tion.ro Web analytics

Stare de urgență în România, de luni, anunță Iohannis. Ce înseamnă acest lucru pe timpul pandemiei

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Stare de urgență în România, de luni, anunță Iohannis. Ce înseamnă acest lucru pe timpul pandemiei

Reactualizat la:
Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de bolnavi de coronavirus l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să decreteze stare de urgență. Anunțul a fost făcut sâmbătă seară, când România numai ce înregistrase 109 cazuri de infectare cu noul virus chinez.
Scris de Roxana Deaconescu - Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de bolnavi de coronavirus l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să decreteze stare de urgență. Anunțul a fost făcut sâmbătă seară, când România numai ce înregistrase 109 cazuri de infectare cu noul virus chinez.

Președintele României a spus că s-a văzut nevoit să anunțe stare de urgență începând de luni, 16 martie, pentru ca autoritățile să poată gestiona mai bine criza creată de pandemia de coronavirus.

Pot fi alocate mai ușor fonduri suplimentare pentru Ministerul Sănătății, pentru achiziția de echipament medical și medicamente, se pot impune limitări de mișcare, percheziții, razii și multe altele.

„Prima prioritate este continuarea luptei pentru coronavirus și gestionarea crizei care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este guvernul care a lucrat și până acum cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă (…) Este foarte important ca măsurile să fie luate la timp. Pentru a face posibilă această luptă, cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Conform Legii 1/1999, starea de urgență nu poate ține mai mult de 30 de zile, dar se pot face prelungiri succesive de maximum 30 de zile.

Autoritățile civile și militare au ca atribuții și răspunderi:

 • să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii
  să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora
 • să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație
 • să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie
 • să efectueze razii
 • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor
 • să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică
 • să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora
 • să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora
  să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice
 • să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune
  să asigure paza militară a sediilor autorităților publice centrale și locale, a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, de radio și de televiziune, precum și a unor agenți economici sau obiective de importanță națională; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz
 • să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate
 • să emită ordonanțe militare
 • să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.
42 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ubor says:

  ce masuri stupide cea mai buna izolare este fiecare la casa lui parca se refera la stare de razboi . criza este una sanitara .auzi tu pequeziti la ce gandesc ei pur si simplu sa abuzeze de oameni.

  • cornel says:

   Acolo sunt fragmente dintr-o lege din 1999 ca ce s-ar putea face cand este declarata starea de urgenta. Dar tu nu poti intelege asta.

  • tor says:

   Poate sa fie si stare de asediu si dupa virusul asta o sa vina altul, pe pachet, din China!!! Focarul nu a fost izolat. Poti sa stai pe izolare pana la pastele caiilor atata timp cat marfa virusata vine mai departe din China, chiar la domiciliu.

   MADE IN CHINA!

   1. Nu mai cumparati produse Made in China si nici de la firmele despre care se stie ca produc in masa in China.

   2. Nu folositi celulare 5G si incercati sa va feriti de tehnologia 5G pana trece pandemia.

   Astea sunt cele mai eficiente masuri de protectie impotriva pandemiei Corona. Carantina si izolarea nu ajuta la nimic daca virusul vine prin pachet direct din China iar tehnologia 5G nu a fost suficient testata. Nu exista nici un studiu serios si neutru de la vreun institut epidemiologic despre 5G. Tehnologia 5G poate sa declanseze epidemii, asta se stie, radiatiile 5G ataca sistemul imunitar, organele si tesuturile. Cu timpul o sa se afle mai multe.

   China si marile companii care produc in China nu au donat nici un ban in folosul celor care au de suferit de pe urma pandemiei Corona care a pornit din China.

   • Cetățean says:

    Ești un cretin care încearcă să panicheze lumea! Virusul nu trăiește pe suprafețe mai mult de 9 zile! Până ajunge pachetul din China trec ~3 săptămâni! Meriți o amendă zdravănă pentru dezinformare…

  • george says:

   Sasul e bine mersi, izolat de prostime, in vila lui Ceausescu. Viata de boier pe sinare fraierilor care l-au votat. Ca noi de ex.

   • cris says:

    Daca inchidea frontierele ca si restul tarilor care au conducatori, azi Romania era bine. Asa se monteaza corturi de triaj in oras ca au venit necalificatii aia din diaspora cum au vrut.

    • emilutz says:

     Necalificatii ăia au fost buni la vot.
     Acum sunt dați la o parte și arătați cu degetul … asta e diaspora! Se crede mereu superioară celorlalți.

     • Aaaaaa says:

      Pai și cine ia pus sa voteze? Daca au plecat din Tara nu ii inteleg de ce trebuie sa si voteze? Nu ar mai trebuii sa aibe dreptul la vot!

  • alex says:

   MAsurile nu sunt stabilite inca , si nu e o prostie sa se limiteze circulatia si accesul in locuri publice, magazine etc pentru ca romanul nostru nu este educat si profita de “oferte” , mersul la mall nu dispare de pe o zi pe alta si atunci trebuie sa iei masuri dure pentru oameni duri la minte

  • Encean says:

   Încă 3.497 de oameni au fost infectaţi cu coronavirus în Italia, în ultimele 24 de ore, ceea ce duce numărul total al îmbolnăvirilor la 21.157. În aceeaşi perioadă, autorităţile au anunţat 175 de decese noi, cu un bilanţ total de 1.441.
   Nu e omenesc ce se intimpla la ei, nordul Italiei nu mai face fata. Ce o sa fie la noi, cu groaza ne intrebam.

   • dino says:

    Asta de la Sibiu e izolat de restul populatiei. De catre spp la vila lac 1 si nu-i pasa …….
    Ce-am putu alege …..

    • Dede says:

     Și ce ai dori? Să facă bai de mulțime?
     Crezi că dancila gestiona mai bine p situație similară?

     • Timisorean says:

      Macron a vizitat spitalul din paris, sa vada conditiile, sa ii incurajeze. Asta vreau de la un conducator de tara, sa iti inspire incredere. In schimb ai nostri se intalnesc sa isi faca combinatiile intre ei si se imbolnavesc ca prostii.

  • tibor says:

   Este defapt stare de asediu ca mai sunt si cateva sute de mii de islamisti care incearca sa sa ia cu asalt frontierele UE, sustinuti de Erdogan, politia si armata turca iar focarul de infectie Corona, China, nu a fost izolat si livreaza mai departe marfuri virusate la domiciliu.

  • marc says:

   Faptul ca populatia a fost lasata la indemina bolii aduse de diapora face aproape inutila “starea” lui iohanis.

 2. Ghici says:

  Asta e cel mai prost presedinte din Europa,daca nu din lume,cu tot cu guvernul lui de 2 lei in frunte cu Ropulica

 3. Lapu says:

  Trist, tare trist.
  La prostia ce pluteste in aer nici nu ma mir ca vor face abuzuri cum vor putea.
  Paranoia nu alta. Generatiile octogenare sau pe acolo +-20, parca ii si vad cu zambetul pana la urechi “stare de urgenta” … nici macar nu stiu ce este. Stati dra… la TV si lasati pe altii in pace … si nu mai votati chitaristi si profesori incompetenti.

  Dra.. de primar, de tara (la oameni ma refer si gandirea lor de kkt; plina de paraziti) si de cine ia asemenea decizii.

 4. SabinA says:

  Mi-ar place ca prostimea sa ignore acest virus. Tara nu poate sa supravietuiasca cu prea multi prosti.

 5. Dorin says:

  Lucrul ăsta trebuia făcut acum o săptămână!

 6. tibi says:

  scuza buna sa-si faca de cap toate “autoritatile”. umblati inarmati, ca va dau astia in cap pe strada.

 7. Gogu Duru says:

  E foarte urgent…intra de poimaine.

 8. leana says:

  Starea de urgență sună a stare de război pentru că este aplicabilă și momentelor când suntem amenințați. Dar a fost dată ca să poată rechiziționa medicamente și diverse alte minuni medicale și pentru a putea aloca bani fără o mie de fițe birocratice către spitale, achiziții de măști/medicamente și mai știu eu ce. Nu vrea nimeni să închidă societăți care comercializează arme și muniții. Pur și simplu asta este legea aplicabilă. care nu a a fost făcută neapărat în vederea unei pandemii ci a oricărei situații excepționale.

  • Peter A. says:

   Nu înteleg de ce nu se poata redacta o “stare de urgenta” specifica situatiei! Adica, un document coordinat mai ales cu ministerul sanatatii si, poate, cu alte tari vecine care trateaza în exclusivitate tema „COVID-19“. Pentru un astfel de document nu cred sa fie nevoie de o lege! Aici, acest document pare a fi fost scos la repezeala dintr-un dosar prafuit din arhiva, redactat poate acum 75 de ani, când „chestiile militare“ erau încà la zi. Un guvern nu cred ca este legat de titlul unui document (Stare de urgenta) ci de situatia reala. Astfel, se putea publica un document realizat si dedicat specific acestei pandemii si botezat altcumva, ca sa nu fie atasat unei legi oarecare, de exemplu: „Coronavirus-Informatie Guvernamentala“ sau „Guvernul României informeza asupra Coronavirus“, sau „Masuri de urgenta privind Coronavirus“, etc.

 9. Grigore says:

  acum sa vedeti abuzuri facute de ficusul de la cotroceni……..

 10. Timisorean says:

  Nu e rau, dar mi-e frica ca vor profita de aceasta stare pnlistii la greu prin furaciune. Adica sunt sigur!
  Cat de penibil si-au invartit, sucit si trecut guvernul.
  Cat de penibil au schimbat seful la dsp bucuresti cu una pe care bodog a dat-o afara din acelasi post pentru ca in epidemia de rujeola ea dadea mesaje toata ziua pe facebook.
  Cat de penibil au schimbat-o pe sefa de la dsp timis cu una al carui sot are contracte cu dspul si cu mai multe institutii.
  O sa ne loveasca o criza de nu o sa mai stim de noi, dupa virus, iar pnlistii doar o sa fure exact cum a facut pdlul.

 11. Moahai Mesesan says:

  Pareri diferite aicea !! NU MA POT ABTINE cand vad cati prosti isi dau cu paretea si asta din cauza urmatoare ati vrut democratie dobitocilor!! A zis Iohanis o.sa aduc Diaspora acasa acum.o.are sa se spele pe cap cu ea problema este in felul urmator intradevar nu condamn Diaspora!! Sunt si oameni cinstiti care au venit acasa din cauza ca nu au mai avut ce muncii in Italia…dar sunt si multi clandestini ASA ZISII COMBINATPRI SI SMECHERII CARE AU VENIT LA PACHET!! .MAI BOILOR PRIN URMARE LA.NOI NU SE RESPECTA CARANTINA LA BORAT SI LA.PROST DEGEABA I zici cu vorba buna ce sa faca te scuipa si pleaca mai departe asta este democratia pe care ati aleso boilor!! La BORAT trebuie dat cu bota si ghioaga in cap sau aruncat in puscarie si el si familia lui altfel nu o scoatem.la capat din pacate astea sunt niste masuri drastice si care intradevar intro tara democratica basama nu le poti adopta atuncea s ne ducem.drakului pe pula toti daca suntem.prostii !! Eu asa as face mai de ce nu ai respectat carantina!??? Ca nu a. Vrut!! Nu ai vrut futetear tata!! Tata fiimd isus cristos!! No glontu in cap sau daca. Nu bota in cap daca. Nu puscaria ca in rusia daca nu pus pe.mare si in larg cu tine muistule!! Asta fiind spuse stiu ca aicea nu o sa fiti de acord cu mine din cauza ca masurile mele nu sunt constitutionale boilor!! Atuncea rabdati!! As inchide granita nu mai intra nimeni in tara si cei izolati supravegheati de paza armata si de doctori as fave politii sa patruleze pe sate si comune sa caute nenorocitoi care au venit din zonele afectate si umbla pe strazile satului si ne omoara parintii!! Si i-as pune intro groapa comuna cu pamant pana in gat sa nu se mai poata misca sa fie iozlari definitiv daca nu pot sa stea pinistiti acasa!! Asa si as mai inchide lumea in casa doua saptamanii si i-as aproviziona prin santinele.militare deloc afara in casa as face militii sa i pot supravegea executii televizate pentru cine nu se supune regulilor asa boilor ca asa ar trebui un comunism total tampitilor!! Mai rau ca in Coreea altfel.tara asta se duce pe pula ori cum.e rupta si sistemul sanitar e si el cum e … Boilor nu mai lasati comentarii sumteti prosti si nu aveti cele necesare sa comentati pentru ca daca ati fi pusi sa faceti si sa adoptati aceste masuri mu ati avea sangele sa le aplicati si mai ales boilor democratia asta se doi.lei ne da drepturi la toti prostii asta este problema toti stiu sa comande boilor trebe unu si bun nu 600 si toti rai!! Satana sa va mance de vii boilor!! Si democraticilor sugetile pulele la diaspora si ei sa va scuipe peste gard si sa nu poti sa il lovesti in cap pe.hot ca e democratie sugei pula la infectat ca e democratie si nu ai cum sa il comanzi!! Face ce vrea boilor!!! Bagati legea martiala ghioaga in cap si gata simplu ca buna ziua puscaria simplu si gata netratarea!! Porcilor care infecteaza cu stiinta pe altiii sa moara in chinuri!! Astea sunt masuri de teroare nu.lingeti proarii in cur!! Boilor !! O VORBA NU LASA PROSTU SA TI SE URCE IN CAP!! STARPESTEL SI GATA!!

 12. Aspacardin says:

  Vom achizitiona toti cartea Pas cu Pas?

 13. nicodim says:

  2800 de noi contaminari si 175 de morti ieri in Italia. Si noua ne baga astia pe git toata diaspora din Italia ?????

 14. FUCCKK GOD says:

  Stare de urgenta de luni ??? pai si pana luni ?? fiecare pt el ? asta ca si la revolutie in 89 ‘ facem scandal da la 12 cand se sting luminile mergem la somn? sau ..a venit apa calda da-i rece? ?? mare pro st mare ” caracter asta da merita sa fie sef de stat :)))

 15. Gheo says:

  In comparatie cu astia,PSD-ul pare chiar profesionist…nu credeam ca poate exista partid mai corupt,mai incompetent si mai ineficient ca PSD ciuma rosie. DIn pacate,m-am inselat.I-au batut astia la fundul gol…vai noua..

  • N-am says:

   Ce replica de Mircia de la Scinteia 3. Automat e clar ca esti pesedist si in veci pururi amin n- ai considerat tu PNL ceva partid.

   • Gheo says:

    Automat e calr ca esti prost de bubui.Nu sunt si nu am fost in viata mea cu comunistii.MA mira doar cretinismul liberalilor,care au avut cea mai mare sansa sa ramana la putere pana la sfarsitul vietii lor,daca aveau minte.Din pacate,nu au facut decat sa le confere credibilitate idiotilor de la psd.

    • N-am says:

     Esti comunist, daca doar atatea partide vezi, Mircia.

     Spor la Scinteit.

     • Gheo says:

      Saracul de tine..o fi greu in lumea ta in care oricine nu e de parerea ta,e ,,automat,, psd-ist…Cand te uiti in oglinda,iti place ce vezi?Eu sunt sigur ca nu…Vezi ca se trateaza problema ta.La psiholog.

 16. realism says:

  oh shit, am avea mai multe sanse de supravietuire daca ne-ar coordona Mr. Bean, Stan si Bran… nu exista catastrofa mai mare ca implicarea totala a statului mafiot roman in rezolvarea unei crize. Vedem bine ce inteligent au gestionat tara in ultimii 30 de ani…toate sistemele publice sunt praf in tara asta…totul este corupt, ineficient, depasit, insuficient, posturile cheie in intitutiile publice in general sunt detinute de semi-analfabeti absolventi de liceu, asta in cazurile fericite…in fatza acestei crize au sa faca ce stiu ei mai bine…au sa fure! Restul e can-can!
  Sistemul nostru medical nu facea fatza nici macar in conditii normale…lesne de imaginat ce carnagiu urmeaza

 17. Bog says:

  Sa închidă iulius town neapărat.

 18. Alex says:

  Mediul Privat cel mai asuprit in orice tara lor nu le dați liber !?! Băncile nu le obligați să oprească în astfel de situații luarea banilor oamenilor !? Sunt multe probleme da aaa și un sfat BUN in tot acest rău se poate face și ceva bun ( banii se pot face mai ușor pt tara daca aveți CAP ! , Instituții care știu să gestionați astfel de viruși sa îl folosească pt tratarea cancerului etc bine că ajungeți le luna dar nu sunteți în stare să faceți un vaccin ? Sunt multe bune pe lângă tot acest necaz sau pedeapsă de la Dumnezeu că tot el ne va da și răspunsul ! Până atunci Rugativă este tot ce putem face !

 19. Ştiri sportive

  CS Heracle Timișoara, partener într-un proiect european ce vizează luptele greco-romane
  Clubul Sportiv Heracle Timișoara este partener într-un proiect cu finanțare europeană în care mai sunt implicate două structuri sportive din Europa.

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town propune un weekend cu tango, filme și expoziție TechArt
  Timișoara, 24 septembrie 2020: O expoziție cu instalații de artă inovative, spectacol de tango argentinian și filme. Pe scurt, un weekend de toamnă dedicat artelor, la Iulius Town Timișoara. Agenda de evenimente este completată cu Timișoara Fashion Week și cu un târg de antichități ce îi va încânta pe pasionați, iar doza de mișcare este oferită de World Class.

  Ştirile judeţului Timiş

  (P) Aşa dezvoltăm Timişul împreună! Planul „Timişul merge cu Dobra”
  Atragerea de fonduri europene, sănătate, infrastructură, educaţie – sunt doar câteva dintre priorităţile pe care Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi candidat pentru un nou mandat pentru aceeaşi funcţie, le-a prezentat astăzi.

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la 4 benzi pe drumul Dumbrăvița – Giarmata – autostrada A1, lotul I
  Au început lucrările pentru extinderea la patru benzi a drumului care leagă intrarea în Dumbrăvița (dinspre Timișoara) de urcarea pe autostrada A1. Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost pe șantier. Lucrările vor avea loc, în acest an, pe lotul I, de la autostradă la Giarmata.

  Sănătate

  Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara va fi deschis și sâmbătă. Haideți să donați! Este nevoie de sânge!
  Dacă, până acum, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara era deschis de luni până vineri, în această săptămână își deschide porțile și sâmbătă. Este weekend, așa că puteți merge să donați. Este nevoie de sânge mai mult ca oricând... Cei de la Centrul de Transfuzie din Timișoara au făcut, în ultima perioadă, nenumărate apeluri pentru donarea de sânge. Au nevoie de sânge din toate grupele pentru bolnavii internați în spitale. 1

  Eveniment

  Accident spectaculos în Timiș. Un autoturism s-a răsturnat și a ajuns pe marginea șoselei
  Accident rutier spectaculos, joi după-amiază, în Timiș. Un autoturism a ajuns cu roțile în sus, pe marginea drumului. Victima a scăpat doar cu răni ușoare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria Timișoara pune toalete ecologice în stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire
  Primăria Timișoara va amplasa zeci de toalete ecologice mobile în unele stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire din oraș. În curând va căuta o firmă care să le aducă și să le întrețină, după ce consilierii locali au adoptat regulamentul și caietul de sarcini. În urmă cu șase ani, conducerea primăriei anunța că va începe o campanie de toalete civilizate. 4

  Eveniment

  Accident de circulație, la Lugoj. Șoferul unei mașini a rămas încarcerat
  Accident de circulație produs joi, în jurul prânzului, la Lugoj. Un camion și un autoturism au intrat în coliziune iar în urma impactului șoferul mașinii a rămas încarcerat. 

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.