Anul acesta, turneul SoNoRo Conac ajunge la ediția cu numărul 13. Titlul „Când se așterne praful” face referire la bogatul folclor din spațiul central și est-european și la modul în care i-a inspirat pe mari compozitori precum Zoltán Kodály, Josef Suk, Franz Schubert, Béla Bartók și Antonín Dvořák, incluși în programul concertului.
„Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu din România, prin intermediul muzicii de cameră, turneul SoNoRo Conac a ajuns de-a lungul anilor în peste 130 de clădiri cu un istoric impresionant. Mai multe dintre aceste clădiri au intrat în atenția autorităților după concertele SoNoRo Conac, au fost restaurate și acum se bucură de o binemeritată prezență în circuitul turistic și de aprecierea comunităților locale”, au transmis organizatorii.
În cei aproape 300 de ani de existenţă, Palatul Baroc şi-a schimbat de mai multe ori denumirea în funcţie de politicile dominante şi de reorganizarea administrativă a oraşului. Construcţia s-a realizat în etape, odată cu Piaţa Principală, Piaţa Domului, astăzi Piaţa Unirii. Pentru Palatul Preşedintelui s-a ales latura sudică a Pieţei, teren pe care în anii 1733-1735 existau clădirea Oficiului Minier şi, învecinată acesteia, Casieria Militară. Din cele două imobile, unite prin supraetajare, s-a pornit construcţia Palatului Baroc.
Faţada Palatului are o somptuoasă decoraţie barocă, în care alternează două tipuri de împletituri desfăşurate la nivelul pilaştrilor, al parapetelor şi al coronamentelor ferestrelor. În contextul în care Viena a decis în 1778 reorganizarea regiunii, punând-o sub coordonarea Consiliului administrativ al Ungariei, vechile districte devenind comitate, Palatul Baroc avea să continue să-şi joace rolul sub denumirea de Casa Comitatului. Între anii 1849-1861 în nou înfiinţata regiune autonomă Voivodina Sârbească şi Banatul Timişan, Palatul Baroc a devenit sediul administraţiei care în acel deceniu a fost direct subordonată Vienei.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Palatul Baroc a suferit o transformare, ajungând la forma de astăzi. S-a făcut o restaurare prin aşa-numita „purificare stilistică”, aceasta fiind executată în anii 1885-1886 de către Jakob-Jacques Klein (1855-1928), arhitect şi constructor originar din Cernăuţi. Având intenţia de a apropia imaginea Palatului Baroc de specificul neorenaşterii franceze, proiectul a inclus o bogată decoraţie de feronerie concretizată prin cele două portdrapele din exterior. Ele au fost realizate sub formă de grifoni şi flanchează colţurile dinspre Piaţă ale clădirii.
După cel de-al Doilea Război Mondial, în Palatul Baroc a funcţionat Facultatea de Agronomie din cadrul Politehnicii din Timişoara, devenită ulterior Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară „Banatul”. Situat în centrul istoric al oraşului, într-o Piaţă a cărei arhitectură este la rândul ei marcată de stilul baroc, Palatul Baroc adăposteşte astăzi Muzeul de Artă Timişoara, o instituţie de referinţă a vieţii culturale contemporane.
„Când se așterne praful este – din perspectiva SoNoRo – un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață, în toată plenitudinea ei, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră. Revenim cu bucurie la Muzeul Național de Artă Timișoara, deoarece reprezintă exact ideea de la care a plecat acest proiect: să ducem muzica de cameră în clădiri cu un trecut remarcabil, readuse la viață cu grijă și respect pentru moștenirea pe care o reprezintă.
Ne exprimăm admirația pentru modul în care Muzeul Național de Artă Timișoara pune în valoare Palatul Baroc și suntem nerăbdători să ne reîntâlnim cu publicul local! În același timp, suntem în continuare profund recunoscători pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă sponsorii și partenerii noștri, sunt instituții care au înțeles că punerea în valoare a acestor bijuterii arhitecturale prin intermediul muzicii de cameră face parte din frumusețea vieții și constituie un capital cultural de care publicul nostru este încântat”, a declarat Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Accesul la concert este liber, în baza unei rezervări AICI.
SoNoRo Conac va continua cu alte două părți până la finalul lunii iunie 2025.
Citiți principiile noastre de moderare aici!