbe la fapte e cale lungă.

Pădurea Verde și transferul ei la municipalitate a revenit în atenția în publică în această vară, înainte de campania electorală, când ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a venit în vizită la Timișoara. El spunea atunci că mutarea se va face în toamnă, după ce vor fi rezolvate ultimele probleme de ordin birocratic.

La sfârșitul lui august, Alexe a propus guvernului transmiterea unor suprafețe de pădure din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor în domeniul public al municipiului Timișoara, respectiv al municipiului Suceava. La Suceava s-a reușit transferul, însă pentru Timișoara nu s-a putut încă, pentru că se așteaptă „armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic”.

Până la acel moment, Consiliul Local Timișoara a dat trei hotărâri prin care cere pur și simplu Pădurea Verde de la guvern: în mai 2019, iunie 2019 și iulie 2019. În august a venit a patra hotărâre de consiliu local, care completa, de fapt, HCL-ul dat în iulie. Numai că în 8 septembrie consilierii locali au fost puși să voteze din nou: era a cincea hotărâre, care le-a revocat pe cele patru date înainte. Tot n-a fost de ajuns.

Ședință secretă pentru HCL nr. 6

În 10 septembrie, aleșii locali au fost chemați din scurt la primărie, pentru un singur punct pe ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 390/08.09.2020”. Au fost puși așadar să modifice hotărârea adoptată cu doar două zile în urmă.

Ședința online s-a ținut mai pe ascuns, pentru că reprezentanții primăriei au considerat că nu trebuie să comunice sau să invite mass-media care urma să-i informeze pe timișoreni. Nici transmisie live nu s-a făcut, iar proiectul sau hotărârea nu au fost puse nici până astăzi pe site-ul primăriei. Anunțul de convocare a apărut totuși pe site-ul primăriei, dar după ce a avut loc întrunirea. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva.

Suntem așadar la a șasea hotărâre de consiliu local prin care Primăria Timișoara și CLT cer transferul Pădurii Verzi la municipalitate. Ultima hotărâre pare făcută mai logic decât celelalte și cuprinde trei articole care stabilesc reguli clare privind transferul.

Dacă nu face pădure-parc, pierde terenul

Conform HCL emis în 10 septembrie, primăria trebuie să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic și „să asigure elaborarea studiului de fundamentare pentru suprafața de fond forestier încadrată în categoria funcțională 1.4a – păduri special amenajate în scop recreativ – păduri-parc (…) în termen de 2 ani de la data preluării terenului”.

Iar în cinci ani, dacă nu face parc, PMT pierde terenul. Acestea „revine în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva” dacă primăria nu face amenajările „prevăzute de studiul de specialitate în termen de cinci ani de la data avizării”.

În aceeași hotărâre se impun și câteva reguli de amenajare: „alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maximum 2 metri sau piste de biciclete”, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice. Se vor putea face doar construcții provizorii din lemn, care să aibă o suprafață construită de cel mult 15 mp.

„În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extrași”, se arată în ultima hotărâre adoptată de CLT.

Primăria Timișoara deține deocamdată în jur de 50 de hectare din Pădurea Verde. Dacă transferul va fi concretizat, va intra în posesia a încă 580,579 hectare.

Articole pe aceeași temă:

Transferul Pădurii Verzi către Primăria Timișoara așteaptă „armonizarea unor chestiuni de ordin tehnic”

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tibi says:

  Ultra cinstitul si ultracorectul Nicolae Robu si administratia sa incompetenta tine sedinte si da HCL pe acuns…
  Acesti functionari publici si incompetentul megaloman trbuie sa dea socoteala in fata timisorenilor pentru “activitatea” si “realizarile” lor si cum au cheltuit buget Timisorii.
  Oare cate si ce subiecte aveau alte HCL care s-au dat tor secretizate si pe ascuns ???

  Dupa alegerile din 27 septembrie si demiterea lui Robu noul primar va trebui sa faca publice toate aceste HCL date pe ascuns…

  Hai la vot sa-l schimbam pe Robu si sa aflam si noi cate si care au fost aceste HCL date pe ascuns.

 2. IonIliescu says:

  Trebuie tăiat jumătate din ea pt început , apoi ceva țevi colorate și niște betoane ca sa se poată numi parc ca mai apoi sa fie relocat terenul concesionat pe 100 de ani vreunui mafiot afiliat PSD sau PNL și făcut cel mai mare mall din România !!! Totul depinde de cât de limpede Votează Timișorenii . Mall și mafioți sau nu . Azi in Timișoara , mâine n toată țara !!!

 3. ale says:

  Mascariciul de Lae a “terminat” cu toate lucrarile de importanta vitala pentru oras, precum parcarile etajate, bazele sportive, pasajul Solventul, inelele 3 si 4, liniile de tramvai din Buziasului, Bogdanestilor si Cetatii si multe altele iar acum de plictiseala vrea sa mai arunce niste trotuare pestrite si prin padure! Designul va fi dupa chipul si asemanarea sa, 4 feluri de piatra, sculpturi a unor artisti ratati si borduri la greu, ca sa faca planul unor firme de apartament abonate la banul public. Sa nu uitam de tramvaile turcesti care vor circula pe baterii prin … padure alaturi de barcutele de plastic scoase din Bega si transformate in gondole zburatoare :))

 4. latrau says:

  Padurea Verde ,nu trewbuie lasata la indemana aventurierior politici,nepriceputi si iresponsabili!

 5. Timisorean says:

  Nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu trebuie sa ajunga pe mana lui robu, nasleu, kristoff, grebla si a interlopilor din gasca lor! Ca daca ajunge in 2 ani o “retrocedeaza” si o sa avem blocuri in ea! Exact cum au facut cu pepiniera, parcul din lipovei si alte parcuri!
  Nu is in stare sa intretina gradina zoo, dar mai ditamai padurea!

 6. mihaiu says:

  Deci se vor face taieri masive de pomi, daca e hotarare deja ca in locul arborilor extrasi se vor planta alti arbori. Probabil palmieri sau salcami pitici

 7. BRUSC says:

  Daca Timisoara o sa aiba in administrare padurea verde pana la alegeri (locale sau parlamentare) , ar fi o mare realizare !

 8. zolly says:

  byebye padure verde. acolo toti pomii is mai batrani de 30 de ani, deci trebuie taiati. daca mai prinde robu un mandat nu ramane nimic din ea. nu ca ceilalti din primarie ar fi diferiti. majoritatea romanilor urasc natura.

 9. Mihaiu says:

  Daca se baga Robu prin Padurea Verde, s-a ales praful de ea. O sa apara acolo sute de metri de borduri, din piatra naturala, import din tari indepartate si scumpa ca dragiu, Cu fundatii adanci de vor murii toti pomii ca le-au taiat radacinile. Zeci de stlpi de iluminat, speciali proiectati, comandati, platiti gras, cu becuri ultrasofidticate, locuri betonate , sau cu dale speciale unde la prima ploaie va baltii apa, ca nu au pante de scurgere, ca nu s-a gandit nimeni la asta. Sa nu zic de “defrisarile” ce se anunta, – vezi “extragerile de pomi” ceea ce taiat masiv de arbori inseamna si inlocuirea lor cu puiet de specii exotice, de caliatte indoielnica.
  Daca vrea sa faca ceva, sa lase sa faca proiectele dupa cum sunt “paduriile de recreere din orasele din Vest sau america, – vezi NY cu parcul central su München cu Englischen Garten sau Berlin cu Parcul de langa Branderburger Tor. Dar tare mi-e ca se va baga iarasi Robu cu ideeile lui despre ceea ce crede el. Lucrari facute numai ca sa iasa multi bani, la suprapret, de catre firme special alese, Natura ramane undeva la coada.

 10. Sile says:

  Cat timp Robu este primar, nici nu poate fi vorba de asa ceva, asta distruge
  tot cu pradatorii din jurul lui.

 11. Primar prof dr ing Drujba says:

  Primul pas pt administrarea padurii va fi cumparea a mii de drujbe si angajarea catorva sute de “drujbisti” pt a putea lucra in 3 schimburi astfel incat sa proclamam in cel mai scurt timp PRIMA padure libera de copaci. Fapte, nu vorbe!

 12. Ştirile judeţului Timiş

  Timiș: 40 de amenzi, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă măsurile de protecție antiCovid
  Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au desfășurat controale antiCovid în Timiș, pentru verificarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Au aplicat 40 de amenzi în 24 de ore. 2

  Sănătate

  Focarele de Covid-19 din Timiș
  În Timiș sunt 10 focare de coronavirus, duminică, 20 septembrie, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP).

  Sănătate

  Liceul Teologic Penticostal Logos Timișoara va funcționa în scenariul roșu. Cinci cadre didactice au Covid-19
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit duminică la Prefectura Timiș, a luat Hotărârea privind schimbarea scenariului pentru desfășurarea cursurilor la Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, după ce aici au fost depistate, acum două zile, cinci cadre didactice cu coronavirus. Elevii vor învăța online.

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au fost depistate noi cazuri de Covid-19
  În Timiș, 57 de persoane au fost depistate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe în Timișoara – 32.

  Sănătate

  România, Covid-19: peste 1.200 de cazuri noi și 33 de decese. Timiș: 57 de persoane depistate cu SARS-Cov2, în 24 de ore
  Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 13.391 teste. În Timiș au fost depistate 57 de cazuri noi și a avut loc un deces al unei persoane infectate cu Covid-19. În România au murit, de sâmbătă până duminică, 33 de oameni infectați cu Covid-19.

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de voluntari au zugrăvit 30 de case dintr-o localitate din Timiș, în trei zile
  Nu mai puțin de 30 de case au fost zugrăvite, în doar 3 zile, de peste 300 de voluntari din Timiș. A doua ediția a Color the Village (Colorează Satul) a adus la Racovița sute de voluntari, care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au dat culoare acestui sat. 4

  Eveniment

  Două anexe ale unei case din Timișoara, cuprinse de flăcări. Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului
  Intervenție a pompierilor în dimineața zilei de duminică, pe strada Mărginenilor din Timișoara. Două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Redescoperiți gustul Banatului de altădată cu rețete online: supă de varză cu costiță, gogoși, colăcei cu mere
  Puteți redescoperi gustul Banatului de altădată, cu rețete vechi, de la „Kraut Suppe mit Speck” la „krumpli leves”. Rețetele sunt recuperate printr-un proiect gastronomic care are loc online. Le puteți prepara. Sunt la un click distanță... 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.