tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Cariere de Poveste
Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”

Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”

De Oana Bocanici
la 2 December 2022 10:07 Reactualizat la: 2 December 2022 10:09

Radu Butu, fizioterapeut: „Este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme”

foto: Adrian Panduru/Tion
2 December 2022 10:07 Reactualizat la: 2 December 2022 10:09
Pentru ca multe dintre actele medicale să fie complete, de multe ori, pe lângă medici, există și fizioterapeuți care contribuie la îmbunătățirea stării noastre de sănătate și ne fac să ne bucurăm din nou de mișcare și de viață. Descoperim fizioterapia alături de Radu Butu.
Scris de Oana Bocanici - Pentru ca multe dintre actele medicale să fie complete, de multe ori, pe lângă medici, există și fizioterapeuți care contribuie la îmbunătățirea stării noastre de sănătate și ne fac să ne bucurăm din nou de mișcare și de viață. Descoperim fizioterapia alături de Radu Butu.

Trimite articolul

X

Sunt peste 10 ani de când fizioterapeutul Radu Butu își practică meseria și se bucură de reușita fiecărui pacient. Fie că le diminuează durerile sau îi ajută din nou să se simtă mai bine, să se întoarcă la sport sau să își corecteze postura, Radu Butu spune că pentru meseria pe care o practică este necesară empatia și dedicarea. Despre profesie, sfaturi pentru tânăra generație de fizioterapeuți, dar și despre ce simptome ar trebui să ne îndrepte spre un fizioterapeut și ce se întâmplă la ședințe ne spune Radu Butu.

Cum v-ați îndreptat spre această profesie și ce pregătire ați urmat?

Am făcut Facultatea de Balneofiziokinetoterapie la Universitatea de Medicină; am început de fapt prima dată Medicina Generală, dar m-am transferat. Am absolvit în 2007, apoi am lucrat în vânzări, pentru că se plătea prost, am lucrat la câteva companii, apoi am reluat legătura cu un fost coleg de facultate și am deschis cabinetul nostru. Am colaborat cu el o perioadă, dar de doi ani ne-am continuat drumurile separat. Anul acesta am făcut 10 ani de cabinet și ușor-ușor am început să creștem, am început de la zero și acum suntem o echipă formată din cinci membri. Pentru a practica meseria de fizioterapeut sunt necesari trei ani de facultate, doi ani de master, iar mai apoi se poate practica meseria. Pentru a face asta cu drag, este important să găsești o ramură care îți place pentru specializare. Este o meserie liberală, poți lucra cu colaborare sau în mai multe locuri, inclusiv lucru la domiciliu, totul cu asumarea responsabilității. E nevoie de anumite aprobări și de o adeverință de liberă practică. Cred că este important ca lumea să încerce să afle informații despre această meserie și să ceară mai multe de la terapeuții lor, să adune toate datele și să nu fim influențați de alte experiențe. Este vorba despre sănătatea noastră și trebuie să adunăm toate datele.

Pentru ce fel de probleme se adresează pacienții, în general, unui fizioterapeut?

Noi suntem specializați pe recuperarea ortopedică. În principiu, sunt mulți pacienți ortopedici, în cea mai mare parte cu afecțiuni la nivelul genunchiului, umărului, gleznei, după accidentări, cu afecțiuni cronice, după intervenții chirurgicale și pacienții cu limfedem. De asemenea tratăm și foarte mulți pacienți cu dureri de spate. Pacienții mai în vârstă sunt cei cu probleme la genunchi sau probleme degenerative. Avem o colegă cu specializare în scolioză și alte tulburări de postură. Un tratament mai special oferit la noi este cel de limfedem, o afecțiune care apare în general la persoanele operate de cancer, cărora li se scot ganglionii, motiv pentru care li se pot umfla membrele. În cazul acestor persoane tratamentul presupune drenaj limfatic manual și bandajarea limfatică. Din păcate nu se tratează mult la noi în țară, focusul fiind pe partea de neoplasm, în practica medicală, nu și pe această afecțiune conexă. Din acest motiv mulți pacienți ajung prea târziu, când membrul afectat nu mai poate reveni la dimensiunea de dinainte.

Care este categoria predominantă de vârstă care se prezintă la dvs.?

Media de vârstă este pe la 30 plus ani, dar avem pacienți de la 10 la 80 de ani. În mare parte sunt pacienți tineri, asta pentru că găsesc mai ușor informații și înțeleg importanța recuperării medicale.

foto: Adrian Panduru/Tion

Ce beneficii aduce concret fizioterapia?

Crește calitatea vieții. Te ajută să scapi de durere, sau măcar o diminuează, îți îmbunătățește mobilitatea corpului, forța, stabilitatea. Te ajută să te poți întoarce la sport sau la alte activități care îți fac plăcere, să fii din nou funcțional. Se poate spune că e un adjuvant, dar sunt multe situații când nu e doar așa, iar în unele situații fără recuperare medicală problemele nu se rezolvă. Sunt rare situațiile medicale în care pacientul nu poate beneficia de ajutorul unui fizioterapeut. Ca mentalitate suntem, din păcate, la început de drum. Generația de medici tineri înțelege importanța fizioterapiei și apelează mai des și îndrumă pacienții către un fizioterapeut și asta se simte. E în beneficiul pacientului și al medicului dacă recomandă recuperarea, asta face munca completă.

Ce simptome ar trebui să le dea oamenilor de gândit astfel încât să se prezinte la fizioterapeut?

În principiu sunt durerile articulare, musculare, cele de spate nespecifice, care nu au și alte simptome, sau cele de nerv sciatic și cei care nu mai au capacitatea de a performa o activitate cu ușurință. Avem capacitatea și specializările să ne dăm seama dacă putem interveni. Nu încercăm să facem treaba altora și ce nu ține de noi. Noi plecăm de la premisa să facem mai mult bine, iar în momentul în care constatăm că nu este de competența noastră, îi îndrumăm către un medic specialist.

Ce îi sfătuiți pe tinerii care se orientează spre această carieră? Ce opțiuni au?

Sunt multe specializări și pot alege din foarte multe ramuri. Te poți specializa în tratarea copiilor și bebelușilor, la fel, legat de limfedem, sunt specializările pentru tratarea durerilor. La facultate se învață ceva general, apoi ține de fiecare în ce direcție vrea să se dezvolte, cu o sumedenie de posibilități. Sfatul meu ar fi să fie empatici dacă încep această meserie, este o meserie frumoasă, cu satisfacții enorme pentru că orice pacient care intră pe ușă cu dureri sau în cârje, după o perioadă ai satisfacția să îl vezi alergând, de exemplu. E important să aibă răbdare și să înțeleagă că e o meserie frumoasă și în care trebuie să fii dedicat 100%. În echipa noastră încercăm ca fiecare pacient fiecare să meargă până la finalul tratamentului cu același terapeut. Încercăm să păstrăm regula aceasta pentru că asta ne permite să evaluăm progresul, se creează o legătură cu pacientul, să îl înțelegem pe el și nevoile lui, să-l motivăm dacă e cazul. De obicei, medicii nu au mult timp la dispoziție să le explice pacienților la toate întrebările, așa că ne revine nouă această sarcină uneori. Încercăm să fim la zi cu informațiile și să venim cu răspunsuri.

Cum decurge un tratament de fizioterapie dacă ne adresăm dvs.?

La un prim consult se face o evaluare din punct de vedere funcțional, de exemplu la durerile de spate, pentru a ne da seama dacă este o problemă gravă sau mai puțin gravă. Acolo descoperim de exemplu o problemă de nerv sciatic, o chestiune destul de frecventă, cu dureri pe picior, care poate fi o protruzie sau o hernie de disc și există o anumită tehnică pentru tratarea acestora. În urma evaluării putem stabili împreună cu pacientul obiectivele terapiei, frecvența ședințelor, durata programului de recuperare și foarte important – prevenția secundară, să prevenim sau să evităm factorii care au declanșat asta. Recomandăm și un set de exerciții care poate fi făcut ulterior de pacient acasă, el nu trebuie să stea mereu la noi. În cazul problemelor de spate e important − pentru că nu mai poți renunța la statul la birou, în mașină sau la ridicat lucruri – să construim o bază la ședințele de recuperare.

foto: Adrian Panduru/Tion

Ce activități ar trebui făcute în viața de zi cu zi pentru a nu avea astfel de probleme?

Ideal ar fi să stăm la birou într-o poziție bună și să încercăm să menținem un stil de viață activ și să corectăm poziția, să stăm comod, să ne ridicăm la fiecare oră, să ne plimbăm și să ne relaxăm ochii. Este important să fii activ, iar cea mai bună forma de mișcare este cea care îți place ție cel mai mult. Dar cu măsură. Orice lucru exagerat creează probleme. Ne-am gândit să facem în școli o prezentare în care să explicăm care ar fi lucrurile de evitat și să le explicăm elevilor cum să facă asta pentru a nu avea diverse probleme mai târziu.

Care este factorul principal care le cauzează copiilor probleme privind postura?

Stilul de viață mult mai sedentar. Din experiența mea, din nefericire, ne lovim de o altă problemă: îi ducem pe copii cu mașina pe copii la școală, le cărăm uneori până și ghiozdanul, adaugăm statul pe telefon, cu poziția aplecată cu capul în față. Acum sunt mulți copii cu dureri în zona spatelui sau gâtului, cauzate de acest lucru. În ultimii ani au stat și mult la calculator, iar pozițiile sunt dezastruoase, rezultatul fiind o postură deficitară.

Ați avut cazuri mai speciale de-a lungul carierei? Ce satisfacții v-a adus rezolvarea lor?

Satisfacții am la fiecare pacient, pentru că fiecare pornește de la zero, iar la final ne bucurăm și pacientul și eu de rezultat. Fiecare caz vine cu provocările sale și are nevoi speciale si nu aș putea numi un caz anume. Cea mai mare satisfacție este ca putem ajuta oamenii care au nevoie de noi.

Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.

Trimite articolul

X
Taguri:
cariere de poveste ,
fizioterapie ,
radu butu
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Românii vulnerabili vor primi în 2023 un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
    2
    Bărbați prinși și băgați la închisoare după ce au fost condamați pentru infracțiuni rutiere, în Timiș
    3
    Zboruri-școală în zona Aeroportului Timișoara. Unele persoane s-au panicat
    4
    Regiotrans, acuzată că își bate joc de călători. Reacția companiei
    5
    Curier reținut după ce a furat mai multe colete din depozitul firmei pentru care lucra, la Ghiroda
    6
    Femeia care s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru fetița ei a primit ajutor de la un cititor Tion
    7
    VIDEO. Amenzi pentru șoferii care și-au modificat mașinile fără omologare, la Timișoara
    8
    VIDEO. Serialul "Wednesday" se întoarce pe Netflix cu al doilea sezon
    9
    Timișoara câștigă un nou spațiu expozițional. Trei săli vor fi amenajate într-o fostă fabrică
    10
    A murit Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 4 februarie 2023, în Timișoara?

    România

    Concurs de postere pentru liceeni cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor, lansat de Muzeul Literaturii Române

    Ştiri din Timiș

    La Timișoara vor apărea insule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Sistemul, gata în 2024

    Mapamond

    A murit creatorul de modă Paco Rabanne

    Eveniment

    Accident cu un rănit pe Calea Urseni din Timișoara

    Eveniment

    Băiat de 17 ani la spital, după ce a făcut accident cu o motocicletă neînmatriculată, în Timiș

    Eveniment

    FOTO. Mașină avariată serios după ce o șoferiță a pierdut controlul volanului, în zona centrală a Timișoarei

    Utile

    Continuă montarea balizelor antiorbire pe autostrada A1

    Capitală Culturală

    FOTO. La Muzeul de Artă din Timișoara au ajuns primele lucrări realizate de Victor Brauner

    Utile

    TIR-urile din Vama Nădlac, direcționate către una dintre cele trei benzi după cântărire
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici