tion.ro Web analytics

A scăzut salariul mediu în România, în luna august. Domeniile cu cele mai bune salarii

De Erika Iszlai

A scăzut salariul mediu în România, în luna august. Domeniile cu cele mai bune salarii

foto: arhivă
În luna august, salariul mediu net a fost de 3.487 de lei, în scădere faţă de luna iulie cu 58 de lei, dar în creștere cu 6,5% față de august 2020. Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în domeniul IT, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, conform INS.
Scris de Erika Iszlai - În luna august, salariul mediu net a fost de 3.487 de lei, în scădere faţă de luna iulie cu 58 de lei, dar în creștere cu 6,5% față de august 2020. Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au înregistrat în domeniul IT, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, conform INS.

În luna august 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.688 lei, cu 92 de lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.487 lei, în scădere faţă de luna precedentă, cu 58 lei (-1,6%). INS precizează că, în comparație cu luna august 2020, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Cele mai semnificative scăderi

„În luna august 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, conform INS.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate și de nerealizările de producţie, încasările mai mici, de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2:

 • cu 20,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
 • între 10,5% şi 11,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
 • între 5% şi 7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tranzacţii imobiliare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea produselor textile, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale;
 • între 3% şi 4,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Creșteri semnificative

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în alte activităţi extractive (8,2%), în extracția minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă, transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (între 3% și 5%) și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, hoteluri şi restaurante, activităţi de spectacole, culturale şi recreative (între 2% și 3%).

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei)”, conform INS.

În sectorul bugetar, scăderi ale salariului net s-au înregistrat în învățământ, de 1,9%, ca urmare a reducerii sumelor ce reprezentau plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare, în administrație publică, respectiv ȋn sănătate şi asistență socială, de 0,5% fiecare.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Salariul minim ar putea crește cu până la 12% înainte de sfârșitul anului

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mihai says:

  Ma mir ca nu s-a zis nimic de IT si programatori. Ca inainte va placea sa dati in noi de ciuda de mama mia.

  • dinu says:

   Au menționat tehnologia informației. Dar, aaa, tu ești doar un programator, dacă nu cumva ești unul dintre cei care copiază coloane de numere de pe hârtie pe ecranul computerului.

 2. Mars says:

  Asteptam iar postacii pesedaci si hAURisti asistati sociali (platiti pentru postari anti-USR) sa ne explice ei cat de nedrept li se pare lor ca un angajat din IT nu plateste impozit, si sa se prefaca iar ca nu inteleg nici faptul ca IT-ul contribuie la buget 6% din PIB, nici faptul ca IT-ul (atat compania, cat si angajatii) reprezinta domeniul unde e cel mai usor de relocat in alta tara, nici faptul ca un IT-ist plateste TOATE CELELALTE CONTRIBUTII ca procent din salariu, deci varsa la stat intr-o luna cat nu dau ei intr-un an. Asta lasand deoparte TVA si toti banii cheltuiti zilnic in tara de catre un IT-ist.

  • CSM says:

   “deci varsa la stat intr-o luna cat nu dau ei intr-un an”

   Asta ai gândit-o mult până să o scrii ?

  • baba_cloanta says:

   Ce îți mai place sa te lauzi cu 6%. Vezi ca pana la 100% mai e.

   Așa, și care-i ideea ta? Din ce știu eu, tiriștii aduc mai mult la PIB. Și nu doar ei: industria auto, etc.

   Semnat,
   un calculatorist.

 3. Laura says:

  Si INFLATIA MONETARA CAT ESTE? cu salariul de luna asta nu mai cumperi ce cumparai anul trecut in cotombrie

 4. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Dominic Fritz se mută la curte. „Soția mea și-a dorit să crească copilul nostru într-o casă a ei. La Timișoara”

  Ştiri din Timiș

  Colterm deschide o casiere nouă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Proiectul Mic dejun la Margina, pe locul 3 la concursul european „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș „plusează” pentru a găsi servicii IT pentru platforma digitală. Prima licitație a eșuat

  Ştiri din Timiș

  Concursul de director la Filarmonica Banatul, anulat de Tribunalul Timiș. Ioan Gârboni câștigă iar în instanță

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îți prezintă expoziția ce îmbină arta, tehnologia și natura, și te premiază!

  Ştiri din Timiș

  Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

  Capitala Culturala

  „Bătaie” pentru noua echipă TM2023 de la Centrul de Proiecte. 70 de candidați pentru șapte posturi

  România

  Noile restricții aprobate de CNSU: carantină de noapte, evenimente private interzise, magazine și restaurante închise la 21

  Ştiri din Timiș

  Facturi triple la apă caldă și căldură pentru timișorenii abonați la Colterm. Prețul gigacaloriei crește la 851 lei/MWh, subvenția rămâne la fel

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici