Duminică, 1 decembrie, românii își aleg reprezentanții în Parlamentul României: membrii din Senat și Camera Deputaților. Alegătorii primesc două buletine de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.
În țară, se poate vota doar duminică, între orele 7 și 21, în județul de reședință. Românii din diaspora, însă, vor avea două zile la dispoziție, sâmbătă și duminică, în același interval, ținând cont de orele locale.
Puteți verificați secția de votare la care sunteți arondat pe platforma registrulelectoral.ro.
Candidații din Timiș
În Timiș, s-au înscris la alegeri 21 de partide și patru candidați independenți, la care se adaugă – doar pe lista pentru Camera Deputaților – și formațiunile minorităților naționale. În total, pe lista pentru Senat vom avea 85 de nume, iar pe cea pentru Camera Deputaților, 252. Timișul va avea, însă, doar zece deputați și patru senatori.
În ordinea în care vor apărea pe buletinul de vot, opțiunile sunt:
Senat
• Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
• Forța Dreptei
• Uniunea Salvai România (USR)
• Partidul Național Liberal
• Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
• Partidul Social Democrat (PSD)
• Partidul S.O.S. România
• Partidul Oamenilor Tineri (POT)
• Partidul Social Democrat Unit (PSD Unit)
• Sănătate Educație Natură Sustenabilitate (SENS)
• Alternativa pentru Demnitate Națională
• Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
• Patrioții Poporului Român (PPR)
• Partidul Noua Românie (PNR)
• Partidul România în Acțiune
• Partidul Ecologist Român (PER)
• Partidul Social Democrat Independent (PSDI)
• Alianța Național Creștină (ANC)
• România Socialistă
• Partidul Național Conservator Român (PNCR)
• Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT)
• Candidatul independent Ion-Aurel Stancu
Pentru Camera Deputaților, avem aceeași ordine. Se mai adaugă, însă, și formațiunile minorităților naționale. În final, mai sunt trei candidați independenți: Nelu Balaș, Ionel-Marcel Abrudan și Erich-Eduard Mocanu Gollent.
Pragul electoral este de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru județe. Pentru alianțe, condițiile sunt ceva mai mari, 8, 9 sau 10%, în funcție de numărul de partide. Pentru independenți, pragul electoral este reprezentat de numărul total de voturi, împărțit la numărul de mandate al județului în fiecare cameră parlamentară. Pentru minorități, pragul este și mai mic: de 5% din voturile necesare pentru un loc de deputat.
În total, după alegeri, Parlamentul României va avea 465 membri, dintre care 331 de deputați și 134 de senatori.
În ceea ce privește numărul de mandate pentru Senat și Camera Deputaților, acesta diferă de la o circumscripție la alta, în funcție de numărul de locuitori și normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori, respectiv un senator la 168.000 de locuitori).
Județul Timiș va da, în aceste condiții, 10 deputați și 4 senatori.
Trimite articolul
XPOT sa votez cu oricare partid din lista sau sunt obligat sa votez cu unul dintre partide?
Sper sa avem un guvern de AUR cu oameni de AUR.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
-
Sa votezi cu minim 2 partide, ca sa aibe succes ambele.
-
dap, o idee care nu e neaparat rea, la senat un partid iar la camera deputatilor altul. in functie de care unde are candidati mai buni.
ce glume de 2 lei au unii… mai bine “stai jos, Patru-le”
-
Daca Acum Pupi robu si esti frustrat nu inseamna ca detii adevarul absolut. Dati numele adevarat sa te putem vota in viitor ca vad ca esti foarte dotat si te pricepi la toate. Atentie, a mai fost unul dar l-au impuscat.
-
dap, dar eu vad ca se prefera incapabili, deci n-as avea nicio sansa. multumesc si de grija ce mi-o porti, era un proverb, ceva cu cainele ce moare de drum lung, stii tu cumva cum era mai exact proverbul?
-
-
Excelent comentariu!
-
-
-
Pune stampila pe toti! Asa trebuie!
Informații utile pentru alegători. Transparența în procesul electoral ar trebui să fie o prioritate constantă.
Ce cauta comunistii in lista?
Doamne ajuta ca se mai ocupa cineva de campania de alegeri Parlamentare. Partidele sunt preocupate de schimbarea conducerilor si de improscat cu noroi in cei doi candidati la Presedintie. Toti au uitat ca alegerile de Duminica sunt peste… doua-trei zile. O sa fie dezastru la alegerile Parlamentare. Cine este de vina? Pai tot rusii si ticatoaca.
Nu prea înțeleg nesimțirea candidaților care nu sunt din Timiș dar vor să fie votați de cetățenii din Timiș! Ex. Blaga nu are ce căuta în Timiș.Cand a fost în PDL, a fost votat de fraierii din Timiș,acum e in PNL și impus tot în Timiș:Oare el e mai dotat decât liberalii din Timiș? Liberalilor din Timiș le plac ghioceii?Asta înseamnă membrii PNL, supușenie? Am intrat în Caragiale,suntem într-o ,,Scrisoare pierdută ,, Trebuie votat Agamiță Dandanache la senatori.
Cred că rușinea și bunul simț au dispărut.
Vă mirați că se votează Georgescu? Toate partidele sunt vinovate pentru votul din turul I . Probabil că o să fie votat Georgescu de o majoritate deoarece partidele mint de 35 de ani și lucră pe la spate.
Cred că urmează o lecție dură atât la alegerile parlamentare cât și în turul II la prezidențiale și cred că ar fi bine!
Credeam că PNL este potrivit dar nu mai cred in niciun partid !
-
partidele mint, e logic sa-l voteze pe georgescu ca el nu minte cand zice c-a vorbit cu extraterestrii si ca nu e putinist si nici nu admira intelepciunea ruseasca.
-
Exact acesta este motivul pentru care dupa treizeci de ani de votat dreapta, acum o sa votez PSD
-
Nu mai spune…. , ne dau lacrimile de induiosare.. Acum o să votezi PSD, mizeria maximă ?
-
-
E băgat Blaga la PNL ca se știe ca în TM oamenii votează PNL, uneori doar pentru numele partidului, fără sa se uite pe listă. Astfel Blaga își asigura fotoliul călduț.
AUR la parlamantare si CG la prezidentiale
Bai, ce chestie: să vedeți voi surpriza serii de Duminică, când independentul va ieși cu cele mai multe procente! Nu știu cum vine asta, dar ..mă tem! ;))))))))))))))))))))))))))))))))
Eu zic sa-i votați pe toți…tușul pentru stampila e gratis…apoi,după alegeri, mai vedeți cu ce mai aveți gratis😏
Votăm cu SENS Duminică, pentru că țara asta nu-i a noastră ci a urmașilor noștri.
-
Și a urmașilor urmașilor noștri! Așa să ne ajute Dumnezeu! Suntem toți alături de SENS, alături de valorile creștine și de moștenirea dacică care ne înnobilează!
Duminică suntem responsabili cu un vot împotriva intereselor turbo capitaliștilor și a neo legionarilor. Un vot cu SENS, oameni noi și tineri pentru că țara asta nu-i a noastră ci a urmașilor noștri.
SCHIMBAREA este intotdeauna binevenita!
Dar noi suntem obisnuiti sa nu depunem nici un efort sa ne confruntam cu ineditul.
Mare parte dintre noi suntem multumiti cu un castron de gulas, dar nu ne intrebam din ce bani este cumparat gulasul?
Metoda eficace si de succes este SPALAREA PE CREIER.
Puteti sa schimbati cate partide/independenti vreti, prostia umana nu o sa o schimbe nimeni. Prostii sunt prosti si asa vor ramane, nu au tratament, pacat ca sunt multi.