Vosganian la Timisoara: Legea defaimarii va aduce mai multe prejudicii de imagine initiatorilor

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
5Comentarii
Vosganian la Timisoara: Legea defaimarii va aduce mai multe prejudicii de imagine initiatorilor
© Vosganian la Timisoara: Legea defaimarii va aduce mai multe prejudicii de imagine initiatorilor (foto: Mediafax)
Mult hulita Lege a defăimării va aduce mai multe prejudicii de imagine inițiatorilor ei, a declarat, joi, la Timișoara, senatorul ALDE Varujan Vosganian. Cu toate acestea – și în lumina noului protocol semnat între ALDE și PSD prin care cele două formațiuni politice își promit susținere reciprocă în alegerile locale – Vosganian nu a putut spune dacă ALDE va susține sau nu această lege care a cauzat un întreg scandal atât în Parlament, cât și pe rețelele sociale.

S-ar putea spune că PSD și ALDE au ales cel mai prost moment pentru semnarea protocolului de susținere reciprocă în alegeri. Miercuri, când cerneala de pe protocolul semnat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nici nu se uscase, în Camera Deputaților începea un adevărat scandal pe tema Legii defăimării și a efectelor pe care promulgarea ei ar putea să le aibă în detrimentul de libertății de expresie și a libertății jurnaliștilor. Cearta din Parlament a continuat, apoi, pe rețelele de socializare, liderul PSD, Liviu Dragnea, trezindu-se cu pagina de Wikipedia modificată și fiind înjurat de numeroși internauți pe contul de Facebook.

La nici 24 de ore de la acel moment, senatorul ALDE explica, la Timișoara, beneficiile pe care le aduce protocolul semnat de cele două formațiuni politice. Întrebat de reporterul tion.ro dacă asocierea ALDE cu PSD nu este nefericită în contextul în care cea mai hulită persoană din ultima zi este Liviu Dragnea, Vosganian a explicat că promulgarea acestei legi va aduce prejudicii de imagine doar inițiatorilor ei.

„În legătură cu această Lege a defăimării sociale cred că este vorba mai des de modul incalificabil în care se califică grupurile sociale, și nu persoanele. În privința asta eu am două opinii. Prima, că s-a mers deja prea departe în această privință și că dezbaterea publică a coborât foarte jos. În al doilea rând, nu sunt convins că acest lucru se poate rezolva printr-o lege, ci mai degrabă prin emanciparea mentalităților și prin educație. De aceea cred că legea aceasta a defăimării va produce mai multe prejudicii de imagine pentru inițiatori, decât efecte reale pentru societate”, a răspuns Vosganian.

Cu toate acestea, Vosganian nu a vrut să spună, concret, dacă ALDE respinge din start această inițiativă legislativă.

„Noi avem o dezbatere luni pe această chestiune, ea a fost dezbătută în Comisia juridică a Camerei Deputaților și am înțeles că a avut o majoritate consistentă. Va trebui să vedem în ce măsură ea afectează libertățile individuale. Dacă ea își păstrează limitele numai la a sancționa jignirile colective ale grupurilor sociale, atunci cred că o astfel de măsură de igienizare ar putea să fie potrivită”, a mai spus Vosganian.

Câteva minute după ce spusese că această Lege nu este necesară, senatorul ALDE își nuanța un pic opinia, el amintind de un episod din 2007, în care președintele Traian Băsescu a fost iertat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce i-a spus medicului care l-a operat că este primul armean bun pe care l-a cunoscut.

„Am să vă dau un exemplu ca să vedeți care ar fi fost utilitatea unei astfel de legi, dacă ea ar fi existat. În clipa în care Traian Băsescu i-a spus medicului care i-a salvat viața <sunteți primul armean bun pe care l-am cunoscut>, în acea clipă dacă această lege exista nu trebuia să mergem să asistăm la bâlciul de la Comisia pentru combaterea discriminării, care a dat un răspuns halucinant, că e destul că a primit o pedeapsă, să nu îi mai dăm încă una. Și atunci Președintele României ar fi trebuit să plătească civil pentru o astfel de lege”, a explicat Vosganian, care este de origine armeană.

În concluzie, în opinia politicianului ALDE, o astfel de lege nu ar trebui să fie necesară, iar parlamentarii formațiunii din care face parte o vor susține doar dacă ea nu îngrădește libertatea de exprimare.

„De aceea, vedeți, sunt situații și situații. Cel mai bine ar fi fost să nu se ajungă la o astfel de lege. Luni o să vă dăm și un răspuns la această întrebare. Dar eu cred că segmentele expuse, segmentele defavorizate, segmentele care prin natura lor au o anumită sensibilitate, trebuie să se bucure de o anumită protecție din parte societății. Și nu cred că o astfel de lege îngrădește libertatea de opinie și libertatea presei. Deci nu mi-aș dori ca o astfel de lege să fie interpretată ca o îngrădire a libertății jurnalismului din România”, a concluzionat Vosganian.

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marţi ”Legea defăimării”, iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau “de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, mai prevede proiectul.

În urma acestei decizii, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că prin această lege, Liviu Dragnea încearcă să controleze internetul, în contextul apropierii alegerilor locale.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor