tion.ro Web analytics

Doar o treime din elevii din clasa a VIII-a se simt pregătiți pentru Evaluarea Națională. Sondaj Salvați Copiii

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Doar o treime din elevii din clasa a VIII-a se simt pregătiți pentru Evaluarea Națională. Sondaj Salvați Copiii

Foto: arhivă
Reactualizat la:
Doar o treime dintre elevii de clasa a VIII-a spun că se simt pregătiți pentru examenele naționale, arată sondajul realizat de Organizația Salvați Copiii România. Mulți spun că au rămas în urmă cu materia, iar 60% dintre cei 1.821 de elevi spun că fac meditații la cel puțin o materie. Copiii se simt triști, obosiți, singuri sau stresați.
Scris de Erika Iszlai - Doar o treime dintre elevii de clasa a VIII-a spun că se simt pregătiți pentru examenele naționale, arată sondajul realizat de Organizația Salvați Copiii România. Mulți spun că au rămas în urmă cu materia, iar 60% dintre cei 1.821 de elevi spun că fac meditații la cel puțin o materie. Copiii se simt triști, obosiți, singuri sau stresați.

„Suntem foarte obosiți și cantitatea mare de teme ne stresează și mai mult. Cu online-ul nu înțelegeam mai nimic, iar testele sunt grele și notele din ce în ce mai mici. Am rămas în urmă cu materia și nimic nu mai e ca altă dată. Înainte știam tot și luam numai zece, dar din a VII-a am început să mă pierd pe drum. Simt că nu mai înțeleg nimic și nici măcar nu mai pot învăța cum trebuie. Îmi pierd concentrarea extrem de repede, iar la ore pic de oboseală. Avem programul supraîncărcat, intrăm de la 8 si avem 7 ore pe zi. Ne întoarcem de la școală, iar majoritatea dintre noi au meditații aproximativ 2 ore. (elev)”, conform Salvați Copiii România.

Principalele informații care au rezultat din ancheta Salvați Copiii România:

Aproape unul din doi copii (47%) afirmă că temele sunt mai grele comparativ cu anii precedenți. În cazul elevilor din clasa a VIII-a, procentul celor care sesizează o dificultate mai mare a temelor în comparație cu anii școlari anteriori este semnificativ mai mare (53%). 40% dintre liceeni afirmă însă că nivelul de dificultate a temelor nu s-a schimbat comparativ cu anii trecuți, iar 16% consideră că nivelul de dificultate a scăzut sau nu primesc deloc teme.

Aproximativ 50% dintre elevi afirmă că au parcurs materia școlară fără probleme, iar 31% că au rămas în urmă. Băieții afirmă într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu fetele că au parcurs materia fără probleme (55% vs. 50%), iar elevii de gimnaziu sunt mai încrezători decât liceeni sub acest aspect (55% vs. 50%).

51% dintre copii consideră că în acest an școlar au avut nevoie de mai mult ajutor din partea profesorilor de la clasă, 13% de ajutor prin intermediul meditațiilor, iar 9% din partea familiei (părinți și frați). Elevii din clasa a VIII-a afirmă într-o măsură semnificativ mai ridicată că au simțit nevoia să facă meditații.

În ceea ce privește nivelul de pregătire pentru Evaluarea Națională, 1 din 3 se consideră pregătit, iar aproape 2 din 10 se simt nepregătiți.

Aproape 60% dintre elevi afirmă că fac meditații la cel puțin o materie. În ceea ce privește comunicarea emoțională cu profesorii, aproape jumătate dintre elevi (47%) spun că nu au vorbit cu profesorii despre modul în care se simt și alți 14% că ar fi vrut ca acest lucru să se întâmple. 1 din 4 copii a vorbit despre dificultățile emoționale cu profesorii și afirmă că este mulțumit de rezultat.

Ce simt elevii după doi ani de pandemie

Cele mai mari scoruri (ca valoare medie, la nivelul întregului eșantion) se remarcă în cazul oboselii (nivel mediu de 7,7), al sentimentului de siguranță (7,2) și al stresului (6,6). Fetele spun în măsură mai ridicată că sunt stresate, furioase, speriate.

Liceenii afirmă în măsuri semnificativ mai ridicate că sunt stresați, furioși, triști sau obosiți. Elevii de clasa a VIII-a oferă scoruri mai ridicate la atributele negative, comparativ cu toți ceilalți respondenți la chestionar: stresat, speriat și obosit.

Sondajul a fost realizat online, cu eșantion neprobabilistic, bazat pe răspunsurile a 1.821 de elevi din învățământul secundar inferior și superior. Perioada de completare a chestionarului a fost luna februarie 2022.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Marinel says:

  Clar.. dar ce scoala este aceea 100% femele, scoala de litere si bune maniere?!

 2. Cele mai noi știri

  Eveniment

  A fost prins șoferul implicat în accidentul de la Periam. Este vorba despre o tânără care a fugit de poliție pe jos, pe câmp

  Sănătate

  Infecția cu clostridium la nivelul intestinului subțire, cea mai frecventă din spitale. Cauze și manifestări

  Ştiri din Timiș

  FOTO. BiciMoto – de la vis la realitate

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România

  Ştiri din Timiș

  Zece medalii obținute de rutierii CSUVT la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici