tion.ro Web analytics

FOTO. MV sci-art - centru de artă contemporană și știință, la Timișoara

De Erika Iszlai

FOTO. MV sci-art - centru de artă contemporană și știință, la Timișoara

Un nou reper cultural pe harta industriei creative din Timișoara. Centrul MV sci-art își va deschide porțile, joi - un spațiu deschis „ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică”. Este o inițiativă care va susține colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.
Scris de Erika Iszlai - Un nou reper cultural pe harta industriei creative din Timișoara. Centrul MV sci-art își va deschide porțile, joi - un spațiu deschis „ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică”. Este o inițiativă care va susține colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.

Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu și-au unit forțele pentru a crea un centru cultural, care își va deschide porțile pe data de 19 mai, de la ora 19, în clădirea 1 MV (Bd. Mihai Viteazu nr. 1).

Este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere. În incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja cinci ani de existență.

„Ne-am dorit și am reușit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, știința și cultura contemporană mai aproape de timișoreni. Un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru”, a transmis directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduți, inițiatoarea proiectului și persoana care a înființat organizația META Spațiu.

„Un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică, ci și cea culturală”

MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara 2023, fiind o inițiativă pe termen lung.

„Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”, a transmis rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare. Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului.

Parc de artă

În zonă se va crea și o cafenea, un spațiu conceput pentru a crea o experiență cât mai bogată și mai diversă celor care își vor petrece timpul la MV sci-art, iar curtea exterioară va deveni un spațiu dedicat artei.

„Avem Casa Mühle în spate, care de fapt, e foarte legată de acest loc. Wilhelm Mühle a cedat 8 hectare către Școala Politehnică, unde erau grădinile lui. Deci exact în zona asta, acum 100 de ani erau grădinile amenajate. Vrem cumva pe deoparte să creăm un display artistic, să amenajăm să poată fi făcute evenimente în spațiul liber și, în special, să fie făcut un parc de artă, dar totodată, să ne legăm puțin și de idea grădinilor din Timișoara. Wilhelm Mühle și zona Elisabetin era cunoscută pentru grădinile și pentru grădinarii orașului și vrem cumva să introducem și aspectul acesta. (…) Cel puțin la anul, sper, să fie pregătită pentru început de an și să devină un loc care să devină activ în programul Capitalei Culturale. (…) Lucrurile vor fi legate, cantina e un spațiu vechi, face parte din aceeași istorie de 100 de ani, Facultatea noastră de Arhitectură va începe să lucreze și acolo, să gândim un spațiu combinat între lucrul cu studenții și evenimente culturale. Toată zona asta se va activa, sperăm cât mai repede”, a spus arhitectul Bogdan Demetrescu, care s-a ocupat de amenajarea spațiului.

Centrul MV sci-art este un proiect complex de co-adaptare, co-producție și cooperare, care înglobează o viziune unitară asupra specificului actual al orașului (tehnic și industrial) și asupra perspectivelor viitorului (industrial-creativ), produs de artiști vizuali, cercetători științifici, studenți și specialiști din organizațiile partenere, bazat pe colaborarea dintre profesioniști. Aceste forme de colaborare vor alcătui o platformă deschisă cercetării, învățării și experimentului, în care participanții au posibilitatea de a participa activ la propunerile și laboratorul de proiecte.

Taguri:
0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România

  Ştiri din Timiș

  Zece medalii obținute de rutierii CSUVT la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

  Ştiri din Timiș

  Lucrările abandonate la rețeaua de apă-canal din Plopi Sud, reluate de Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Condițiile de eliberare a cazierului judiciar pentru persoanele juridice au fost modificate

  Ştiri din Timiș

  Proiectele începute și eșuate de vechile administrații, duse la bun sfârșit de primarii USR

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici