Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 în momentul tragediei de la Colectiv, a câștigat procesul intentat statului român pentru perioada petrecută în închisoare ca urmare a condamnării din dosarul Colectiv. Decizia Tribunalului București, pronunțată pe 15 mai, nu este definitivă.
Potrivit aceleași surse, fostul edil a dat în judecată statul după ce a fost achitat în dosar, deși anterior fusese condamnat la patru ani de închisoare. La momentul achitării, Piedone executase deja un an și o lună din pedeapsă.
Pe 15 mai, instanța a admis acțiunea și a decis ca statul, prin Ministerul Finanțelor, să-i plătească fostului primar daune morale în valoare de 100.000 de euro pentru perioada de detenție.
„Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, la plata către reclamant a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, în lei la cursul BNR din ziua plăţii, a sumei de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, precum şi la plata dobânzii legale aferentă acestor sume, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data achitării efective”, se arată în minuta instanței.
Judecătorii menționează că Piedone va putea solicita separat cheltuielile de judecată. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
Eliberat în iunie 2023, Piedone declara că statul „este dator”
La ieșirea din penitenciarul Jilava, pe 21 iunie 2023, Piedone spunea că nu luase încă o decizie privind un eventual proces împotriva statului, dar considera că „statul e dator”.
„Să nu mă întrebați: «Veți cere despăgubiri morale? Veți, nu știu…» oricum statul e cum e, dator… Mai vin și eu să-i cer ce? Voi câștiga, n-am nevoie, voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capat, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu. Dar a mă bate cu trecutul, îmi ard prezentul”, spunea atunci Piedone.
Achitat de Înalta Curte în dosarul Colectiv
Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 21 iunie 2023, după ce anterior fusese condamnat la patru ani de închisoare de Curtea de Apel București, iar prima instanță îl condamnase la opt ani. Piedone a contestat sentința printr-o cale extraordinară de atac – recursul în casație –, fiind singurul dintre cei cinci inculpați care a avut câștig de cauză și a fost pus în libertate.
După achitare, s-a întors la conducerea Primăriei Sectorului 5, de unde fusese suspendat pe durata procesului, mai relatează HotNews.ro.
În aprilie 2024, la zece luni după achitare, ÎCCJ a publicat motivarea hotărârii, redactată de un complet format din trei judecătoare: Elena Barbu (președinte), Elena Cristina Marcu și Voica Valerica. Motivarea se întinde pe 243 de pagini.
Piedone fusese acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi emis autorizația de funcționare a clubului Colectiv fără ca acesta să dețină autorizație de securitate la incendiu. Înalta Curte a concluzionat însă că nu exista, la acel moment, o dispoziție legală clară, expresă și previzibilă care să impună primarului obligația de a solicita o astfel de autorizație pentru eliberarea documentelor necesare desfășurării activităților comerciale.
Trimite articolul
Xlol
Platesc cetatenii ticalosiile magistratilor. Cand vor raspunde acesti salariati ptr deciziile lor ?
-
cand spui “magistrati” te referi la cei care au impresia ca e suficient sa acuzi pe criterii politice, ma gandesc. adica tot felul de procürori care isi iau ca “aliat” televiziunile si turmele “tonti pentru justitie” si au impresia ca linsajul cuiva si abuzarea acestuia cu forta autoritatii🤪 statului e “justitie”, stat de drept si valori europene🤪
inca Piedone e caz fericit, unii n-au mai apucat sa iasa din arest pe picioarele lor cand a venit sentinta de “nevinovat”. pentru dramele alea cu familii nenorocite cine plateste, turmele de tonti isterici? drumul spre iad e oavat de intentii bune si multe nenorociri sunt infaptuite cu scuze care mai de care mai”virtuoase” si pline de bune intentii.
nu-mi place individul numit Piedone, dar asta nu e motiv sa fie victima politica sau doar tap ispasitor pentru adevaratii vinovati.
#🤪
-
😂🤮😂
-
Piedone a fost gasit vinovat de catre judecatori. Total de acord ca se pot face abuzuri de catre magistrati, dar pana la urma 2 instante de judecata l-au gasit vinovat si o alta i-a achitat. Cred ca e destul de clar ca cel putin una din instante a gresit si ar trebui sa plateasca.
-
daca dupa parerea ta instanta superioara trebuie neaparat sa confirme decizia instantei inferioare…
sau daca cumva a contrazice decizia instantei inferioare inseamna automat ca aceasta a gresit in sensul ca trebuie sa plateasca…
atunci ai o viziune cel putin …proprie(n-am gasit alt cuvant) despre cele 4 niveluri ale justitiei din Romania.da, trebuie introdusa raspunderea reala magistratilor, fie ei judecatori sau procürori. dar cu criterii, cu judecarea celui in cauza, cu drept la aparare, cu probe…
#🤪
-
-
Tara tuturor posibilitatilor. Daca ar trebui sa plateasca magistratii sigur nu ar mai da asemenea verdicte!!
-
Jenant. Daca erau medici,erau acuzati de malpraxis. Judecatorii fac ce vor,iau speciale,totul merge fara nici un fel de risc. Cum s-a scris mai sus, cineva a gresit. Trebuie verificat unde sunt problemele si de ce s-a gresit. Macar sa invete pe viitor, sa nu se mai gafeze astfel. Sau poate legile trebuie corectate.
Mortale aceste despagubiri…morale !
Cu votul IDIOȚILOR UTILI ori ANALFABETI, plus asistati sociali. Așa cum se cîștigă alegerile in România. 😱 ȚARA BORFAȘILOR plus TUPEU MAXIM