tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Mapamond
Consiliul UE a adoptat programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare

Consiliul UE a adoptat programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare

De Vlad Popa
la 27 May 2025 17:55 Reactualizat la: 27 May 2025 17:58
2 Comentarii

Consiliul UE a adoptat programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare

foto: EPA
27 May 2025 17:55 Reactualizat la: 27 May 2025 17:58
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reglementare pentru instituirea Acțiunii pentru Securitatea Europei (SAFE), un instrument financiar nou al UE care va sprijini statele membre dispuse să investească în producția industrială pentru apărare prin achiziții comune, axate pe capacitățile prioritare, arată un comunicat difuzat pe site-ul Consiliului, scrie Agerpres.
Scris de Vlad Popa - Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reglementare pentru instituirea Acțiunii pentru Securitatea Europei (SAFE), un instrument financiar nou al UE care va sprijini statele membre dispuse să investească în producția industrială pentru apărare prin achiziții comune, axate pe capacitățile prioritare, arată un comunicat difuzat pe site-ul Consiliului, scrie Agerpres.

Trimite articolul

X

SAFE va finanța investițiile urgente și la scară mare în baza tehnologică și industrială de apărare europeană (EDTIB). Obiectivul este de a stimula capacitatea de producție, asigurând disponibilitatea echipamentelor de apărare în caz de necesitate, precum și intervenția în golurile de capacitate existente, întărind în ultimă instanță pregătirea generală a UE pentru apărare.

De asemenea, SAFE va permite Uniunii să sprijine în continuare Ucraina, asociind din start industria de apărare a acesteia la noul instrument.

În privința modului de funcționare al SAFE, comunicatul Consiliului arată că prin instrumentul respectiv UE pune la dispoziție 150 de miliarde de euro, care vor fi plătite la cerere statelor membre interesate, pe baza unor planuri naționale. Plățile se vor efectuat sub forma unor împrumuturi pe termen lung cu costuri competitive, care vor fi rambursate de statele beneficiare.

Pentru a se asigura economiile de scară și interoperabilitatea și pentru a se reduce eventuala fragmentare a EDTIB, statele beneficiare vor efectua în principiu achiziții comune, în care vor fi implicate cel puțin două țări participante, în vederea calificării pentru credite.

Ca reacție la situația geopolitică actuală și la necesitatea urgentă de investiții masive în echipamente de apărare, SAFE va permite pe o perioadă limitată și achiziții în care este implicat un singur stat membru.

Referitor la implicarea unor țări terțe, SAFE deschide un capitol nou în cooperarea cu acestea. Ucraina și țările din SEE-AELS (Spațiul Economic European – Asociația Europeană a Liberului Schimb) vor fi tratate la fel ca statele membre. Nu numai că vor putea participa la achiziții comune, ci se vor putea face achiziții și din industriile lor.

SAFE va permite de asemenea țărilor în curs de aderare, țărilor candidate, candidaților potențiali și țărilor care au semnat Parteneriate de Securitate și Apărare cu UE, cum ar fi Regatul Unit, să participe la achizițiile comune. Mai mult, SAFE oferă posibilitatea de a încheia acorduri suplimentare bilaterale sau multilaterale cu aceste state terțe, conform cărora se vor putea deschide condiții de eligibilitate.

Acțiunile eligibile finanțate prin SAFE trebuie să aibă legătură cu prima listă de domenii prioritate identificate de Consiliul European din 6 martie 2025 și se împart în două categorii de produse pentru apărare.

Prima categorie cuprinde muniția și rachetele, sistemele de artilerie, inclusiv capacitățile de lovire de mare precizie, capacitățile de luptă terestră și sistemele de sprijin pentru acestea, precum și echipamentele și armamentul pentru infanterie; de asemenea, protecția infrastructurii critice, informatică și mobilitatea militară, inclusiv contra-mobilitatea.

În a doua categorie intră sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă, capacitățile maritime de suprafață și submarine, dronele și sistemele anti-drone, sprijinul strategic cum ar fi – însă fără limitare la acestea – transportul aerian strategic, alimentarea în zbor, sistemele C4 ISTAR (comandă, control, comunicații, computere (C4), informații, supraveghere, descoperire și determinare a țintelor, recunoaștere (ISTAR)), activele și serviciile spațiale, protecția activelor spațiale, inteligența artificială și războiul electronic.

Produsele de apărare din categoria a doua vor fi supuse unor condiții de eligibilitate mai stricte, conform cărora contractanții vor putea decide definiția, adaptarea și evoluția proiectelor și produselor achiziționate.

Pentru ambele categorii, contractele de achiziție trebuie să asigure încadrarea costului componentelor de origine din afara UE, a SEE-AELS și a Ucrainei în limita de 35% din costul componentelor produsului finit.

UE s-a angajat să întărească și să aprofundeze cooperarea transatlantică și implicarea în securitate și apărare, precum și complementaritatea cu NATO.

SAFE va intra în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică în 29 mai 2025.

În concluziile din 6 martie, Consiliul European a subliniat că Europa trebuie să devină suverană și mai răspunzătoare pentru propria sa apărare, să fie mai bine echipată pentru a face față autonom problemelor și amenințărilor din viitorul foarte apropiat și pe termen mai lung. În Consiliul European, toate statele membre s-au angajat să își întărească pregătirea generală pentru apărare, să își reducă dependențele strategice și să se ocupe în același timp de golurile de capacitate și de întărirea corespunzătoare a EDTIB, astfel încât UE să fie în situația de a furniza mai corespunzător echipamente în cantitățile și în ritmul accelerat necesare.

SAFE este primul pilon al Planului ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei Europene, care propune amplificarea cheltuielilor de apărare la 800 de miliarde de euro. Ceilalți piloni sunt stimularea finanțării naționale pentru apărare prin activarea clauzei derogatorii naționale din Pactul de Stabilitate și de Creștere; creșterea flexibilității instrumentelor UE cum ar fi fondurile de coeziune, pentru a permite investiții mai mari în apărare; adăugarea la finanțarea publică a unor contribuții complementare ale Băncii Europene de Investiții; mobilizarea de capitaluri private.

Trimite articolul

X
Taguri:
aparare ,
Consiliul Uniunii Europene ,
safe

2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. neimportant says:
    May 27, 2025 at 8:31 pm

    tare sunt cu.rios la ce firme (si din ce tari) vor ajunge acesti bani.

    Reply
  2. gogu says:
    May 27, 2025 at 8:49 pm

    suntem europoor, taxe ce cresc spre infinit, dar uie cheltuieste sute de miliarde pe cai verzi pe pereti. se merge pe regula “loveste sclavul platitor de taxe, ca poti sa-l lovesti la infinit”. merge, doar pana ce dispare brusc si dureros uie

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    Simonis dă în judecată un post de televiziune din România după ce au apărut poze și înregistrări compromițătoare în care susține că nu e el
    3
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    4
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    5
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    6
    Se înlocuiesc linii de tramvai în Calea Șagului. Linia 2 nu mai ajunge la mall, iar linia 7 va circula deviat
    7
    VIDEO. Scandal și șicanare în trafic cu un biciclist, la Timișoara
    8
    Dezvoltatorii imobiliari care vor să ridice cartiere în fostele zone industriale din Timișoara trebuie să respecte noi reguli
    9
    Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în Timiș
    10
    Timișorenii pot solicita de azi noua Carte Electronică de Identitate

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    FOTO. CJT a semnat contractul cu firma care va executa lucrările la Centrul de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie din Lovrin

    Eveniment

    Tâlhărie în plină zi într-un magazin din Timișoara. Același agresor cu probleme psihice, a doua lovitură în două zile

    Ştiri din Timiș

    Comunicat de presa cu privire la inceperea activitatilor proiectului „Extinderea activitatii societatii ESTETIQDENT SRL, prin construire clinica dentara si achizitie dotari necesare functionarii”

    Mapamond

    Etna erupe din nou în Sicilia. Coloană de cenușă de 6.000 de metri

    Mapamond

    UE ar putea limita numărul de donatori de spermă pentru a preveni cazurile de incest accidental

    Eveniment

    Tragedie pe un drum din Timiș. O femeie a murit după ce a intrat cu mașina într-un copac

    Eveniment

    VIDEO. Alertă pe Bega după ce o placă a fost zărită în derivă. Pompierii l-au găsit pe proprietar nevătămat

    Ştiri din Timiș

    7 greșeli de evitat atunci când amenajezi terasa cu mobilier nou

    Ştiri din Timiș

    Florica Chiriță, președinte CCIA Timiș, aleasă membru în Colegiul de Conducere al CCIR

    Ştiri din Timiș

    Timișorenii ar putea plăti tarife cu 50% mai mici pentru colectarea și transportul deșeurilor vegetale
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici