Potrivit medicilor de la Spitalul CFR Timișoara, cancerul de prostată este o afecțiune care evoluează lent și, în multe cazuri, nu prezintă simptome evidente în fazele incipiente. Cu toate acestea, statisticile arată că 1 din 7 bărbați va fi diagnosticat cu această boală oncologică pe parcursul vieții. Mortalitatea ridicată, afecțiunea ocupând locul doi în România după cancerul pulmonar, face ca prevenția și monitorizarea să fie esențiale.
La rândul lor, specialiștii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara subliniază importanța testului PSA (antigenul specific prostatic) ca principală metodă de depistare precoce.
„PSA este testul care poate salva vieți. Este un marker biologic care poate semnala prezența cancerului de prostată înainte ca boala să dea un semn vizibil”, explică medicii.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului CFR Timișoara funcționează un cabinet de urologie unde pacienții pot beneficia de investigații precum ecografia urologică, o procedură neinvazivă, nedureroasă, care oferă informații despre structura și dimensiunea glandei prostatice. Tușeul rectal, de asemenea disponibil, rămâne una dintre cele mai rapide metode de evaluare clinică a prostatei. Asocierea acestor metode cu testul PSA contribuie la formularea unui diagnostic inițial, spun medicii.
Și Spitalul Victor Babeș oferă gratuit testarea PSA, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Recoltările se fac de luni până vineri, între orele 8 și 10, iar programările pot fi realizate telefonic, între orele 8 și 15, la 0759.063.395 și 0759.026.866.
Bărbații peste 50 de ani, cei mai expuși
Medicii avertizează că unii bărbați trebuie să fie mai vigilenți, cum ar fi: cei peste 50 de ani, cei cu istoric familial de cancer de prostată, dar și cei cu un stil de viață sedentar sau care suferă de obezitate.
În plus, simptome precum urinări frecvente, jet urinar slab, sânge în urină sau dureri osoase pot fi semne care nu trebuie ignorate.
Pentru confirmarea diagnosticului de cancer, medicii urologi din cadrul Spitalului CFR Timișoara menționează că este necesară efectuarea unei biopsii prostatice sau a unui RMN, în funcție de rezultatele inițiale ale analizelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!