„Ordinea securității europene este zguduită și multe dintre iluziile noastre sunt spulberate. După încheierea Războiului Rece, unii credeau că Rusia ar putea fi integrată în arhitectura de securitate economică și de securitate a Europei, iar alții credeau că ne putem baza la nesfârșit pe protecția deplină a Americii. Așa se face că ne-am coborât garda.
Ne-am redus cheltuielile de apărare obișnuite de la o medie de 3,5% până la jumătate din asta. Am crezut că ne bucurăm de un rezultat al cultivării păcii. Dar în realitate, ne adânceam un deficit de securitate”, a spus șefa executivului UE în plenul PE, citată de Agerpres.
Ea a spus că există o nevoie urgentă de a furniza Ucrainei resursele militare de care duce lipsă și să-i furnizeze garanții solide de securitate.
„Acest moment de evaluare nu este doar despre Ucraina. Este despre întreaga Europă și securitatea întregului nostru continent. Putin a dovedit din nou și din nou că este un vecin ostil. Nu se poate avea încredere în el, poate fi doar descurajat. Și știm că complexul militar al Rusiei produce mai mult decât noi. Dacă ne uităm la cheltuielile militare în termeni reali, Kremlinul cheltuiește mai mult decât întreaga Europă”, a mai spus șefa CE.
Ea a pledat pentru cheltuirea a peste 3% din PIB pentru apărare și a vorbit despre SAFE, un instrument financiar prin care statele membre pot lua credite.
„Statele membre ar putea mobiliza până la 650 miliarde de euro în următorii patru ani, adăugând până la 1,5% din PIB la bugetele lor de apărare în următorii 4 ani. Este ceva masiv. Le oferim statelor membre până la 150 de miliarde de euro în credite pentru a investi urmând câteva principii de bază. S-ar putea concentra asupra a câtorva domenii de capabilități strategice, de la apărare aeriană la drone, la securitate cibernetică”, a subliniat Von der Leyen în fața eurodeputaților.
Antonio Costa, președintele Consiliului European, a spus la rândul lui că „UE se află într-un moment definitoriu” și că „sentimentul de urgență este clar”.
„Trecem de la vorbe la fapte și investim banii în ceea ce credem. Vom investi în ceea ce este necesar. În ultimii trei ani statele membre și-au mărit cheltuielile de apărare cu 30%”, a mai spus el, pledând pentru un efort suplimentar în această direcție.
Trimite articolul
Xeu am mare🤪 incredere in penala asta ca va negocia cu sms-urile ei tot ce ne trebuie si va face achizitii pe banii nostri de unde trebuie.
sec.uritate energetica? prosteala verde. sec.uritate alimentara? E-uri cu plastic si niste goange🐛🐜🐞 Traiul zilnic, loc.uri de munca platite decent, scaderea saraciei, cresterea calitatii invatamantului si sanatatii? “Nu veti avea nimic si veti fi fericiti” in tarc.urile de 15 minute monitorizate 24/7.
Si sa facem varsta de pensionare mai mare decat speranta medie de viata daca se poate, ca sa primesti inapoi o treime din cat ai cotizat e prea mult, mai bine sa nu primesti nimic. pensionarii oricum sunt niste mancatori inutili, se stie. daca totusi vreunul se incapataneaza sa traiasca mai mult decat doresc “autoritatile”, poate ajungem sa-i c.urmam suferinta ca in tarile “civilizate”, atat ca ne incu.rca un pic treaba asta cu religia. deci trebuie facut probabil ceva si pe tema asta.
#niste psihopati malthusieni
#🤪
In loc sa se incheie pace si sa se cheltuiasca acei bani in folosul oamenilor, se pompeaza intr-un razboi care se vrea escaladat la nivel european in special in partea estica(MD,RO etc). Mda astia sunt “proeuropenii” care vor razboaie, dezbinare si moarte, nu democratie si libertate si pace.
-
Esti enervat Ivan ?
-
Cineva spunea ca razboiul e democratic, respectiv cind faci diverse planuri si inamicul are drept de vot.
La fel si pacea. Si celalalt are drept de vot.
Nu poate fi facuta unilateral. Au mai incercat si altii de-a lungul istoriei si n-au reusit.