RMN-ul cardiac este folosit pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor de inimă, fiind una dintre cele mai complexe tehnici de analiză a cordului, prin care se pot obține imagini ale inimii și vaselor de sânge. Investigația durează între 40 și 60 de minute.
Dr. Radu Lala, medic primar cardiolog la Spitalul Victor Babeș, spune că efectuarea RMN-ului cardiac se recomandă în cazul mai multor afecțiuni, cum ar fi boala coronariană ischemică, cardiomiopatiile ischemice și cardiomiopatiile dilatative, hipertrofice sau de tip restrictiv.
Medicii mai recomandă această investigație și pentru diagnosticul insuficienței cardiace, a complicațiilor infarctului miocardic și evaluarea miocarditei.
„Vorbim de numeroase patologii cardiace ce pot fi investigate cu ajutorul acestei tehnici. RMN-ul cardiac ne oferă informații nu doar anatomice, morfologice, ci și histopatologice. Ne poate caracteriza inclusiv țesutul miocardic. Practic, este acel «magazin universal» unde găsești de toate.
După o scanare de tip RMN cardiac, putem să conturăm un diagnostic etiologic. Investigația este folositoare totodată pentru managementul bolilor cardiovasculare, inclusiv farmacologic, dar și non farmacologic. Ne poate ghida în tratamentul unei boli, dar putem să o folosim și pentru tehnici de tip intervențional, pentru intervenții chirurgicale cardiace sau alte proceduri invazive”, transmite dr. Radu Lala, medic primar cardiolog.
RMN-ul cardiac este disponibil gratuit, pe baza biletului de trimitere de la medicul cardiolog, în cadrul Laboratorului de Imagistică și Radiologie a Spitalului Victor Babeș Timișoara. Consulturile de cardiologie pot fi făcute în cadrul Ambulatoriului spitalului, iar interpretarea rezultatului investigației de tip RMN cardiac se face de către o echipă multidisciplinară.
Trimite articolul
XDe la medicul de familie nu este valabil biletul de trimitere???