Ziua Timisoarei – trei zile de concerte si momente festive. Canta Antonia si 3rei Sud Est

De Alina Strugariu
5Comentarii
Ziua Timisoarei – trei zile de concerte si momente festive. Canta Antonia si 3rei Sud Est
© TION: Ziua Timisoarei – trei zile de concerte si momente festive. Canta Antonia si 3rei Sud Est
Timişorenii sărbătoresc ziua oraşului lor în data de 1 August. Manifestările încep de sâmbătă, iar autorităţile locale au pregătit trei zile pline până luni: concerte, un cros nocturn, dezveliri de statui şi alte momente festive. În Piaţa Victoriei vor concerta Alina Eremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est, The Weekend Band şi Love Hunters. Chiar de ziua oraşului, în 3 August, va fi Blues pentru Timişoara cu Moody Stuff, Bega Blues Band şi A.G. Weinberger, Matyas Pribojszki Band şi Blue Family.

Manifestările de Ziua Timişoarei încep sâmbătă, în 1 august. De la ora 20.00, în Piaţa Victoriei vor concerta Alina Eremia, Deepcentral, Antonia și 3rei Sud Est.

De la ora 22.00, locuitorii oraşului sunt aşteptaţi la alergare, pentru că va fi organizat deja tradiţionalul cros nocturn.

Duminică, 2 august, tot în centrul oraşului, de la aceeaşi oră, lumea este invitată din nou la concert, la lansarea Orchestrei de tineret a municipiului Timişoara.

Pe scena din Piaţa Operei vor urca apoi The Weekend Band şi Love Hunters (Serbia). La finalul concertelor este programat un foc de artificii.

Tot duminică, de la ora 19.00, în Parcul Rozelor va cânta Fanfara Timişoara Big Band, iar de la ora 20.00 va face spectacol Ansamblul „Timişul”.

Luni, 3 august, manifestările vor începe de la ora 9.00 în Parcul Central, unde reprezentanţii Primăriei Timişoara vor dezveli două noi busturi pe Aleea Personalităţilor: pe cel al lui Pius Brînzeu şi pe cel al lui Anghel Dumbrăveanu.

La ora 11.00, Consiliul Local Timişoara se va întruni într-o şedinţă festivă la rectoratul Universităţii Politehnica, pentru că sala de consiliu de la primărie este în reamenajare.
Luni seara, melomanii vor avea parte de blues în Piaţa Victoriei. De la ora 19.00 începe Festivalul Blues pentru Timişoara.

Chiar de Ziua Timişoarei vor concerta Moody Stuff, Bega Blues Band, alături de A.G. Weinberger, Matyas Pribojszki Band şi Blue Family.

Data de 3 August a fost declarată ca fiind Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. Se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

Programul complet de Ziua Timişoarei

1 august – sâmbătă
La ora 11.00, la Sala Lira a Casei de Cultură va fi organizată o expoziţie a Asociației Artiștilor Plastici „Romul Ladea”.

Între orele 9.00-17.00, la Baza Sportivă a Colterm este programată „Cupa oraşelor înfrăţite” – turneu de mini-fotbal cu echipe de amatori. Vor participa echipe reprezentând Timişoara şi formaţii invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere.

De la ora 20.00 încep concertele în Piaţa Victoriei: Alina Eremia, Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est.

De la ora 22.00, locuitorii oraşului sunt aşteptaţi la alergare, pentru că va fi organizat crosul nocturn de Ziua Timişoarei – a patra ediţie, eveniment realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton. Competiţia este în sistem open. Fiecare participant trebuie să se înscrie şi să achite 20 lei.

Participanţii trebuie să aibă peste 16 ani, în cazul celor care nu au împlinit încă vârsta majoratului fiind necesar acordul scris al părinţilor.

Se va alerga şi prin pasajul Michelangelo. Crosul nocturn se va desfăşura pe o distanţă de circa 4 km. Startul se va da, la ora 22.00, de pe bulevardul C.D. Loga nr. 1, de la primărie. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – bd. Vasile Pârvan (prin pasajul Michelangelo) – bd. Corneliu Coposu – întoarcere la fântâna de pe Pestalozzi – bd. Corneliu Coposu – pasaj bd. Vasile Pârvan – Podul Mihai Viteazul – str. 20 Decembrie 1989 – C.D. Loga nr. 1.

2 august – duminică
De la ora 19.00, în Parcul Rozelor va cânta Fanfara Timişoara Big Band, iar de la ora 20.00 va susţine un concert extraordinar Ansamblul „Timişul”.

De la ora 20.00 reîncep concertele şi în Piaţa Victoriei. Va cânta Orchestra de tineret a municipiului Timişoara – elevi ai Colegiului de Artă „Ion Vidu” şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a UVT. Vor fi teme muzicale de film şi hituri pop aranjate într-o manieră simfonică, anunţă organizatorii.

Va urma apoi The Weekend Band, o trupă timişoreană care cântă în special coveruri.

Ultimii care vor urca pe scenă duminică sunt sârbii de la Love Hunters, o trupă de blues cu influenţe punk înfiinţată în 1987, la Novi Sad. Din componenţa sa fac parte: Milan Mumin, Vlada Jovanov, Aleksandar Medan, Robert Radic şi Marion Kalin.

Seara se va încheia cu un foc de artificii.

3 august – luni
Luni dimineaţa, la ora 8.20, primarul Nicolae Robu va depune o coroană de flori la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara la 3 august 1919.

La ceremonial va fi prezent şi colonelul Gheorghe Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat.

„În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş – Torontal de către Consiliul Dirigent, decretează preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti. La 1 august 1919 soseşte în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 îşi fac intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Economu”, amintesc oficialii reprezentanţii primăriei.

Bustul colonelului Virgil Economu este amplasat pe Calea Dorobanţilor, în Piaţa Petru Maior.

În Parcul Central va fi organizat de la ora 9.00 un ceremonial militar şi va cânta fanfara Garnizoanei Timişoara.

Pe Aleea Personalităţilor va fi dezvelit bustul lui Pius Brînzeu, unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană. Activitatea sa medicală a făcut din Timişoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină şi a Spitalului Județean.

Un alt bust ce va fi dezvelit în Parcul Central va fi cel al lui Anghel Dumbrăveanu – poet, prozator, eseist şi traducător, personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60.

Ambele lucrări sunt realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.

La ora 11.00, în Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica din Piaţa Victoriei va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara.
Coleta de Sabata, prima femeie rector a UPT, va primi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. La fel şi interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia şi fostul ministru al Sănătăţii Ştefan Drăgulescu, iniţiatorul înfiinţării Institutului de Cardiologie din Timişoara.

De asemenea, aceeaşi distincţie îi va acordată, post-mortem, lui Ioan M. Anton, fost vicepreşedinte al Academiei Române şi rector al Institutului Politehnic Timișoara.
De la ora 19.00, în Piaţa Victoriei va fi Blues pentru Timişoara şi vor cânta mai multe grupuri: Moody Stuff, alături de Boghi Nagy, solistul de la Burning Table, Bega Blues Band şi invitatul lor special A.G. Weinberger, supranumit Mr. Blues al României, Matyas Pribojszki Band (Ungaria), care îl aduce la Timişoara pe unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est şi Blue Family (Serbia).

Până în 5 august, la Galeria Helios şi la Galeria Primăriei Timişoara poate fi vizitată expoziţia „Timişoara – de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici.

Alte articole pe aceeași temă:

Antonia, 3trei Sud Est si Love Hunters canta de Ziua Timisoarei5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor