tion.ro Web analytics

Testare masivă pentru coronavirus în Timișoara? Primarul explică de ce nu pot fi testați toți timișorenii

De Roxana Deaconescu

Testare masivă pentru coronavirus în Timișoara? Primarul explică de ce nu pot fi testați toți timișorenii

Reactualizat la:
Nicolae Robu își declină competența și spune că nu el trebuie să decidă dacă timișorenii să fie testați masiv pentru coronavirus, așa cum se întâmplă în București. Edilul-șef crede însă că nu este o idee bună să fie folosite teste rapide. Ar vrea totuși să fie lărgită definiția de caz.
Scris de Roxana Deaconescu - Nicolae Robu își declină competența și spune că nu el trebuie să decidă dacă timișorenii să fie testați masiv pentru coronavirus, așa cum se întâmplă în București. Edilul-șef crede însă că nu este o idee bună să fie folosite teste rapide. Ar vrea totuși să fie lărgită definiția de caz.

În București s-a vorbit în ultima vreme despre o testare masivă a populației pentru coronavirus. Autoritățile au pus la cale un proiect pilot care ar urma să fie implementat și în alte orașe din țară, pentru a verifica amploarea infectării unui oraș. S-a lăsat cu demisia ministrului Sănătății Victor Costache. În cele din urmă s-a decis că vor fi testați puțin peste 10.000 de bucureșteni, care vor fi chemați în fața blocurilor pentru a li se lua probe.

„Nu eu decid, eu nu sunt medic”

Primarul Timișoarei povestește că a urmărit foarte des în ultima perioadă declarațiile virusologilor și că i s-au părut foarte logice. Spune, printre altele, că nu simte că prin testarea masivă s-ar putea rezolva probleme. Dar oricum, el nu este medic să ia o astfel de decizie. Mai mult, crede că testele rapide nu au o precizie foarte bună.

„Nu eu decid, eu nu sunt medic, nu am competențe în acest domeniu, eu pun în practică ceea ce decid specialiștii. Eu, atâta tot, fac exercițiu de logică: cu testele rapide se spune că din 100 de testați, la 30 se greșește. Adică se greșește într-un sens foarte periculos, ei apar ca negativi, deși sunt pozitivi. Și atunci eu mă întreb: oare nu este periculos ca, la fiecare 100 de persoane infectate, 30 să afle că ar fi negativi, să fie liniștiți, să umble prin comunitate fără nicio grijă, știindu-se negativi, și să-i contamineze pe alții cu virusul pe care îl poartă? Aceste teste rapide, așa spun specialiștii, nu îți dau 100% rată de soluție corectă”, explică Nicolae Robu.

Sunt interese mari la mijloc

Edilul-șef mai spune că nu este realist să fie testată întreaga populație a unui oraș cu teste normale, pentru că ar fi nevoie de foarte mult timp. Ar fi îngrozit de acest scenariu: ca 30% din oamenii testați să se creadă sănătoși și, în realitate, să fie purtători de coronavirus.

„M-ar îngrozi gândul ăsta! Întotdeauna, și în războaie, și când au fost molime, au fost și profitori. Spun lucruri foarte grave acum, dar nu acuz și nu suspectez pe nimeni. Grupurile de interese foarte puternice la scară planetară, și când e vorba de medicamente, și când e vorba de diverse substanțe, profită. Unii sunt cu conștiință și își folosesc toată competența în acte de omenie, sigur, încasând și sumele meritate, fără excese la capitolul profit. Așa sunt mulți și fără ei n-am fi putut să trecem peste greutățile din lungul istoriei. Dar de fiecare dată s-au găsit și persoane care au încercat să profite. Trebuie să fim vigilenți. Eu doar atât spun”, mai precizează primarul Timișoarei.

„Cei care iau decizia vor trebui să răspundă pentru ea”

Revenind la testarea masivă, Robu își declină competența și spune că cei care iau o astfel de decizie trebuie să și răspundă pentru ea. De altfel, astfel de decizii se iau la nivel central, în „fruncea” guvernului fiind chiar colegii de partid ai edilului-șef. El vede oricum dificultăți în acest proces destul de complicat, dar nu se consideră „de specialitate” încât să le analizeze.

„Eu nu mă pot implica în luarea unei astfel de decizii, nici să se facă, nici să nu se facă. Îmi declin competența. Cei care iau decizia vor trebui să și răspundă pentru ea. Ce cred însă că ar trebui să se întâmple, iarăși ca părere de nespecialist, eu cred că ar trebui… Sunt testați cetățenii dintr-un bloc azi, 27 martie. Sunt sănătoși. Mâine, unul merge sănătos să-și facă cumpărăturile și dă acolo peste unul care nu se știe bolnav sau care este iresponsabil și ascunde că este bolnav. Încasează virusul. Vine în blocul în care s-a făcut testarea și își mai contaminează niște vecini, pentru că toți sunt liniștiți că sunt sănătoși. Când îi vine din nou rândul la testare acestui cetățean? Putem fi testați zi de zi toți cetățenii? Eu cred că sunt niște dificultăți, sunt niște întrebări, poate unii sunt în stare să răspundă. Eu nu sunt de specialitate și îmi fac griji, nu cumva să facem mai mult rău decât bine prin aceste teste care nu au acuratețe”, explică Nicolae Robu.

Vrea lărgirea definiției de caz

Ce e de făcut în aceste condiții? Primarul Timișoarei crede că ar trebui „să se purceadă la testare mai ușor decât s-a făcut până acum”.

„Altfel spus, acea definiție de caz, cum i se spune, să fie lărgită și să ajungă să fie testați oameni care nu au simptomatologia foarte clară, respectiv nu au fost în contacte cu persoane infectate și așa mai departe. Dar o testare în masă eu personal nu o înțeleg, dar nu eu decid”, conchide edilul-șef.

Articole pe aceeași temă:

Primarul Robu, despre restricțiile de la Spitalul „Victor Babeș”: Nu e normal ca unii doctori din alte județe să stea la băut, relaxați

Nicolae Robu, după întoarcerea românilor din străinătate: Deja au început jafurile! Păziți-vă, oameni buni!

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ngeza says:

  Personalul medical care face recoltarea probelor isi schimba echipamentul la fiecare pacient, sau duce virusul de la un pacient la altul?

 2. Asa e says:

  Nu ne trebe noua teste noi vrem fantani arteziene si panselute!!!

 3. CH says:

  Pentru numele cui vreți dumneavoastră vă rog insistent nu-l mai citați pe primar. E o pierdere de timp.

 4. DNA sa te ia !! says:

  Robulae tată, daca te-ai fi dovedit un lider responsabil, precum în Germania și nu trubadur că în Italia, acum erai eroul nostru și nu o hahalera.
  Daca închideai toate localurile ,mai ales Mallurile de acum o lună, odată cu închiderea școlilor, acuma puteai sa te rățoiești cu alt aplomb celor ce s-au mișcat prost cu diasporezii cat și alți amatori din instituțiile centrale sau de forta.
  Ba chiar puteai cere o funcție în comitetul national de stare de urgență, de la Guvern.
  Așa însă, ți-ai.dovedit micimea, la fel că agiamii locali din Lombardia Italia, care au pe conștiință sute, chiar mii de morți prin indeciziile și amânările luării de decizii radicale. Nesocotind sugestiile experților.
  La fel că tine, care prins în interese meschine de grup, de afaceri cat și electorale, ai permis contaminarea în masă a tinerilor prin Iulius mallul , sponsorul de partid,

 5. zet says:

  Mai primate,(primata care esti) explica de ce nu dezinfectezi strazile si spatiile publice.Tu nu vezi ca alti primari (nu primate) fac acest lucru in orasele lor ?

 6. Eu says:

  Sa oblige sa testeze un oras întreg,este un abuz

 7. Grigore says:

  ce nu inteleg eu ,de ce nimeni nu spune cate persoane mureau zilnic pana acum ,statistic pe oras ,judet ,pe varste si cauze ,si atunci nu ne-am mai isteriza aiurea , scopul insa-l banuiesc ca-i altul……….

 8. SabinA says:

  Pana la urma va trebui testata toata populatia Romaniei. Fara testare virusul va continua sa ramana in stare latenta de la cateva ore la 10 zile. Ma opresc cu comentariile si multumesc ziarului On-line TION pentru oportunitatea sa-mi exprim liber parerea. Vor fi Mari Tulburari Sociale care vor pleca de la Nedreptate.

 9. Rafamiu10 says:

  ???????asa este ai perfecta Dreptate dacă sar putea numai el sa beneficieze de Testare Rapida???????

 10. adev says:

  Primarul are o viziune mult mai larga a lucrurilor. Stie multe si nu le poate spune direct. Nu trebuie facuta o testare a intreg orasului. Cine vrea poate sa isi faca testul, pentru ceilalti nu trebuie sa fie obligatoriu .

 11. cornel says:

  Testati macar pe cei cu simptome, gen tuse, temperatura, stare proasta, contact cu un bolnav, medici. Nu-i normal ca unii sa moara netestati si altii cum ar fi primarul de la Iasi sa se testeze saptamanal ca asa vrea el.

 12. Dr. Yo says:

  Bun. Acum că se primesc bani de la ue pentru combaterea virusului, în România se dorește testarea tuturor. Oare cine a inițiat această idee costisitoare, deloc exactă și relativ inutilă. Singura decizie normală ar fi carantină parțială și izolare, investitul masiv în infrastructura medicală și aparatură și abia ca ultimă măsură, testarea frenetică. Până nu se investește în primele două și nu se aplică o carantină serioasă, testarea este absolut inutilă, adică o idioțenie politică de imagine.

 13. Darwin says:

  Ati putea sa faceti campanie electorala in al putin mai jos. Deja e penibil dati stiri despre ce face Robu(parcuri,fantani ,trotuare) pe hartie bineinteles si acum despre ce nu face. Supertare!

 14. Apolitic says:

  Nu va faceti probleme testarea in masa e o utopie in Romania. Nu vedeti ca la noi se mana anuntarea unui deces ca sa aiba timp sa apara si rezultatul testului. Testare nu e nici pentru cadre medicale dar pentru populatie…

 15. Ionela says:

  De ce nu doneaza biserica cladirea nou construita de la depozitul de tramvaie pentru sistemul medical?

  Este mare, este goala, ce fac preotii acum, cand zeci de alte persoane simple confectioneaza masti, botosei, isi pun la dispozitie masinile, ofera mancare medicilor, totul in lupta covid?

 16. Tm says:

  Domnule cu titulaturi multe,

  consider de o nesimtire nemarginita faptul ca incepeti sa va dati cu parerea acolo unde nu sunteti specialist desi o recunoasteti.
  La fel ce i s-a spus si lui Boethius, vi se aplica perfect “…daca taceai filozof ramaneai” (“Mangaierile filozofiei”). “Mangaierile filozofice” ale dvs ar trebui sa le tineti doar pt dvs (un sfat: nici cei apropiati nu ar mai trebui sa auda astfel de aberatii, dar probabil vi s-a spus si nu vreti sa intelegeti, de aici si vocea ridicata pentru a putea fi mai convingator).

  Nu va pasa de timisoreni, doar de dvs si de parerile dvs.

  Nu meritati acesti oameni din TM, nu meritati sa mai vorbiti.

 17. Vlad says:

  O fufă cu părul roz. Ce legătură are cu știrea??

 18. xxxxx says:

  teste, teste , teste, statistici, statistici , cifre…aiureli isterie
  sa umfle nota de plata la sfarsit cu decontarea cheltuielilor pentru eradicarea pandemiei
  bani de la ue…bineinteles
  la fel si Italia, baga la gramada, cancer, dializa, frectii…etc
  dar de ce nu se vaccineaza toata lumea, unde sant medicamentele ???
  a fost SARS in trecut,, aceeasi treaba
  pe wikipedia apare din 1930… virusul
  au scos penicilina pentru ca are efecte adverse , cu alcool…si promoveaza alte medicamente slabe
  asta este efectul, economia, flamanzii de bani , populatia sufera
  daca hikler avea copii, veneau din usa in usa sa faca teste stupide
  medicamente pentru imunitate, de asta este nevoie, nu frectii

 19. x says:

  “Eu nu mă pot implica în luarea unei astfel de decizii, nici să se facă, nici să nu se facă. Îmi declin competența.”
  Primarul Timișoarei crede că ar trebui „să se purceadă la testare mai ușor decât s-a făcut până acum”.

  Deci asta se fereste de raspundere ca dracu’ de tamaie. Pai cand consideri ca esti competent si cand nu? Problema lui este ca fiind doar un politruc cu staif, nu are nicio putere si cert de loc curaj. E doar un fel de megafon politic, la Cotroceni se spune ceva si se aude in TM prin gura robului.
  Si ref. la solicitarea celor de la Spit de infectioase ca bolnavii din alte judete sa fie tratati local, Robu la fel s-a eschivat. Desi el teoretic ar trebui sa sustina interesele celor al caror vot SI BANI le cere. Nu-mi place de loc Firea, dar aia se bate ptr bucuresteni. Si chiar obtine mai mult ca altii de care doar gura este.

 20. axel says:

  Testarea masiva (nu in masa) nu insemna calitate proaste. Germania face 500 mii de teste saptamanal, de unde si cifrele foarte mari la infectii, vs cele foarte mici la fatalitati.

  Nu e de asteptat ca Romania sa poata asta la inceput, dar situatia e cunoscuta de 2 luni de zile, masurile cele mai eficiente se cunosc de saptamani bune ca fiind testarea masiva si izolarea. Autoritatile au avut timp sa se pregateasca si pur si simplu SA COPIEZE practicile de succes din tarile vecine.

  Robu , ca si restul politicienilor romani freaca menta de doua luni de zile irosind timp pretios si resurse, si acum , fata in fata cu un dezastru inca vorbeste cu fundul contrazicand exemplele expertilor din tari care nu doar ca lupta de ceva timp cu infectia, dar o fac si cu succes.

 21. Paul says:

  Dacă această silentio stampa continuă, se va ajunge la război mondial. China se îndârjește din toate puterile o tăcere dubios de suspectă. Mai nou se dă ,, Deșteaptă-te române,, pe stradă, halal
  . Mai cunosc eu țări unde se practica asta.

 22. Herbert says:

  La Bucale se face o testare pe un esantion de 10k de locuitorii nu se va testa toata populatia Bucurestului

 23. vio says:

  Conform gandirii domnului primar e mai bine sa umble linistiti 100 de posibili infectati netestati decat sa testezi 100 din care maxim 30 sa umble linistiti ca li s-a gresit testul.

 24. Ştirile judeţului Timiş

  Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare
  ADVERTORIAL. Sănătatea și siguranța clienților, a angajaților și a comunităților în care activează reprezintă una dintre principalele preocupări ale companiilor Enel din România.

  Ştirile judeţului Timiş

  Bani din bugetul local pentru iluminarea clădirilor private renovate din Piața Unirii. E un premiu de la primărie
  Reprezentanții Primăriei Timișoara vor să ilumineze arhitectural clădirile private renovate din Piața Unirii, dar și pe cele din Piața Victoriei. Este, de fapt, un premiu pentru timișorenii care au investit să facă fațadele imobilelor în care locuiesc sau pe care le dețin. Dacă există cadru legal pentru acest lucru nu se știe încă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Grindeanu dă semnale că s-ar întoarce în politică: Voi susține și mă voi implica într-un proiect serios
  Fostul premier Sorin Grindeanu, actual președinte al ANCOM, a dat, marți, un semnal că ar fi dispus să se întoarcă în politică.

  Ştirile judeţului Timiş

  UPDATE. A fost emis un nou cod galben de ploi în Timiș și alte trei județe din vestul țării
  Avertizare de ultimă oră emisă de meteorologi, pentru Timiș și alte trei județe din vestul țării. Vremea continuă să fie instabilă, astfel că a fost emis un nou cod galben. UPDATE Cod galben prelungit în Timiș. 30 de localități sunt afectate

  Ştirile judeţului Timiş

  Din nou parcări vs. copaci la Timișoara: cazul din zona străzii Dumitru Jugănaru
  Suntem în epoca mașinilor, așa cum le place celor din Primăria Timișoara să spună, astfel că este nevoie de cât mai multe locuri de parcare. Dacă nu se poate în centru, se fac în cartiere, în locul garajelor inutile demolate de primărie. Numai că în calea asfaltului stau și copacii, care pică rând pe rând sub drujbe. Vorbim acum despre cazul din zona străzii Dumitru Jugănaru. 3

  Sănătate

  Două noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, în Timiș. În România numărul infectaților a ajuns la 18.429
  Grupul de Comunicare Strategică a transmis cele mai recente informații legate de evoluția pandemiei de coronavirus, în România. În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 a urcat la 18.429, fiind depistate alte 146 de cazuri noi de îmbolnăvire. Două dintre ele au fost în Timiș. 1

  Eveniment

  Pădurar cercetat penal după ce a furat lemn din zona pe care chiar el o administra, în județul Timiș
  Anchetă a polițiștilor timișeni din Făget, în cazul unui tânăr de 29 de ani din Curtea. Oamenii legii l-au prins în timp ce transporta ilegal lemn, iar ulterior au aflat că marfa era furată. Hoțul se pare că este chiar tânărul de 29 de ani, pădurar în județ, iar lemnul a fost furat chiar din zona lui de administrare. 5

  Ştirile judeţului Timiş

  Noi imagini de pe Podul Eroilor. Nu se fac finisajele până nu sunt gata lucrările suplimentare
  Un șantier deschis în urmă cu doi ani și care ar fi trebuit să fie gata în nouă luni, conform contractului, a fost părăsit de muncitori. Nu se fac finisajele pe Podul Eroilor până ce primăria nu găsește un constructor care să execute lucrările suplimentare. Se vor amenaja piste de biciclete și alei pietonale pe sub pod, care nu au fost prevăzute în contractul inițial. 17

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.