În premieră pentru țara noastră, Filarmonica Banatul aduce instrumentul special creat pentru a reda întocmai viziunea lui Béla Bartók în lucrarea „Castelul Prințului Barbă Albastră”.
Sunetul acestui xilofon special adus din Olanda se va auzi în cadrul concertului de vineri, 7 martie, de la Sala Capitol. Fiind creat special să reproducă un anumit fragment din lucrare, instrumentul este folosit doar pentru interpretarea compoziției lui Bartók, nemaifiind regăsit în nicio altă lucrare.
„Concertul condus de maestrul Gabriel Bebeșelea va fi cântat în varianta originală, în limba maghiară, subtitrat în limba română. Evenimentul va fi unul deosebit, cu atât mai mult cu cât tabloul sonor al acestei grandioase lucrări va fi completat de efecte sonore speciale. În plus, proiecțiile și efectele de lumini ce vor cuprinde întreaga sală vor contribui la întregirea acestei deosebite experiențe sonore și vizuale”, au anunțat reprezentanții Filarmonicii „Banatul”.
„Castelul Prințului Barbă Albastră”, după un libret de Balázs Béla, este singura operă compusă de Bartók.
„Este o poveste tulburătoare cu un final tragic, evidențiind conflictul dintre dorința de cunoaștere și consecințele periculoase ale acesteia. În esență, povestea se concentrează pe dialogul dintre Barbă Albastră, un nobil misterios, și Judith, a patra sa soție, care devine obsedată de secretele din castelul acestuia. Judith descoperă treptat cele șapte uși închise ale castelului, fiecare deschidere dezvăluind momente întunecate din trecutul lui Barbă Albastră. Tensiunea crește pe măsură ce Judith realizează adevărul despre natura violentă a soțului și despre soarta fostelor soții ale acestuia”, au mai precizat reprezentanții Filarmonicii „Banatul”.
În rolul lui Judih va fi mezzosoprana Dorottya Láng, în timp ce baritonului Istvan Kovacs îl va interpreta pe Barbă Albastră. Pentru rolul naratorului a fost ales actorul Attila Balázs, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri, între 10:00 și 13:00) și pe myticket.ro.
Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi director artistic al ansamblului de instrumente de epocă şi al Festivalului „Musica Ricercata”.
Remarcabil dirijor de operă, Gabriel Bebeşelea a fost numit în 2011 dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
În ultimele stagiuni, a dirijat „Mireasa țarului” de Rimski-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă „Rossini” de la Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitală Culturală Europeană 2023) și o nouă producție „Manon Lescaut” la Teatrul Național Sloven Maribor.
Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În 2017, pentru a scoate la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul „Musica Ricercata” – un colectiv artistic internațional dedicat interpretării lucrărilor din epocile baroc până la cele moderne, punând accent pe muzica veche.
Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!