tion.ro Web analytics

18 noi firme din regiune primesc aproape cinci milioane de euro fonduri europene nerambursabile

18 noi firme din regiune primesc aproape cinci milioane de euro fonduri europene nerambursabile

<p>Foto: Tion</p>
ADR Vest a semnat, luni, contractele de finanţare pentru 18 noi proiecte destinate dezvoltării microîntreprinderilor din regiune. Aproape cinci milioane de euro din bani europeni vor ajunge la firmele beneficiare.
Scris de Marcel Hoster - ADR Vest a semnat, luni, contractele de finanţare pentru 18 noi proiecte destinate dezvoltării microîntreprinderilor din regiune. Aproape cinci milioane de euro din bani europeni vor ajunge la firmele beneficiare.

Un număr de 18 societăţi din Regiunea Vest au semnat, luni, contractele de finanţare pentru accesul la fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

Societăţile provin din Timiş, Hunedoara, Arad, Caraş-Severin şi Arad, iar finanţările au fost acordate pe Axa prioritară 2.1 Microîntreprinderi şi 2.2 IMM. Firmele sunt în domeniul construcţiilor, al fabricării mobilei, materialelor de construcţii, instrumentelor şi dispozitivelor medicale, prelucrarea maselor plastice, industria mecanică, industria hotelieră sau sănătate.

Valoarea totală a contractelor semnate este de 9,04 milioane, din care valoarea finanţării europene nerambursabile este de 4,74 milioane de lei.

Alexandru Borza, unul dintre beneficiari, deţinător al unei săli de fitness din Reşiţa, spune că marea problemă a acestor proiecte rămâne birocraţia.

„Birocrația este destul de încâlcită și am apelat la o firmă de consultanță, pentru că altfel nu cred că am fi reușit, este un limbaj destul de încâlcit, dar asta este, trebuie să ne conformăm. Nu am mai beneficiat până acum de finanțare europeană, finanțarea este pentru o sală de fitness, o modernizăm, cumpărăm aparate noi, performante. 170.000 de lei este valoarea contractului, suntem din Reșița. Înlocuim vechile aparate cu altele noi. Din păcate, am fost nevoiţi să stăm cu sala goală și cu clienții în așteptare de o lună și jumătate, s-a întârziat un pic cu aprobarea de la minister”, a declarat Alexandru Borza, la semnarea contractului.

Şeful ADR Vest, Sorin Maxim, spune că cel mai important este că finanţările s-au dus în cea mai mare parte în zona de producţie. Valoarea finanţărilor disponibile se apropie de final pe această axă, mai spune directorul Agenţiei.

„Pe zona de IMM-uri și în zona de microîntreprinderi am trecut deja de jumătate din banii care au fost alocați și deja am contractat și cealaltă jumătate, care este în avizare la minister. Probabil că într-un timp foarte scurt, în cursul acestei luni, o să închidem alocarea cu contractele deja semnate, dar speranța mea este că, pe această componentă cel puțin, o să facem o relansare pentru a aduce și alte proiecte în sistem, pentru că a fost zona care s-a mișcat cel mai bine și cel mai repede.

Totalul este de aproape cinci milioane de euro, fiind proiecte pe zona de microîntreprinderi, care sunt până în 200.000 de euro, acestea fiind proiecte mai mici și cofinanțarea este mai mică. La zona de IMM sunt proiecte care pot ajunge până la un milion de euro, dar și cofinanțarea lor este minim 45%, ceea ce evident creează o presiune financiară și pentru beneficiari.

Ceea ce este bine e că oamenii au învățat să respecte regulile, în general, nu mai sunt probleme cu implementarea. Noi îi ajutăm, le dăm sfaturi şi le explicăm cum sunt acestea implementate corect. Mai mult din jumătate dintre contractele semnate acum sunt în zona de producție, ceea ce este foarte bine și arată că tipologia de coduri CAEN care a fost asumată la început a fost bine aleasă, cu scopul de a-i sprijini mai mult pe cei care generează producție, și au un impact mult mai consistent în economie după finalizarea proiectelor”, a declarat Maxim.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Trei noi cazuri de variola maimuţei în România

  Ştiri din Timiș

  Fritz s-a ținut de cuvânt. I-a luat din atribuții lui Tabără

  Ştiri din Timiș

  Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul Județean Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Deputatul liberal Marilen Pirtea: „Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest"

  Eveniment

  Bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de poliția rutieră, la Timișoara. Zeci de amenzi în câteva ore

  Eveniment

  FOTO. Peste 600 de mașini abandonate au fost ridicate de polițiștii locali, de la începutul anului

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Primăria măsoară străzile pentru viitorul contract de salubrizare

  Mapamond

  Încă două decese cauzate de variola maimuţei. Trei oameni au murit, de la începutul anului

  Sănătate

  Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara

  Capitală Culturală

  FOTO. Timișoara – Capitală Culturală Europeană, promovată în rândul ambasadorilor la București

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici