Zeci de persoane din localităţi de lângă Timişoara au fost date în judecată, anul trecut, de compania petrolieră ADX Energy, după ce au refuzat accesul firmei de prospecţiuni pe terenurile lor.
În ultimii doi ani, în judeţul Timiş, dar şi în România s-au format două tabere după apariţia posibilităţii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Una dintre tabere se împotriveşte cu desăvârşire exploatării acestor resurse neconvenţionale, argumentând că fracturarea hidraulică reprezintă un risc prea mare pentru mediu, în timp ce a doua tabără susţine că exploatarea gazelor de şist ar oferi indepenţă energetică României, care acum este se bazează în proporţie mare pe importurile de gaze din Rusia. Dezbaterea va culmina în acest weekend, la Săcălaz, unde se va organiza un referendum pe această temă în urma căruia comunitatea locală ar putea interzice fracturarea hidraulică. Despre acest referendum, dar şi despre alte întrebări pe care timişenii le au am vorbit cu prof. univ. dr. Constantin Crânganu, profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York.
Locuitorii din comuna Săcălaz s-au întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu specialiști în chimie și geologie, pentru a afla mai multe despre procesul de fracturare hidraulică. Duminica viitoare în localitatea din apropierea Timişoarei va avea loc un referendum pe tema gazelor de şist. În urma discuțiilor de sâmbătă, concluzia localnicilor este că vor accepta ca acest procedeu să fie implementat în comuna lor doar dacă... va fi folosit mai întâi în jurul Parlamentului.
Săcălaz este prima comună care va organiza referendum pe tema gazelor de șist din această zonă a ţării. Cu o săptămână înainte de acest referendum, oamenii care nu doresc ca localitatea lor să se transforme într-una petrolieră vor ieşi din nou în stradă. De data aceasta ei nu vor picheta primăria din localitate, ci se vor întâlni cu experţi din domeniul juridic şi cu geologi, care le vor explica ce pot face pentru a opri prospecţiunile petroliere pe terenurile lor.
Săcălaz, comună aflată la doar câţiva kilometri de Timişoara, se află de câteva luni în centrul unui scandal legat de prospecţiunile petroliere care se desfăşoară în zonă. Localnicii, speriaţi că aceste prospecţiuni vor transforma comuna lor dintr-o zonă agrară într-una petrolieră, au ieşit în stradă, recent, iar acum vor să organizeze un referendum pentru interzicerea atât a exploatărilor, cât şi a prospecţiunilor petroliere. Voi cum aţi răspunde la întrebare?
Cinema
Recomandarea de film din această săptămână este „Sinners”, un thriller supranatural regizat de Ryan Coogler, care combină o dramă de epocă cu elemente de groază.
Eveniment
Polițiștii de frontieră de la Moravița au depistat un autoturism, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, căutat de către autorităţile din Austria.
Capitală Culturală
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită la un dialog de neratat despre societatea din prezent. Conferința va fi susținută de cunoscutul eseist și istoric al artei, Andrei Pleșu.
Ştiri din Timiș
Universitatea de Vest din Timișoara vrea să realizeze un nou cămin în localitatea Ghiroda. În această săptămână a lansat și licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, contract estimat la peste 9 milioane de euro, cu TVA.
Ştiri din Timiș
Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara vin cu o nouă actualizare referitoare la lucrările desfășurate la drumul de legătură dintre DN 59 Timișoara-Arad și autostrada A1, cunoscută și ca „descărcarea de la Sânandrei”.
Eveniment
Zilele de Paști aduc în Timișoara și Timiș o amplă mobilizare a forțelor de ordine. Peste 200 de polițiști, 150 de jandarmi, echipaje de pompieri și patrule de polițiști locali vor fi prezenți zilnic în teren pentru ca slujbele religioase, manifestările culturale și deplasările din aceste zile să se desfășoare în liniște și siguranță.
Ştiri din Timiș
Un cititor Tion ne semnalează că în urmă cu câteva zile a rămas fără bicicletă. Cine o vede, este rugat să îl contacteze.
1