tion.ro Web analytics

A murit preotul Sorin Rațiu, care a slujit la parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara

De Oana Bocanici

A murit preotul Sorin Rațiu, care a slujit la parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara

Reactualizat la:
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2021, preotul pensionar Sorin Rațiu s-a stins din viață. El a slujit parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara și mai multe biserici din oraș.
Scris de Oana Bocanici - În dimineața zilei de 21 ianuarie 2021, preotul pensionar Sorin Rațiu s-a stins din viață. El a slujit parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara și mai multe biserici din oraș.

Preotul, originar din Arad a absolvit Liceul Nr. 1 „C. D. Loga” din Timișoara în anul 1949. După finalizarea studiilor liceale, cu binecuvântarea episcopului Andrei Magieru al Aradului, a urmat cursurile primilor doi ani la Institutul Teologic de grad universitar de la Sibiu (1949-1951), anul III l-a urmat la Institutul Teologic de la Cluj-Napoca (1951-1952), iar după desființarea acestuia, s-a reîntors la Sibiu, în anul IV (1952).

Devenind președinte al studenților teologi, a fost acuzat de Securitate că a înființat un „grup subversiv”. Drept urmare, studiile sale au fost întrerupte, la 9 ianuarie 1953, când a fost arestat pe motive politice și „internat” pe o perioadă de un an la Direcția Unității de Muncă, de unde a fost eliberat la 10 ianuarie 1954.

Părinții lui, considerați „contrarevoluționari”, au fost, la rândul lor, judecați și condamnați. Tatăl său, preotul Florian, a fost condamnat, pentru „crimă de uneltire”, la muncă silnică pe viață. Pedeapsa a executat-o de la 8 decembrie 1956 până la 16 aprilie 1964. Părintele Sorin a fost condamnat tot la muncă silnică, și a fost încarcerat la Brașov, Urlătoarea și la Galați, timp de un an. În anul 1954 a reușit să finalizeze studiile teologice, iar în anul 1955 a obținut diploma de licență în Teologie.

A susținut examenul de „calificațiune” (capacitate preoțească) la Arad (1954), iar la 10 aprilie 1955 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Coșteiu Mare din Protopopiatul Lugoj, unde a slujit 22 de ani. Între 1 aprilie 1977 și 1 august 2001 a fost preot la parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara. Odată cu pensionarea, a slujit la mai multe biserici din Timișoara (Calea Aradului, Dacia, Cetate), pentru ca din anul 2014 să fie îmbisericit pe seama parohiei Timișoara Viile-Fabric. În decursul timpului i-au fost acordate distincțiile de iconom (1975) și iconom stavrofor (19 iunie 2005). Totodată, a fost membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici.

„Mesajul meu către generația tânără ar fi acela de a căuta și de a beneficia de o educație cât mai completă, necesară cunoașterii de sine și valorificării talentului propriu, de a dobândi libertate și reponsabilitate, de a manifesta prietenie, solidaritate, respect și toleranță față de cei din jur, de a avea un caracter frumos, îmbogățit de credința în Hristos”, spunea preotul Sorin Rațiu.

Slujba de înmormântare a preotului Sorin Rațiu va avea loc vineri, 22 ianuarie, în biserica parohiei Timișoara Viile Fabric, după următorul program: orele 10-12, sfânta Liturghie, orele 12-13.30 rânduiala de înmormântare.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mishu says:

  Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească !

 2. condoleante says:

  Un preot bun! Dumnezeu sa-l odihneasca!

  Orice Ratiu adevarat iubeste ortodoxia!

  Papistasii sunt chemati sa revina la dreapta credinta, pana nu este prea tarziu!

 3. Sorin Gîțan says:

  D zeu sa l odihnească !

 4. Ionuț Checean says:

  Dumnezeu sa-l odihnească în pace! A slujit cu multă demnitate. A fost un reper pentru multi preoti tineri. A făcut cinste hainei preotești. Cu siguranta, Hristos îl așteaptă cu bucurie la Liturghia cerească.

 5. ferenc jozsa says:

  Sincere Condoleante, familiei: (fiica si nepoata ). Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE !

 6. neLu says:

  Dumnezeu Să-l Odihnească în Pace 🙏 Sincere Condoleanțe familiei.

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Cum arată clădirea Teatrului Oravița, cel mai vechi din România, în șantier pentru restaurare

  Eveniment

  Razie pe șoselele din Timiș. Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere și au fost aplicate peste 450 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Aproape 70.000 de oameni vaccinați anti-Covid în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trasee de drumeție și ture de alergare în vară, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Carantină chiar și 21 de zile în Timișoara și cele patru comune periurbane. Raed Arafat explică de ce

  Eveniment

  VIDEO. Cum este prins tânărul de 17 ani care a furat o mașină și a condus beat prin Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Noi modificări în desfășurarea orelor în scenariul roșu

  Eveniment

  Un bărbat din Jimbolia și-a terorizat fosta soție luni întregi. Obsesia pentru ea l-a trimis în spatele gratiilor

  Sănătate

  Pacienții cu hepatită, rugați să nu-și neglijeze problemele în pandemie. Cum îi ajută autoritățile

  Ştiri din Timiș

  Cumperi o carte veche și oferi o masă caldă nevoiașilor din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici