tion.ro Web analytics

10 proiecte selectate pentru finanțare prin Timbrul Monumentelor Istorice. Trei sunt din Timișoara

De Erika Iszlai

10 proiecte selectate pentru finanțare prin Timbrul Monumentelor Istorice. Trei sunt din Timișoara

10 proiecte au fost selectate pentru finanțare în cadrul sesiunii I de apeluri din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Valoare se ridică la aproximativ un milion de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente la clădiri monument istoric din Reșița și Timișoara.
Scris de Erika Iszlai - 10 proiecte au fost selectate pentru finanțare în cadrul sesiunii I de apeluri din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Valoare se ridică la aproximativ un milion de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente la clădiri monument istoric din Reșița și Timișoara.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță rezultatele sesiunii I a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Sunt zece proiecte din Reșița și Timișoara, în valoare de aproximativ un milion de lei. Acestea se înscriu în subcategoriile:

 • Subprogramul acțiuni tematice – Reșița, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial (lucrări de întreținere și reparații curente) șapte proiecte selectate, în valoare totală de 697.540 lei;
 • Subprogramul acțiuni tematice – Timișoara, Capitală Europeană a Culturii (lucrări de întreținere și reparații curente) trei proiecte selectate, în valoare totală de 235.199 lei.

„Remarcăm, încă o dată, la finalul unei noi sesiuni de selecție pentru finanțare, cât sunt de importante, pe de o parte, capacitatea beneficiarilor (proprietari, asociații de proprietari sau administratori de patrimoniu imobil) de a scrie și organiza proiecte în parteneriat cu specialiștii din domeniu și, pe de altă parte, implicarea comunităților locale – administrație publică și societate civilă deopotrivă – pentru ca aceste oportunități de a investi în conservarea monumentelor istorice să poată fi valorificate. Nu putem decât să felicităm asociațiile de proprietari și grupurile de inițiativă care au contribuit la propunerile câștigătoare în prezentul Apel în cele două orașe și să salutăm decizia municipalității Reșița de a acoperi costurile consultanței de specialitate pentru elaborarea documentației pentru toți beneficiarii apelului dedicat, în an aniversar, orașului istoric al siderurgiei”, a spus Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

În Timișoara, există un proiect de restaurare a porții de acces din str. August Treboniu Laurian, prin altul se dorește refacerea fațadei exterioare a clădirii Mercy nr. 3. Cel de-al treilea proiect selectat pentru finanțare propune reabilitarea și înlocuirea tâmplăriei de lemn exterioare de pe fațada principală a imobilul din Piața Traian nr. 4.

Lista tuturor celor zece de proiecte selectate pentru finanțare, cu informații despre punctajul și sumele obținute în cadrul Apelului I/2021 TMI, este disponibilă AICI.

„Aceste 10 proiecte se alătură altor 25 de proiecte de punere în siguranță / realizare a documentației pentru restaurare câștigătoare ale Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice din 2020 și celor 27 de proiecte deja finanțate în cadrul Apelului I/2021, sub-programele IU (Intervenții de urgență), respectiv Proiectare (elaborarea documentației tehnico-economice pentru lucrări de restaurare). Un total de 62 de proiecte au beneficiat în acești doi ani de finanțare prin sumele strânse din contribuțiile la Timbrul Monumentelor Istorice”, spun reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului (INP).

Printre criteriile principale de departajare a proiectelor se numără: argumentarea importanței monumentului în raport cu toate categoriile de valori ale obiectivului (relaționale, contextuale, locale), atenția acordată angajării comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice și pregătirea unei documentații elaborate, care are în vedere protejarea și punerea în valoare pe termen lung a monumentului istoric.

„Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice au făcut posibile anul acesta doar cele patru subprograme de finanțare anunțate în decembrie 2020, și anume: 1) subprogramul intervenții de urgență (IU), 2) subprogramul pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare); 3) subprogramul acțiuni tematice Reșița, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreținere și reparații curente și 4) subprogramul acțiuni tematice Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente”, transmit cei de la INP.

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Institutul Național al Patrimoniului (INP) este instituția care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România, elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice.

editor Dan Oancia

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Eveniment

  FOTO. Polițiști locali în vizită la copii de la o grădiniță din Calea Girocului din Timișoara

  Sănătate

  Urmează zile caniculare în județ. Recomandările DSP Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi rămași pietoni după ce au fost opriți în trafic, în weekend, în Timiș

  Utile

  Controale Aquatim în județ pentru depistarea branșamentelor ilegale

  Ştiri din Timiș

  Anunţ finalizare proiect „Consolidarea, modernizarea şi extinderea şcolii cu clasele I-IV din localitatea Obad, oraşul Ciacova, judeţul Timiş"

  Eveniment

  Se caută polițiști locali pentru Serviciul Pază Obiective. Trei posturi disponibile

  Eveniment

  Dosare penale pentru posesie de droguri, la DubCamp. Nu au fost înregistrate incidente grave

  Ştiri din Timiș

  Se caută deținători de cai pentru schimbul de gardă de la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Au fost publicate primele rezultate la Bacalaureat 2022. Nicio medie de 10 în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici