Sub sloganul „Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”, Muzeul Satului Bănățean își deschide sâmbătă, 17 mai, gratuit, porțile. Instituția se alătură inițiativei Noaptea Muzeelor între orele 12 și 00.
Vizitatorii vor avea ocazia să vadă trei expoziții: Banatul habsburgic, „Miros de pâine caldă – Pâinea în Dacia”, precum și o expoziție de icoane la Casa Națională.
La ediția din acest an vor participa peste 70 de muzee din întreaga țară, conform reprezentanților RNMR – Rețeaua Națională a Muzeelor din România, coordonator al proiectului cultural finanțat de Ministerul Culturii.
„Mesajul principal este Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură, reflectat de activitățile propuse. Muzeul Satului Bănățean subscrie programului și serbează în acest an Noaptea Muzeelor. Pe lângă obiectivele muzeale care vor fi deschise gratuit publicului până la ora 00, vizitatorii vor putea viziona expozițiile Banatul habsburgic, Pâinea dacică și o expoziție de icoane la Casa Națională de la Babșa din centrul muzeului.
Banatul habsburgic este o parte dintr-o trilogie de expoziții care își propun să prezinte publicului cultura materială a Banatului așa cum a fost ea în urma factorilor socio-economici, istorici și culturali. Expoziția este una interdisciplinară și combină rezultatul cercetărilor etnografice cu cele arheologice”, a declarat pentru Tion muzeograful Cătălin Balaci, șef la Secția expozițională pavilionară și în aer liber de la Muzeul Satului Bănățean.
Expoziția „Miros de pâine caldă – Pâinea în Dacia” propune o incursiune amplă în universul cotidian al dacilor. Expoziția pune în lumină complexitatea proceselor tehnologice și culturale legate de producerea pâinii, așa cum reiese din descoperirile arheologice și din sursele istorice.
Demersul științific este realizat printr-o colaborare strânsă între cercetători, muzeografi și alți specialiști de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și Universitatea de Vest din Timișoara.
„Expoziția subliniază dimensiunea simbolică și ritualică a pâinii, reflectată în practicile ceremoniale și în semnificațiile sale mitice, adânc înrădăcinate până în zilele noastre. Analiza atentă a contextelor arheologice și a artefactelor prezentate evidențiază interdependența dintre evoluția tehnologică și expresiile culturale, oferind astfel o perspectivă interdisciplinară asupra istoriei alimentației în spațiul dacic, proto-românesc și mai târziu românesc”, potrivit reprezentanților Muzeului Satului Bănățean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!