Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Printre factorii majori care contribuie la apariția acestuia se numără îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează creierul cu sânge.
Ecografia Doppler este investigația standard pentru evaluarea arterelor carotide și vertebrale, principalele vase care transportă sângele spre creier.
Medicii spitalului spun că această metodă este neinvazivă, nedureroasă, rapidă și precisă. Prin această investigație, medicul poate identifica factorii de risc majori pentru accidentul vascular cerebral.
Cu ajutorul acestei investigații, se poate evalua fluxul sangvin la nivelul gâtului și se pot identifica: îngustările arterelor (stenoze) cauzate de depuneri de grăsimi; plăcile de aterom (acumulări de colesterol, grăsimi și calciu) ce pot bloca circulația sângelui; cheagurile de sânge (trombi); tulburările de flux sangvin care pot favoriza un AVC.
Medicii recomandă ecografia Doppler pacienților care prezintă factori de risc precum:
- Hipertensiune arterială
- Diabet zaharat
- Fumat
- Colesterol crescut
- Obezitate
- Istoric de AVC sau atac ischemic tranzitoriu
„Prin detectarea și apoi monitorizarea în timp a stenozelor carotidiene și a altor anomalii, se pot lua măsuri preventive. Se poate administra tratament medicamentos sau se stabilește necesitatea unei intervenții chirurgicale”, spune dr. Flavia Goanță, medic primar cardiolog la Spitalul CFR Timișoara.
Ecografia Doppler este disponibilă gratuit pacienților la Spitalul CFR Timișoara, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Citiți principiile noastre de moderare aici!