tion.ro Web analytics

Aproape 20 de politisti locali pazesc, in trei schimburi, palmierii din centrul Timisoarei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Chiar dacă Poliţia Locală Timişoara duce lipsă de personal, iar conducerea primăriei o ştie, palmierii din centrul oraşului trebuie păziţi cu străşnicie, spune primarul Nicolae Robu. Nu mai puţin de 18 poliţişti locali au misiunea de a păzi, zi-noapte, arborii exotici. Edilul compară palmierii cumpăraţi din bani publici la dorinţa sa cu cei care au apărut pe la terasele proprietate privată şi este nemulţumit că cei din urmă n-au stârnit aceleaşi reacţii critice...
Scris de A. Strugariu - Chiar dacă Poliţia Locală Timişoara duce lipsă de personal, iar conducerea primăriei o ştie, palmierii din centrul oraşului trebuie păziţi cu străşnicie, spune primarul Nicolae Robu. Nu mai puţin de 18 poliţişti locali au misiunea de a păzi, zi-noapte, arborii exotici. Edilul compară palmierii cumpăraţi din bani publici la dorinţa sa cu cei care au apărut pe la terasele proprietate privată şi este nemulţumit că cei din urmă n-au stârnit aceleaşi reacţii critice...

Subiectul a fost discutat în plenul Consiliului Local Timişoara de marţi, un ales local atrăgându-i atenţia primarului că sunt probleme mai importante în oraş de care ar trebui să se ocupe poliţiştii locali, şi aşa puţini, decât paza celor 40 de palmieri apăruţi recent pe bulevardele Ion C. Brătianu şi Michelangelo. Consilierul local Ştefan Sandu, pentru că despre el este vorba, a făcut şi un calcul, din care a rezultat că am avea un poliţist local… la aproape şapte palmieri.

Sandu a amintit că, în urmă cu circa două săptămâni, conducerea Poliţiei Locale a explicat, într-o şedinţă a comisiei de ordine publică, de ce poliţiştii locali nu ajung în multe zone din oraş, principalele probleme invocate fiind lipsa de personal şi imposibilitatea de a face angajări.

„În aceste condiţii, în care în foarte multe cartiere poliţiştii locali sunt inexistenţi, pentru paza acestor palmieri s-au pus 30 de poliţişti care non-stop, 24 de ore din 24, şase posturi, păzesc fiecare câte şapte palmieri. Mi se pare inacceptabil ca în condiţiile actuale poliţiştii să fie rupţi de la alte activităţi pentru a păzi nişte pomi. Cred că problemele de siguranţă ale cetăţenilor sunt mult mai importante. Sunt multe zone în care aceşti poliţişti ar fi importanţi şi nu sunt. Să ajungă să păzească nişte pomi, fie ei şi exotici, fie ei şi scumpi, mi se pare inacceptabil”, a afirmat consilierul local.

În replică, primarul Timişoarei a afirmat că palmierii sunt într-adevăr exotici, dar nu şi scumpi, edilul afirmând anterior că cei 40 de arbori au costat 10.000 de euro.

„Sigur, sunt exotici, e adevărat, dar nu sunt scumpi, nici într-un caz, sunt dimpotrivă, extrem de ieftini, dar nu asta era problema. Este evident că acest subiect a fost tratat incorect, şi nu de către dumneavoastră, care de fapt aţi sesizat ceva conex palmierilor, nu dumneavoastră vă fac reproşuri. Timişoara a avut palmieri încă în vremea când Opera Română din Timişoara era cu vechea ei faţadă (…) În Paris puteţi vedea palmieri, în Norvegia puteţi vedea palmieri, aşa că oameni buni, haideţi să tratăm mai cu raţiune lucrurile şi să încercăm să nu facem băşcălie din orice. Circul nu face cinste Timişoarei. Până la urmă aprecierea o dau cetăţenii cei mulţi”, a afirmat Robu.

Faptul că Poliţia Locală duce lipsă de oameni nu este nicio surpriză pentru primar, dar edilul-şef spune că arborii exotici trebuie păziţi din cauza „stării de spirit” create.

„Legat de lipsa de personal a Poliţiei Locale… Este una reală, dar nu este corectă informaţia că 30 de poliţişti sunt blocaţi pentru paza palmierilor, sunt mai puţini, însă, din păcate, starea de spirit care a fost creată şi cultivată şi întreţinută din diverse motive, nu le invoc aici, ne determină să avem grijă de aceşti palmieri, care sunt ai Timişoarei, nu sunt ai altcuiva”, a adăugat Robu.

Şi, pentru a demonstra că cineva are clar… ceva personal cu el, primarul Timişoarei a vorbit despre arborii exotici apăruţi pe la diverse terase din oraş. Bineînţeles, nu vorbim despre palmieri cumpăraţi din banii timişorenilor, fiind terase private.

„Nimeni n-a fost deranjat când la câteva terase din Piaţa Victoriei au apărut un număr mare de palmieri înainte de a apărea aceşti palmieri pe stradă. Foarte curios că absolut nimeni nu a protestat. De ce? Pentru că acei palmieri nu erau puşi de Robu, n-aveau nicio legătură cu Robu. În momentul în care Robu a făcut un gest care a fost precedat de un gest identic al altora – abia atunci au apărut reacţiile. Nu este oare starea asta de fapt suficient de grăitoare?”, a întrebat, retoric, primarul, în plenul consiliului local.

Consilierul local care l-a interpelat pe primar pe tema misiunii de pază de la palmieri nu a fost mulţumit de răspunsul primit.

„Din păcate, răspunsul primarului a fost total pe lângă! Zone largi din oraş rămân nesupravegheate pentru a asigura în schimb paza palmierilor cu un poliţist comunitar/ 7 palmieri pe schimb! Cine îşi asumă răspunderea pentru problemele ce apar în acet timp în alte zone? Zona Traian, de exemplu, unde cetăţenii se simt în nesiguranţă şi primăria ridică din umeri la sesizările acestora”, a adăugat Sandu.

Că arborii exotici se vor adapta sau nu climatului autohton e încă greu de spus. Reprezentanţii Horticultura au curăţat primele frunze care s-au îngălbenit în „perioada de acomodare”.

Cert este că 18 poliţişti locali care ar putea să se ocupe de alte probleme importante cu care se confruntă timişorenii păzesc, în trei schimburi, câte şase pe tură, ziua şi noaptea, palmierii din centrul oraşului. Cifra a fost confirmată de către reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara, iar mobilizarea s-a făcut la solicitarea conducerii primăriei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici