tion.ro Web analytics

UPDATE. Terenul pe care Fritz vrea să construiască un nou spital este destinat construirii de ANL-uri. Ideea omorâtă din fașă de experții Primăriei Timișoara

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

UPDATE. Terenul pe care Fritz vrea să construiască un nou spital este destinat construirii de ANL-uri. Ideea omorâtă din fașă de experții Primăriei Timișoara

Reactualizat la:
Ideea candidatului USR/PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, de a construi un nou Spital Municipal pe un teren de 4 hectare aflat la intersecția Căii Aradului cu Grigore Alexandrescu a fost omorâtă din fașă de experții din Primăria Timișoara, care atrag atenția că deși terenul este al municipalității, funcțiunea lui este de construire de blocuri ANL și nu poate fi schimbată. UPDATE. Reacția lui Fritz la noile informații: Oricine susține că o Hotărâre de Guvern din 2011 nu poate fi schimbată în anul 2020, după 9 ani de inacțiune, este incompetent și dezinteresat de nevoile timișorenilor.
Scris de Bogdan Marta - Ideea candidatului USR/PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, de a construi un nou Spital Municipal pe un teren de 4 hectare aflat la intersecția Căii Aradului cu Grigore Alexandrescu a fost omorâtă din fașă de experții din Primăria Timișoara, care atrag atenția că deși terenul este al municipalității, funcțiunea lui este de construire de blocuri ANL și nu poate fi schimbată. UPDATE. Reacția lui Fritz la noile informații: Oricine susține că o Hotărâre de Guvern din 2011 nu poate fi schimbată în anul 2020, după 9 ani de inacțiune, este incompetent și dezinteresat de nevoile timișorenilor.

Astfel, transferul terenului din proprietatea MapN în proprietatea Primăriei Timișoara s-a făcut în 2011 printr-o Hotărâre de Guvern. În HG 162/2011 se precizează clar că „după preluare, imobilele prevăzute la art. 1 se utilizează în scopul sistematizării zonei, respectiv construirea de locuințe și funcțiuni complementare spațiilor de locuit, prin programe derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, potrivit legislației în vigoare”.

Adică terenul poate fi folosit de Primăria Timișoara în colaborare cu ANL doar pentru ridicarea de blocuri prin programul derulat de agenție.

Mai mult, potrivit documentului citat, Consiliul Local al Municipiului Timișoara va transfera în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, conform legii, un procent de 33% din numărul de locuințe realizate, dar nu mai puțin de 300 de unități locative și terenul aferent acestora”.

În aceste condiții, orice schimbare de funcțiune, cum ar fi, de exemplu, pentru ridicarea unui nou spital nu poate fi făcută, fiind ilegală. Teoretic, dacă municipalitatea ar dori, totuși, să construiască acolo un nou spital ar trebui să renegocieze cu MApN, iar apoi să promoveze o nouă Hotărâre de Guvern prin care terenul să fie cedat din nou Consiliului Local Timișoara. Ultimele negocieri legate de transferul Garnizoanei din Piața Libertății de la Ministerul Apărării la cel al Culturii au durat ani.

UPDATE. Reacția lui Fritz la noile informații: Oricine susține că o Hotărâre de Guvern din 2011 nu poate fi schimbată în anul 2020, după 9 ani de inacțiune, este incompetent și dezinteresat de nevoile timișorenilor.

Dominic Fritz susține că faptul că terenul are o destinație precisă nu poate sta în calea ridicării unui nou spital. Acesta a precizat că echipa sa a analizat mai multe terenuri înainte de a lua această decizie.

„În faza preliminară de elaborare a propunerii noastre de proiect pentru un nou Spital Municipal am analizat, împreună cu echipa care a lucrat la proiect, mai multe posibile amplasamente. Dintre toate locațiile analizate de noi, aceasta, de pe str. Grigore Alexandrescu, corespunde cel mai bine cerințelor pe care le impune realizarea unui Spital Municipal”, a transmis Fritz.

În opinia lui, înțelegerea cu MApN poate fi renegociată.

„Înțelegerea cu MApN-ul, care anterior a fost proprietarul terenului, poate și trebuie să fie renegociată. Primăria Timișoara dorea să facă acolo locuințe prin ANL, iar MApN-ul ar fi urmat să primească un procent anume din apartamentele construite. Însă Primăria Timișoara dezvoltă proiecte de locuințe prin ANL și în alte zone ale orașului, așa încât nu văd un impediment de a-și onora această promisiune oferind ANL-urile respective în altă locație (de exemplu pe strada Ovidiu Balea). Extrasul de Carte Funciară atestă faptul că proprietarul acelui teren este Primăria Timișoara. CF-ul este curat, nu apare menționată în el nicio sarcină”, a mai spus Fritz.

Mai mult, candidatul USR/PLUS la Primăria Timișoara susține că îi este greu să creadă că actualul primar nu ar putea negocia cu colegul său de partid, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

„Oricine susține că o Hotărâre de Guvern din 2011 nu poate fi schimbată în anul 2020, după 9 ani de inacțiune, este incompetent și dezinteresat de nevoile timișorenilor. Îmi vine greu să cred că primarul PNL Nicolae Robu nu poate colabora cu ministrul Apărării Nicolae Ciucă din guvernul PNL. Tot ce am auzit până acum de la actuala administrație e cum nu se pot face lucrurile. În loc să căutăm motive și scuze care să justifice inacțiunea, cred că a venit momentul să regândim acea înțelegere din 2011. Timișoara poate și merită să aibă un Spital Municipal nou. Faptul că un proiect al administrației stă pe țeavă de nouă ani, iar acel teren stă în paragină și este depozit de gunoaie nu e o dovadă că nu se poate. Ba din contră, e dovada că avem nevoie de un nou început”, a concluzionat Fritz.

Articole pe aceeași temă:

Fritz susține că ruina de pe Torontalului nu poate deveni Spital Municipal. A găsit altă locație și fonduri pentru o construcție nouă

[relatedArticles]

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Greta says:

  Fritz a spus-o la misto, iar astia au pus repede botul. Doar nu a crezut cineva ca ala era un plan, exista un teren, exista fonduri europene, gata spitalul. Daca era asa, acum nu mai aveam loc de spitale si autostrazi. Fritz si echipa lui sunt profesionisti, cu greu se ridica cineva la nivelul lor. BRAVO!

 2. Radu Anton says:

  Pai si ce au asteptat din 2011, unde sunt blocurile ANL promise??? Sa schimbe destinatia si sa faca spitalul…PSD si PNL isi bat joc de 25 se ani cu ruina aia de pe Tolontalului. astia de la USR sunt singura speranta ce o mai avem

 3. Martian says:

  Alta manarie acolo. Ca se fac locuinte ANL si se dau 300 la militari. Azi la noi se fac locuinte ANL si dupa 5 ani se dau la pret de nimica celor ce le-au capatat. Capatat pe pile si relatii. Terenul dat in 2011 si inca nu s-au impartit drepturili si se asteapta ca nu se inteleg la impartit ciolanul.
  In orice tara din lume, blocuri ANL – blocuri cu locuinte sociale – se fac si se dau la cei nevoiasi, fara posibilitate de a fi cumparate de locatari. Primesc locuinte in ANL aia de chiar au nevoie, aia nevoiasi. Stau cat stau si dupa ce s-au pus pe picioare pleaca si vin alti nevoiasi. Asta este principiul.
  In Romania se fac blocurile ANL si se muta acolo cine are pile si dupa 5 ani, parca, le cumpara la pret de nimica, si gata, S-a facut afacerea. De aia se si misca greu cu blocurile ANL, cu construzirea lor, ca sunt muuuuulte interese acolo.
  Daca s-ar face blocurile sa nu le poti vinde la chiriasi, ar diparea interesul.
  Si eu sunt in Vest de ani de zile, zeci de ani. La inceput am stat la blocuri ANL in tara unde stau. Verifcat ce venit ai, cati membrii de familie, etc. Chiria in functie de venitul meu. Periodic dadeam cu subsemnatul, eu castig atat si atat, suntem x membrii in familie. Chiria i functie cat castigi . Mi-au crescut veniturile, copii au plecat din casa, mi-a crescut chiria de era cal la privatii din zona. Asa ca am plecat de buna voie. Si fiindca erau multi asistati sociali acolo si eu eram deja pus pe picioarele mele.

  Si la urma urmei, se poate schimba legea, L-am schimbat si pe Ceasca si nu putem schimba o lege din 2011. Facuta de cine? PSD, la dorintele celor de atunci la putere. Cei ce fac bine la cei ce au pile si relatii. daca vii cu argumente bine intemeiate, se poate schimba. Sau le dam la ANL ruina, ca pentru locuinte ANL ar fi minunata!

 4. Diana says:

  Se vede functiunea lui in poza aia… nu au facut nimic de 10 ani, nu au pus nicio caramida si acum comenteaza…se poate schimba rapid functiunea la fel cum s-a schimbat in 2011 prin HG, nu e nicio problema. E loc de blocuri peste drum. Hai sa facem spitale noi, ca suntem ultimii in Europa!

 5. Costel says:

  “experții Primăriei Timișoara”!!!! HA HA HA!!! Cine sunt astia, si de unde provin? Din TNL?

 6. xXxL says:

  Da’ un parc acolo undeva nu se face? doar ridicam blocuri unele intr-altele?

 7. Dan A. says:

  Pana sa construiasca primaria ceva pe acel teren, tinerii care s-au casatorit in 2011 vor avea copii care dau Bacalaureatul.

 8. Gigi says:

  Robu ar face blocuri Anl dar nu are verde din partea sefei lui
  Dsoara Grebla si secretara sefa de la urbanism balenul
  Borcsi Gabriela.

 9. koko says:

  Exista un spital nou ridicat si abandonat chiar in spatele strazii Grigore T Popa exact cum intri de pe Calea Aradului !!!!!
  Verificați acolo !!!!

 10. Miki says:

  Bravo Fritz! si celor 2 experti care au vorbit azi.Eh vedeti, asta astept de la un primar al Timisoarei. Cand se va schimba mentalitatea de la “nu se poate” la “cum sa facem?” atunci o avem o administratie locala moderna.

 11. Mada says:

  Are dreptate Fritz, locuințe ANL se construiesc și în alte locuri din oraș, se poate face un schimb. Dacă vrei să rezolvi ceva, găsești soluții: teren pentru un spital municipal modern, cu circuite corecte, care să poată fi acreditate, nu cu laboratoare și unități răspândite prin oraș și pacienți plimbați cu salvarea. Dacă 9 ani n-ai fost în stare să faci nimic pe terenul acela acoperit de gunoaie, găsești motive.

  • Greta says:

   Doamna vicepresedinte USR Timisoara, v-a rugat dl Fritz sa scrieti un comentariu favorabil la adresa lui sau doar il periati gratuit?

 12. John says:

  Alti idioti, alte idei, pai de 20 de ani e inceput un spital pe Torontalului si neterminat, acuma incepem altul ca sa mai avem si noi de-o spaga!

  • Comentar says:

   Tu n-ai inteles ca ce este pe torontalului nu se poate folosi la nimica? Ca spital nici atata. Este o ruina acolo, ceva ce nu e bun la nimica. Nu e bun nimica acolo. E facut dupa norme facute inca pe timpul lui Ceasca, daca ai vrea sa folosesti ceva de acolo, ar trebui consolidat totul si refacut 99%
   Azi se fac spitalele altfel, dupa alte norme, alte cerinte sunt acuma. Ceea ce este acolo, daca pui toate aparaturile si tot mobilierul, se darama.
   E ca si cum ai vrea sa faci dacia logan, noua, folosind structura de rezistenta de la Dacia 1300.
   Daca vrea primaria poate sa propuna schimb de terenuri, ei primesc ruina pe Torobntal sa faca locuinte ANL si dau terenul de langa pentru spital. Dar mi-e ca nici blocuri ANL nu poti sa faci acolo, ca structura de rezistenta nu suporta nici locuinte normale, darmite un spital. Doamne fereste de un cutremur mediu ca se darama toata hardughia acolo, cu tot cu masa din sufragerie.

  • eo55 says:

   In 20 de ani s-au modificat câteva norme și reguli. Este improbabil să mai putem folosi acea clădire, dar ar trebui clarificat într-adevăr. Și, evident, trași la răspundere cei care au risipit banii.

 13. Ivan says:

  Doamne ,nu cred ca sunteti atat de botanisti.A zis bine cine a zis ca romanii pot fi prostiti la nesfarsit. Nu v-ati saturat de promisiuni de campanie?Chiar asa memorie scurta aveti?NU va amintiti ca la fiecare 4 ani vin unii si ne fac spitale,si autostrazi,si case,si de toate?Asta pana cand ajung la ciolan.Si apoi…dau vina pe ,,greaua mostenire,, si adios.
  NU pot crede ca sunteti atat de naivi sa puneti botul la aburelile fritzului.NU cred!
  Omul asta nu a facut nimic in viata lui.Nici o casa nu si-a facut cu maineile sale.Nici un copil.Nimic palpabil.A fost doar un carator de mape si a cantat gospel.In asta aveti voi sperante?Pe bune?Sunteti jalnici…e blestemul tarii asteia sa nu ai pe cine alege ,si din gramada de ticalosi sa scoti unul care pare(doar pare) mai spalat…vai noua…
  Exemplu concret:Nu a inceput perioada electorala cand isi fac astia legal propaganda,si acest individ ne inunda cu afise si cu articole platite in ziarele online din Tm.Chiar nu vedeti asta?Intrebati-l de unde plateste toata reclama asta acest ,,individ nepatat,,.
  Si nu,nu sunt nici al psd nici al robului.Dar imi provoaca sila atat gargara si demagogie.Uitati-va la demagogii comunisti din perioada anilor 50` si il veti recunoaste pe fritz acolo.Acelasi limbaj.Toti is rai,eu sunt bun,toti fura eu va dau,altii nu fac eu va voi face…Este copy-paste din manualul comintern de propaganda mai oamenilor…

 14. Anonim says:

  Că tare multe ANL+uri mai construiți. Ultimele sunt din 2003.Chiar scrie anul pe ele. Mă refer la cele de pe Mureș. Altele nu au mai fost făcute. Așa că mucles tnicheaua…

 15. Mirela says:

  Eu as vrea sa castige Fritz. Sa vada si el cat conteaza Timisoara in ochii celor de la nivel central. Din pacate la multe…construire centura, spital regional, locuinte ANL, etc. investitii ce depinde de institutii la nivel central am fost tot timpul lasati deoparte in favoarea unor orase gen Slatina, Craiova, etc.

 16. Poli 21 says:

  Se confirma banuiala ca debanr a fost cumparat de fritzi si ai lui.

 17. WEST says:

  SA VEDETI CUM ARATA BLOCURILE ANL INCEPUTE AC 8 LUNI LA GIROC CU MARE TAM TAM !!1 DUOA 8 LUNI SUNT 2 MORMANE DE CARAMIDA IN CIMP INTRE O MARE DE BALARII SI SCAETI !! ………………
  IN ACELASI TIMP BLOCURILE FACUTE DE PRIVAT INCEPUTE IN ACERLASI TIMP AU AJUNS LA ETAJUL 5 !! DEJA SE PUN IN VINZARE !

 18. Alex says:

  Suntem foarte norocosi ca in era asta avem acces la internet si putem sa ne dam opinia, chiar daca nu avem absolut nici o expertiza in spate; s-a facut un studiu? s-a demonstrat ca din x motive nu se mai poate folosi constructia respectiva? A venit o echipa de profesionisti care au facut cercetare la fata locului sa vada gradul de uzura si cat de “proaste” si ne actualizate sunt normele alea dupa care s-a facut? Batem campii aiurea pe net, ca spital oricum nu o sa avem nici pe structura veche, dar nici noua.

 19. Petru says:

  Mi-aș vota și câinele, doar să nu-l mai văd în fruntea primăriei pe nesimtitul asta, împreună cu acoliții lui. Au ruinat acest oraș și continuă să o facă cu nesimțire.

 20. John says:

  Si echipa de profesionisti usr nu au fost in stare sa afle informatia asta cu ANL-ul? A trebuit sa vina cineva din primarie sa ii trezeasca la realitate? Nu e putin rusinos asa sa faci un subiect dintr-un teren, cu conferinta de presa, filmare live etc…dar sa nu ai minima preocupare de a afla exact ce e cu terenul ala. E o dovada ca profesionalismul asta atat de clamat de usr nu se prea regaseste si in fapte. Din vorbe toti sunt cei mai profesionisti si cei mai destepti plini de idei.

  • Miki says:

   Se stia, au scos si extras de CF. Mie
   mi ar fi rusine cu asa zisii experti liberali angajati pe pile in primarie. “Extrasul de Carte Funciară atestă faptul că proprietarul acelui teren este Primăria Timișoara. CF-ul este curat, nu apare menționată în el nicio sarcină”, a mai spus Fritz.

  • Alex says:

   Nici nu au intentionat s-o afle, cum nici nu stiu nimic despre constructia unui spital sau despre structura celui abandonat. A fost doar un exercitiu de imagine, in care sa arate cat de preocupati sunt ei de oameni, dar cu eforturi intelectuale minime in limita posibilitatilor si a competentelor.

   • pong says:

    Uite unde era expertul in structuri si nu stiam noi. Ai fost pe acolo sa vezi cum arata? Nu cred, ca altfel nu mai comentai. Dupa zeci de ani de stat in ploaie, zapada inghet, fara nici o minima conservare acea structura este terminata.

 21. Ovi says:

  “Expertii din Primaria Timisoara”?
  Mai curand “Expertii din Pescaria Timisoara?”
  Adica expertii lui peste prajit.

  O adunatura de “Dute tu primu’!” care nu stiu decat sa verifice stampile si eventual sa mai falsifice cate un aviz, pana le iese pasenta “investitorilor strategici” (adica care au o strategie buna de “sarit cu spaga”).

  Va trebui facut curatenie acolo, nu gluma.

 22. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici