Cancerul ovarian este una dintre cele mai agresive afecțiuni oncologice, fiind adesea diagnosticat în stadii avansate, din cauza lipsei unor metode eficiente de depistare precoce.
Totuși, cercetările arată că până la 25% dintre cazuri au o cauză genetică, ceea ce înseamnă că un sfert dintre paciente dezvoltă boala pe un fond ereditar.
Modificările genelor BRCA 1 și BRCA 2, asociate și cu cancerul de sân la femei sau cel de prostată la bărbați, reprezintă unul dintre factorii genetici ai bolii. La acestea se adaugă și mutațiile cauzate de sindromul Lynch.
Medicii spitalului recomandă ca toate pacientele diagnosticate cu cancer ovarian, dar și rudele de gradul 1, să efectueze un consult și o evaluare genetică. Ei avertizează că această analiză este esențială, mai ales că există medicamente specifice pentru pacientele cu mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2, care acționează țintit împotriva bolii.
La Cabinetul de Genetică al Spitalului Victor Babeș Timișoara, pacientele diagnosticate cu cancer ovarian local, avansat sau metastatic beneficiază de consultații gratuite. De asemenea, testarea genetică este oferită gratuit, fiind inițiată de medicul oncolog.
Citiți principiile noastre de moderare aici!