Bine de știu pentru vară… Dacă alegeți culoarea și zâmbetul să vă însoțească întreaga vară, vă îndemn să mai alegeți și câteva dintre principiile de susținere ale sănătății, propice acestei perioade.
Încântați-vă, în această vară, echilibrați-vă starea fizică și psihică, luați-vă timp pentru voi și pentru a trăi fiecare moment, fiecare zi în parte. Savurați o înghețată, plimbați-vă mult, iubiți viața, pe care - mereu să vă amintiți - că o priviți cu ”ramele de ochelari pline de culoare sau nu”, alese simplu, chiar de voi!
Asocierea alimentelor nu este o teorie, este o simplă artă, cu baze științifice. Tot ce este simplu pare a fi o provocare, în orice, la momentul actual, când totul este extreme de complicat! Asocierea alimentelor este ceva ce ține de biochimie și psihologie, iar o bună cunoaștere și aplicarea sa, poate să ajute în mod spectaculos digestia și starea de bine, în general.
Cerealele, atât de contestate în ultima periodă, datorită modificărilor genetice tot mai profunde, generând structuri depărtate mult de cele inițiale, sunt adulate de unii nutriționiști, fiind la baza piramidei trofice, iar de alți cercetători în domeniu, respinse și ”de temut pentru sănătate”. Este greu să acceptăm o dietă fără cereale, ce ne-am face fără ”pâinea noastră cea de toate zilele”, nu-i așa?! Dar, este bine să știm câte ceva din noutățile din domeniu, spre a găsi un optim echilibru realității, în ce privește consumul de cereale.
Dacă mă întrebați: „cum arată o masă perfecta, atât din punct de vedere nutrițional, cât și gustativ?”, am să vă spun că, o masă din fructe cu un pumn de nuci, este alegerea ideală! Creierul funcționează numai cu glucoză, fructele înseamnă mai ales glucoză în corp, iar digestia, absorbția și asimilarea necesită o infimă energie față de cea cheltuită pentru descompunerea altor alimente.
Cu cât veți mânca mai multe alimente în stare crudă, cu atât veți avea nevoie de mai puțină cantitate de mâncare!!! În loc de cantitate, alegem o hrană pentru calitate, iar, cu cât calitatea hranei este mai ridicată, cu atât ai nevoie de mai puțină cantitate!
Dacă în articolele anterioare am vorbit despre combinația proteinelor – atât cele de origine animală, cât și cele vegetale provenite din ciuperci -, astăzi vă scriu despre o altă categorie, ce conține informație de proteină de origine vegetală: „cu ce combinăm corect leguminoasele?”
Ciupercile nu sunt legume, ele fac parte din clasa fungilor, organisme care trăiesc pe copaci, frunze moarte sau pe sol. Au calitatea de a descompune și de a curăța mediul de toxine. Din cele mentionate anterior, se desprinde concluzia că ciupercile pot fi și prieteni, dar și dușmani de moarte ai omului. Mare atenție, trebuie știut că orice ciupercă poate fi toxică într-un anumit grad.
O masă corect formată, ce respectă proporția crudului și corecta asociere a nutrienților, ar trebui să ne facă a ne simți plini de energie, vitalizați și în niciun caz să ne îndemne la somn. Dacă ne este somn după masă, înseamnă că energia pe care o cheltuie organismul pentru digestie este mai mare decât cea pe care o aduce hrana, ca și aport de energie, înseamnă că anumite combinații fac digestia foarte greoaie și, în loc să ne hrănim cu nutrienți, noi ne luăm din vitalitate și energie. ”Dăm de lucru organismului nostru”, de parcă ”nu suntem cu el”, ci am fi ”împotriva lui”!
1. Un bun obicei pe care ar fi bine să-l deprindă copii este consumul la fiecare masă de legume, inclusiv al celor crude. Trucul constă în a găsi soluții de preparare care să le facă gustoase. Multe legume se gătesc îndelung și la servire le lipsește gustul. Morcovii cruzi, mazărea, felii subțiri de păstârnac (fierte în aburi), precum și pireul de cartofi, au gust dulce și sunt preferate de copii. Doar să le servim aceste soluții și să nu fim comozi, dându-le mâncăruri rafinate din magazine.
Azi în Timișoara
Vineri puteți merge la proiecții,spectacole și petreceri.
Sănătate
Ministerul Sănătății anunță că un caz de lepră (boala Hansen) a fost confirmat joi, 11 decembrie, iar alte trei persoane sunt evaluate clinic și microbiologic. Este vorba despre patru femei originare din Asia care lucrau ca maseuze la un salon din Cluj-Napoca. Activitatea spa-ului a fost suspendată până la finalizarea anchetei epidemiologice.
Capitală Culturală
Teatrul Național din Timișoara încheie anul 2025 cu premiera spectacolului „Scriitoarea”, după Ella Hickson, în traducerea lui Radu Iacoban. Evenimentul va avea loc duminică, 28 decembrie, de la ora 19:00, la Atelierele „Fabrica de decoruri”.
Cinema
#CineMami revine la Cinema Victoria cu comedia „Doamne, ce noroc”, regizată de Aziz Ansari. Mămicile, alături de bebelușii lor, sunt invitate la vizionarea filmului în condiții adaptate pentru cei mici.
Eveniment
Polițiștii timișeni au descoperit și confiscat 1,5 tone de articole pirotehnice, în urma unui control derulat într-un depozit al unei firme de curierat din Ghiroda. Inițial, intervenția a vizat verificarea unor colete suspecte, însă acțiunea s-a transformat rapid într-o captură de proporții.
Ştiri din Timiș
Dezvăluirile din cel mai recent documentar Recorder au declanșat în țară un val de reacții. În acest context, viceprimarul Ruben Lațcău vorbește despre plângeri penale ale primăriei rămase nerezolvate și avertizează că o justiție capturată înseamnă o dreptate care nu mai ajunge la cetățeni, lansând totodată un apel la vigilență și implicare civică.
1
Ştiri din Timiș
Proiectele europene din Regiunea Vest sunt, de acum, la un click distanță. La finalul unui an în care țintele de absorbție au fost depășite, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a lansat o platformă digitală care permite monitorizarea în timp real a investițiilor finanțate prin Programul Regional Vest.
Ştiri din Timiș
Andreea Dobre, tânăra de 22 și absolventă a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, s-a calificat în semifinala „Vocea României”. Parcursul ei din competiție a atras atenția atât a antrenorilor, cât și a publicului, datorită timbrului său puternic, a prezenței scenice și a maturității artistice formate în anii de studiu din Banat.