tion.ro Web analytics

Putem trăi fără cultură? Dar vrem asta?

De Bogdan Marta

Putem trăi fără cultură? Dar vrem asta?

Reactualizat la:
Ultimele două luni au lăsat un gol în sufletul fiecăruia dintre noi. Fie că pentru unii a fost dorul de familia întregită, pentru alții de slujbe în biserică, de sport, de cultură sau de toate acestea la un loc. Deși toate sunt importante, m-aș opri doar la cultură în rândurile următoare, pentru că în țara în care analfabetismul funcțional a depășit 40 la sută, cultura ține deja de securitatea națională.
Scris de Bogdan Marta - Ultimele două luni au lăsat un gol în sufletul fiecăruia dintre noi. Fie că pentru unii a fost dorul de familia întregită, pentru alții de slujbe în biserică, de sport, de cultură sau de toate acestea la un loc. Deși toate sunt importante, m-aș opri doar la cultură în rândurile următoare, pentru că în țara în care analfabetismul funcțional a depășit 40 la sută, cultura ține deja de securitatea națională.

Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană nu pentru că a reușit să convingă un juriu european de cât de dus pe la teatru și muzee este timișoreanul de rând, ci tocmai prin faptul că actul cultural are mai mare nevoie de ajutor aici, spre deosebire de Cluj, Iași sau București. Membrii Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană care au lucrat la dosarul de candidatură au reușit atunci să demonstreze imensul potențial pe care orașul îl are și de faptul că un „imbold”, cum este acest titlu, ar fi suficient pentru a-l transforma radical într-un centru cultural al regiunii. Pentru că, până la urmă, Timișoara Capitală Culturală Europeană este în primul rând despre actul cultural și infrastructura necesară acestuia, apoi despre clădiri istorice, restaurante, baruri, hoteluri sau apartamente în Airbnb.

Este despre oamenii de cultură (actori, pictori, muzicieni, scriitori sau sculptori) și cei care îi înconjoară (sunetiști, manageri culturali, luminiști, sufleuri etc.) și apoi despre afaceri cu milioanele de turiști care vor asalta orașul în anii care vor veni. Pentru că turiștii – câți ori fi și când vor veni, dacă vor veni – nu se așteaptă să vadă în orașul Capitală Culturală Europeană doar clădiri frumos renovate, restaurante de lux și televizoare 4K în apartamentele în care vor sta, ci în primul rând niște evenimente culturale de calitate. Iar acestea pot fi realizate doar de oamenii de mai sus. Cei care și-au dedicat viața artelor și au transformat acest lucru într-o carieră. Adică, pe scurt, trăiesc din asta.

Apoi a venit pandemia, starea de urgență, ieșitul din case cu declarații, iar peste actul cultural a căzut cortina. Anunțul de amânare (probabil) a deținerii titlului de Capitală Culturală Europeană de către Timișoara în 2022 sau chiar 2023 a venit ca o gură de oxigen pentru autoritățile locale și naționale care ar fi trebuit să pună la punct infrastructura culturală a orașului și care abia în acest an s-au apucat (dacă s-au apucat) să facă ceva. Fostele cinematografe RADEF, care au intrat în proprietatea Primăriei Timișoara și care ar fi trebuit să găzduiască centre culturale de cartier sunt, în cel mai bun caz, la stadiul de licitație pentru renovare, primele urmând să fie gata pe la mijlocul anului viitor. Castelul Huniade, care a găzduit Muzeul Banatului, este în într-o eternă renovare de vreo 14 ani și nu va fi în niciun caz gata în 2021. La Operă ce se mai mișcă lucrările începute recent, după ce timp de mai multe luni schelele goale au sprijinit această clădire. În fine, „coroana” dosarului de candidatură, acel MultipleXity este abia acum în stadiul de concurs de proiecte. De aceea, o eventuală amânare a deținerii titlului este primită cu bucurie de autoritățile locale și naționale, care erau pe cale să fie prinse de turiști, în 2021, cu schelele pe obiectiv.

Nu același lucru se poate spune, însă, despre profesioniștii din cultură, care, oricum, nu o duceau grozav nici înainte și pe care restricțiile i-au lăsat fără vreo sursă de venit. Nu vorbesc aici despre vedete, acei 1 la sută care câștigă zeci sau sute de mii de euro pe an. Ci despre cei mulți, care nu au avut acest noroc. În timp ce toți, de la primar la premier, vorbesc despre terase și slujbe în biserici, nimeni nu suflă o vorbă despre aceștia. Actorii și muzicienii mai vocali în această perioadă nici măcar nu cer ajutorul statului, așa cum au făcut-o alte domenii, ci doar să fie lăsați să își facă, responsabil, treaba. De ce, de exemplu, nu am putea avea concerte sau piese de teatru pe modelul slujbelor ținute în fața lăcașurilor de cult? Sau lansări de carte pe modelul mersului la cumpărături în supermarketuri?

Mă tem că, în țara în care analfabetismul funcțional e pe cale să devină majoritar, cultura a fost măturată direct sub covor. Pentru că nu ține nici de foame și nici nu aduce voturi. Și dacă vom continua așa, în 2022, 2023 sau când vom deține prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană, vom avea săli frumoase, dar goale. Iar pe profesioniștii de azi din cultură îi vom găsi pe alte meleaguri mai prietenoase.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Rebreanu says:

  Putem trai fara educaatie, fara sanatate, fara cultura, fara munca. Lucru dovedit de cele recent petrecute. Da? Internetul este un surogat de proasta calitate pentru viata. Nu mai folositi Internetul. Internetul e ca bautura. Un pahar face bine, doua pahare fac placere, de la trei pahare in sus esti un alcoolic dependent.

 2. Baluba says:

  “în țara în care analfabetismul funcțional a depășit 40 la sută, cultura ține deja de securitatea națională” – absolut. Intre cei care neaga pandemia si virusul si in schimb sunt convinsi ca totul in perioada asta insamna de fapt doar forte oculte, fascism, restrangerea libertatilor, arest la domiciliu, 5G etc. sunt din pacate si oameni cu multa shcoala. La ce le’a mai trebuit atunci daca tot cretini au ramas? Dar ce te faci atunci cu fufele analfabete de sex videochat nocturn, ele care dicteaza in tzara asta din institutii parazite si vin cu o mana de sparanghel la protest antiguvernamental, atunci?

  “actul cultural are mai mare nevoie de ajutor aici, spre deosebire de Cluj, Iași” – viata cultural-artistica timisoreana mi se pare mai bogata si mai variata, cea de la Iasi labartata dar nesemnificativa, iar la Cluj putina dar buna.

  “Mă tem că, în țara în care analfabetismul funcțional e pe cale să devină majoritar, cultura a fost măturată direct sub covor” – absollut. Ieri am vazut un subiect de diploma de facultate “Evolutia femei intre cele doua razboaie mondiale”. Exact asa scris inclusiv in trei titluri de capitole. Am crezut ca nu vad bine. Am intrebat atunci daca e “Evolutia temei” sau “Evolutia femeii”.

  Vai de capul lor absolventi analfabeti de facultate. La ce le mai trebuie diploma, atunci? Maine poimaine vorbesc si ei de forte oculte si de 5G in vreo alta pandemie, ceva, ca trebuie sa ne obisnuim de acum si cu asta, totusi. Dar ce te faci atunci cu fufa analfabeta din Studio 20 din Cluj care intreaba “Unde e Glasgow?”?

 3. Amico Friz says:

  Fără cultură da, fara educație și inteligența nu

  • emilutz says:

   Se poate și fără educație și fără inteligență. Dovada vie sunt usereii și rezistenții care iau de bun tot ce e pe facebook și merg să behăie ca oile prin piețe și să ceară demisii.
   Mai grav e că unii dintre ei au tendința de a se crede oameni de cultură în devenire, ei neavând treabă nici măcar cu cultura de cartofi sau porumb.

 4. mda says:

  pe scurt, mai vreti bani,nu?

 5. grigore says:

  daca prin “act cultural ” intelegeti cantaciiosii care behaie se poate trai f bine si chiar mult ……fara ei ,iar faca educatie se vede cum se ajunge in parlament ,guwerner si chiar si mai sus

 6. setila says:

  Se poate si fara “boemii” vesnic tineri. Asta e, un pic mai greu cu “dixtractia” prin nesfirsite sinecuri.

 7. Ştirile judeţului Timiş

  Din nou parcări vs. copaci la Timișoara: cazul din zona străzii Dumitru Jugănaru
  Suntem în epoca mașinilor, așa cum le place celor din Primăria Timișoara să spună, astfel că este nevoie de cât mai multe locuri de parcare. Dacă nu se poate în centru, se fac în cartiere, în locul garajelor inutile demolate de primărie. Numai că în calea asfaltului stau și copacii, care pică rând pe rând sub drujbe. Vorbim acum despre cazul din zona străzii Dumitru Jugănaru.

  Sănătate

  Două noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, în Timiș. În România numărul infectaților a ajuns la 18.429
  Grupul de Comunicare Strategică a transmis cele mai recente informații legate de evoluția pandemiei de coronavirus, în România. În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 a urcat la 18.429, fiind depistate alte 146 de cazuri noi de îmbolnăvire. Două dintre ele au fost în Timiș.

  Eveniment

  Pădurar cercetat penal după ce a furat lemn din zona pe care chiar el o administra, în județul Timiș
  Anchetă a polițiștilor timișeni din Făget, în cazul unui tânăr de 29 de ani din Curtea. Oamenii legii l-au prins în timp ce transporta ilegal lemn, iar ulterior au aflat că marfa era furată. Hoțul se pare că este chiar tânărul de 29 de ani, pădurar în județ, iar lemnul a fost furat chiar din zona lui de administrare. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Noi imagini de pe Podul Eroilor. Nu se fac finisajele până nu sunt gata lucrările suplimentare
  Un șantier deschis în urmă cu doi ani și care ar fi trebuit să fie gata în nouă luni, conform contractului, a fost părăsit de muncitori. Nu se fac finisajele pe Podul Eroilor până ce primăria nu găsește un constructor care să execute lucrările suplimentare. Se vor amenaja piste de biciclete și alei pietonale pe sub pod, care nu au fost prevăzute în contractul inițial. 4

  Imobiliare Vanzari - Terenuri

  Va ofer spre vanzare teren edificabil 1180 mp cuprins intr-un plan urbanistic de detaliu(cladire P+2, locuinte si functiuni complementare) ,zona Mehala, str.Munteniei. Pret: 135000 euro tel:0737312504

  Imobiliare Vanzari - 2 camere

  Vand apartament renovat in cladire istorica, , cu 2 camera,baie, bucatarie, hol foarte spatios, et. 1 , suprafata utila 71 mp, centrala proprie pe gaz, semimobilat , spatios, zona Sinaia, bl. 16 Decembrie, nr.16, cu vedere la bulevard si la 50 m de statia de tranvai si autobuz 33. Apartamentul este pretabil pentru locuit dar si pentru investitie. Pret:76000 Euro TEL: 0737312504

  Imobiliare Vanzari - Terenuri

  Ofer spre vanzare in DUMBRAVITA teren intavilan cu o suprafata de 2961 mp, str.Silvana, FRONT 30 ML. Zona deosebita langa sala Polivalenta in apropierea padurii. PRET: 80 euro/mp TEL;0737312504

  Imobiliare Vanzari - Terenuri

  Va ofer spre vanzare teren edificabil cu o suprafata de 999 mp , zona Freidorf, strada Lamaitei. Strada este frumos amenajara cu un parc cu luciu de apa , sezlonguri , rate salbatice si peste . Pret: 100000 euro TEL: 0737312504

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.