tion.ro Web analytics

Cum putem face față grijilor pe timpul pandemiei de coronavirus

De Psiholog Amalia-Mădălina Kui-Popescu
Reactualizat la:

Cum putem face față grijilor pe timpul pandemiei de coronavirus

foto: Pixabay
Reactualizat la:
Lumea noastră, așa cum o știam, s-a schimbat cu rapiditate odată cu răspândirea coronavirusului. Știrile pe această temă, restricțiile impuse de toate guvernele din lume și problemele economice generate au amplificat îngrijorările și anxietatea cu care oamenii oricum se confruntau până acum. Totuși, le putem face față.
Scris de Psiholog Amalia-Mădălina Kui-Popescu - Lumea noastră, așa cum o știam, s-a schimbat cu rapiditate odată cu răspândirea coronavirusului. Știrile pe această temă, restricțiile impuse de toate guvernele din lume și problemele economice generate au amplificat îngrijorările și anxietatea cu care oamenii oricum se confruntau până acum. Totuși, le putem face față.

Pe măsură ce în China se înmulțeau focarele de coronavirus, iar orașe întregi se închideau, au apărut din ce în ce mai multe știri pe această temă. Majoritatea aveau o tentă sumbră, insistând pe gravitatea situației, pe numărul mare de cazuri – ceea ce a necesitat construirea rapidă a unor noi spitale dedicate strict bolnavilor de COVID-19, pe orașele pustii și magazinele goale.

Oricât de îngrijorătoare ar fi fost aceste știri și reportaje, problema părea inițial departe de noi. Totuși, acest lucru s-a schimbat rapid odată cu apariția primelor cazuri de coronavirus în Europa, care în scurt timp au declanșat primul val al pandemiei.

Trăim într-o perioadă marcată de incertitudine. Incertitudine socială, incertitudine financiară, incertitudine a stării de bine și sănătate, la care se adaugă și incertitudinea informațională.

Tipul de coronavirus care stă la baza acestei pandemii este unul nou, care nu fusese studiat până acum de cercetători. Dată fiind amploarea situației, și cum toată lumea a încercat să se mobilizeze pentru a afla răspunsuri, studiile de specialitate făcute uneori în grabă sau fără o precizie maximală erau de multe ori contradictorii: masca ne protejează sau nu?/ sunt unele grupe de sânge mai predispuse infectării?/ este adevărat că putem contracta virusul de pe suprafețe chiar și după câteva zile?/ vom avea un vaccin în curând sau nu? etc.

Rezultatele studiilor au fost adesea preluate de presă, iar astfel oamenii nu au putut să nu înceapă să își facă griji pentru ei și pentru cei dragi – oare ce înseamnă toate aceste lucruri pentru noi?

Îngrijorarea, în sine, nu reprezintă o trăire negativă. Oamenii au capacitatea de a se gândi la viitor și de a-și face planuri. În anticiparea viitorului, ne gândim și la obstacolele pe care le putem întâmpina, însă acest lucru este benefic pentru că totodată ne putem gândi și la modalități prin care să rezolvăm eventualele probleme.

Totuși, atunci când grijile își fac loc în viața noastră pentru mai mult timp, când ne afectează excesiv și începem să ne gândim la cele mai rele scenarii posibil (scenarii ipotetice, situații prin care nu știm încă dacă este nevoie să trecem), putem ceda și avea impresia că nu vom reuși să facem față.

Când ne îngrijorăm excesiv, spiralăm printr-o serie de gânduri și imagini ale viitorului care devin din ce în ce mai catastrofale și uneori ne duc în direcții neașteptate. Din cauza aceasta unii oameni își descriu grijile ca fiind ”de necontrolat”.

”Mă doare puțin gâtul. Dacă e coronavirus? Dacă încep să mă simt mai rău iar în spitale nu sunt locuri? Dacă le-am transmis virusul celor dragi? Oare ce vor păți ei? Ce fac dacă după aceea mă voi simți obosit și nu voi mai putea lucra? Cum mă descurc?” – este doar un exemplu de succesiune posibilă de idei bazate pe ”cel mai rău scenariu posibil”.

Important este să reținem că aceste griji nu le resimțim doar mintal, ci și fizic. Anxietatea și îngrijorările ne pot face să ne simțim tensionați, încordați, pot genera dureri musculare, agitație, probleme de concentrare, insomnie, iritabilitate etc.

Această pandemie, care s-a răspândit rapid în lume și a schimbat-o în decurs de câteva luni, reprezintă un puternic declanșator al anxietății, din cauza naturii ei incerte și imprevizibile.

De acum înainte, veți putea citi săptămânal pe TION o serie de articole cu sugestii și exerciții menite să vă învețe cum să faceți față grijilor și anxietății generate de pandemia de coronavirus. Acestea vă vor ajuta să distingeți între problemele reale care trebuie soluționate și cele ipotetice (generatoare de griji), să vă recăpătați sau mențineți echilibrul, să vă simțiți conectați cu ceilalți și stăpâni pe situație.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Moartea says:

  Aaa…sex?
  Restul masurilor antistres is doar pseudovariante (triste) la cea de mai sus.

 2. Ştirile judeţului Timiş

  Organizatorii concursului ”Ora de reciclare” anunță câștigătorii: Educația ecologică „altfel” pentru tinerii elevi din Timișoara
  Între 29 Octombrie și 16 Noiembrie a avut loc concursul „Ora de Reciclare”, un concurs educativ, organizat de RETIM ECOLOGIC SERVICE SA şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) împreună cu partenerul Zona de Dezvoltare Lions Dinamic Plus Timisoara. Concursul s-a bucurat de mulți participanți din partea școlilor primare, gimnaziale și liceale., având scopul de a marca importanța deșeurilor și colectarea separată a acestora.

  Eveniment

  Accident cu o victimă, provocat de un șofer care nu a acordat prioritate, în localitatea timișeană Carani
  Accident de circulație, joi seară, în localitatea timișeană Carani. O persoană a ajuns la spital după ce un șofer nu a acordat prioritate la schimbarea direcției de mers. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de persoane au aplicat pentru postul de city-manager al Timișoarei
  Nu mai puțin de 309 persoane își doresc să devină city-managerul Timișoarei. Doar trei vor fi selectate în etapa următoare și vor trebui să susțină un interviu cu noul primar al municipiului, Dominic Fritz. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Cele mai inspirate cadouri de Crăciun te așteaptă la Iulius Town. Profită de ultimul weekend de Black Friday X-MAS Edition!
  Pregătirile de Crăciun și Black Friday au un lucru în comun: cumpărăturile! Dacă le combini, ai numai de câștigat, mai ales că magazinele din Iulius Town te întâmpină cu oferte speciale până pe 29 noiembrie 2020. Consultă catalogul online și pregătește din timp cadourile pentru cei dragi!      

  Capitala Culturala

  Fostul director al Teatrului German din Timișoara, Lucian Vărșăndan, bate din nou Primăria Timișoara în instanță
  Mizeriile făcute de fosta administrație continuă să iasă la suprafață. Fostul director al Teatrului German de Stat din Timișoara, Lucian Vărșăndan a câștigat un nou proces în instanță împotriva Primăriei Timișoara și primarului, judecătorii stabilind că trebuie reluată procedura de evaluare a proiectului său de management, procedură întreruptă în 2017.

  Eveniment

  Zeci de migranți, cazați la Liceul CFR din Timișoara după ce au petrecut o noapte în frig, pe străzile orașului
  Situație incredibilă, în noaptea de miercuri spre joi, în zona Centrului pentru Refugiați din Timișoara. Zeci de migranți din Afganistan și Pakistan au dormit sub cerul liber pentru că autoritățile nu s-au putut pune de acord cu privire la cazarea lor într-un spațiu de carantinare. Călătorii clandestini au fost într-un final adăpostiți, joi după-masă, la Liceul CFR din Timișoara, după mai multe demersuri făcute de voluntari. 17

  Sănătate

  Mobilier schimbat în centrul din Timișoara unde sunt tratați bolnavii de cancer. Au fost cumpărate paturi electrice
  Au fost achiziționate 120 de paturi electrice, cu mai multe funcții, și 48 de noptiere, la Centrul de Oncologie OncoHelp din Timișoara. Investiția se ridică la 230.000 lei și face parte din proiectul de schimbare a mobilierului din centrul unde sunt tratați bolnavi de cancer. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Eșec după eșec la licitațiile pentru reabilitarea termică din fonduri UE a blocurilor din Timișoara
  Unul dintre cele mai mari eșecuri ale Primăriei Timișoara este în domeniul reabilitării termice a blocurilor din Timișoara. Teoretic, lucrările ar fi putut fi făcute din fonduri UE. Practic, s-a amânat atât de mult scoaterea loturilor la licitație încât banii bugetați au devenit prea puțini. În loc să se schimbe caietele de sarcini, municipalitatea a preferat să reia licitațiile și de patru ori, evident, cu același rezultat: zero... 18

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici