tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Capitală Culturală
Gastronomia ucraineană, tema noii ediții a proiectului „Gustul ca patrimoniu”

Gastronomia ucraineană, tema noii ediții a proiectului „Gustul ca patrimoniu”

De Diana Lupulescu
la 24 August 2022 09:06 Reactualizat la: 24 August 2022 10:09

Gastronomia ucraineană, tema noii ediții a proiectului „Gustul ca patrimoniu”

foto: arhivă
24 August 2022 09:06 Reactualizat la: 24 August 2022 10:09
Proiectul „Gustul ca patrimoniu” este parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Bucătari din întreaga țară sunt așteptați să se alăture ediției din 2022 a proiectului.
Scris de Diana Lupulescu - Proiectul „Gustul ca patrimoniu” este parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Bucătari din întreaga țară sunt așteptați să se alăture ediției din 2022 a proiectului.

Trimite articolul

X

Astfel, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

În perioada 23-25 septembrie, Asociația CRIES din Timișoara organizează Festivalul LA PAS, în cadrul căruia lansează și a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”. Acesta urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.

În cadrul programului LA PAS, implementat de CRIES începând cu 2018 în cadrul programului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, asociația dezvoltă activități de valorificare a patrimoniului gastronomic local.

„Am decis să dedicăm această ediție a Gustului ca patrimoniu borșului ucrainean. Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza <<impactului negativ>> al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.

Sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin, bucătari pasionați de gastronomie artizanală din țară.

CRIES își propune selectarea a cinci bucătari care vor avea posibilitatea să participe la Festivalul LA PAS luna viitoare la Timișoara, în vederea pregătirii unei rețete de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina.

Apoi, bucătarii vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociația CRIES va contribui cu câte zece vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel că 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit.

Foto: Asociația CRIES

„Proiectul „Gustul ca patrimoniu” pornește de la premisa complexității relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana”, precizează reprezentanții CRIES.

Dosar de aplicare

Dosarul de aplicare la „Gustul ca patrimoniu” trebuie să conțină:

  • O scrisoare de intenție privind participarea la proiect, din care să rezulte motivația aplicantului;
  • Restaurantul unde lucrează bucătarul aplicant;
  • Informații despre parcursul profesional în domeniul gastronomic;
  • Un link către un portofoliu de mâncăruri (opțional).

Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la data de 2 septembrie 2022.

Fiecare bucătar dintre cei cinci selectați beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) și zece vouchere de borș, plătite pentru zece consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.

Calendar

Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu ediția 2022 este următorul:

  • 23 august -2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
  • 3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
  • 25 septembrie 2022 – participare la Festival și la gătirea borșului ucrainean
  • 29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș
  • 15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câștigători

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Trimite articolul

X
Taguri:
gastronomie ucrainiana ,
gustul ca patrimoniu ,
la pas
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    LOGS aleargă #AlăturiDeRefugiați la Timișoara City Marathon. Vă puteți alătura voluntarilor!
    2
    Rezistență prin delicatețe: expoziție Călin Beloescu la Galeria Brăteanu
    3
    Continuă lucrările la calea ferată din zona Gării de Nord Timișoara
    4
    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni
    5
    Judecătorii de la Tribunalul Timiș nu mai protestează. Activitatea revine la normal
    6
    Copiii cu boli cronice pot continua școala în spital. Începe înscrierea profesorilor voluntari
    7
    FOTO. Un liceu „verde” cu cabinet stomatologic se va construi la Moșnița Nouă
    8
    Histamina nu e dușmanul: mituri și realități despre simptomele sale
    9
    Orgă și saxofon, klezmer și Piazzolla, în Biserica din Elisabetin
    10
    FITT premiază cele mai bune proiecte de tineret din Timiș

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 18 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Hala de tramvaie din Timișoara ar putea deveni centru cultural cu bani europeni

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Grădiniță modernă pentru 360 de copii, construită cu fonduri europene la Moșnița Nouă

    Eveniment

    Accident la Belinț. Pasager rănit după ce mașina în care se afla s-a izbit de un copac

    Ştiri din Timiș

    Festivalul de Datini și Colinde transformă Giarmata într-o scenă a folclorului autentic

    Ştiri din Timiș

    Pișchia celebrează identitatea bănățeană la prima ediție a Festivalului de Cultură „Ionel Iacob-Bencei”

    Ştiri din Timiș

    Controale extinse la azilele de bătrâni din Timiș după neregulile descoperite la Cenad

    Ştiri din Timiș

    Rata șomajului din Timiș rămâne scăzută, în ciuda a aproximativ 600 de concedieri anunțate

    Eveniment

    Șoferiță de 16 ani, rănită după ce a trecut pe roșu și a intrat într-o altă mașină, la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Ginecologia oncologică, o luptă contra timpului. Prof. Marius Craina: „Femeile ajung la noi prea târziu, dar asta se poate schimba”
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici