“În luna ianuarie, vânzările scad, astfel încât preţurile alimentelor nu pot fi majoare. Însă, din 1 februarie, vom asista cu siguranţă la o nouă scumpire, primele majorări urmând să fie aplicate la carne, lapte şi ulei. În egală măsură, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu până 10 %, începând tot din februarie”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.
Potrivit acestuia, principalele cauze care determină scumpirea alimentelor ţin de deprecierea leului, precum şi de costurile pentru utilităţi. “Dacă ne gândim la deprecierea leului, dar şi la costurile pentru combustibil, gaze sau energie scumpirea alimentelor este justificată.
Totuşi, nu este exclusă şi varianta speculei. Astfel, chiar dacă anumite produse sunt comercializate la un preţ relativ scăzut pe piaţa europeană, importatorul le vinde la un preţ mare pe piaţa internă. Din această cauză ar trebui ca autorităţile să găsească căi legale prin care să limiteze specula”, a explicat Frumosu.
Acesta a precizat că o modalitate prin care autorităţile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalităţii. “Scumpirea alimentelor ar putea fi atenuată dacă fiscalitatea ar fi redusă. Nu este vorba doar de reducerea TVA, ci şi a altor taxe şi impozite percepute în industria alimentară”, a menţionat Frumosu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!