Locul lor de muncă este în tren. Nu sunt mecanici de locomotivă şi nici controlori. Sunt bucătari. Cu toate că restaurantul în care lucrează este mobil, aceştia sunt printre cei mai vestiţi din branşă. La începutul lunii, au câştigat premiul I la Budapesta, pentru cei mai buni gastronomi.
George Ivan are 50 de ani şi din anul 1977 găteşte pentru călătorii CFR. Este veteranul breslei. Spune că este îndrăgostit de meseria pe care o are şi mărturiseşte, cu mâna pe inimă, că dacă ar fi să o ia de la capăt tot asta ar face. Cunoaşte sute de reţete culinare, care mai de care mai sofisticate, chiar şi din bucătăriile străine.
“Clienţii au devenit foarte fiţoşi de când au început să călătorească peste hotare. Astfel că, a trebuit să învăţ şi eu din secretele bucătăriilor străine. Majoritatea sunt înnebuniţi după preparatele italieneşti”, povesteşte nea George.
În 30 de ani, cât a călătorit cu trenul, a avut ocazia să gătească pentru sute de personalităţi. De la politicieni de elită, la artişti şi sportivi, din lumea întreagă. Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, prinţul Albert de Monaco, premierul Canadei, Stephen Harper, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, actorul Florin Piersic, toţi au fost “oaspeţii” lui George.
Pentru că se apropie cu paşi repezi de vârsta pensionării, “veteranul” îi introduce pe cei tineri în tainele gastronomiei. Valeriu este învăţăcelul echipei de bucătari ai CFR. Astfel că ascultă cu plăcere de sfaturile date de cel mai vârstnic din branşă, George.
“În curând, am să‑i predau ştafeta”, spune, zâmbind, veteranul. Şi Constantin, chelnerul vagonului-restaurant, mai are puţin până la pensie. La cei 55 de ani este cel mai vârstnic ospătar de la CFR.
Năstase avea un om care-i controla meniul
Echipa de bucătari de la CFR l‑au avut oaspete şi pe fostul premier Adrian Năstase. Aceştia îşi amintesc de el ca de un om extrem de precaut.
“Nu a mâncat până ce alimentele nu au fost controlate. Însoţitorul său a luat probe din fiecare fel gătit. Îi era frică să nu fie cumva otrăvit”, povesteşte, amuzat, George. Bărbatul ne-a spus că numai demnitarii din perioada ceauşistă nu puneau gura pe bucate până nu erau testate.
Traian Băsescu mânca numai la cuşetă
Pe când era la cârma Ministerului Transporturilor, preşedintele Traian Băsescu călătorea foarte des cu trenul. Cu toate acestea, personalul de la vagonul-restaurant nu l-a văzut de prea multe ori la faţă.
“Nu venea să mănânce la restaurant. Cerea să i se aducă comanda la cuşetă. Cartofii prăjiţi cu friptură şi salată erau de bază pentru Băsescu”, spune veteranul George.
SURSA: NEWS FREE
Adrian Nastase se temea sa nu fie otravit
Reactualizat la:
<STRONG>BUCURESTI</STRONG> - George <STRONG>Ivan</STRONG> are 50 de ani şi din anul 1977 găteşte pentru călătorii CFR. Este veteranul breslei. Spune că este îndrăgostit de meseria pe care o are şi mărturiseşte, cu mâna pe inimă, că dacă ar fi să o ia de la capăt tot asta ar face. Cunoaşte sute de reţete culinare, care mai de care mai sofisticate, chiar şi din bucătăriile străine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!