Viziunea lui Robu pe termen lung: Timisoara si Arad – aglomerare urbana de un milion de locuitori

De B.A.M
Reactualizat la:
19Comentarii
Viziunea lui Robu pe termen lung: Timisoara si Arad – aglomerare urbana de un milion de locuitori
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, împreună cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, au participat, recent, la un forum organizat de Institutul de Politici Publice, unde au prezentat un concept pe termen lung, unde cele două municipii vor face parte din aceeaşi aglomerare urbană, care va cuprinde un milion de locuitori.

Robu a declarat că acest concept are la bază un studiu făcut de Banca Mondială privind dezvoltarea pe termen lung a zonei de sud-vest.

„Am participat, la Bucureşti, la un forum organizat de Institutul pentru Politici Publice unde eu, primarul Falcă de la Arad şi directorul Sorin Maxim al Agenţiei de Dezvoltare V Vest, am prezentat un concept de dezvoltare sinergică, integrată chiar, a zonei Timişoara – Arad în perioada următoare, pe termen mediu şi lung, în faţa reprezentanţilor a circa 20 de ambasade. Avem la bază un studiu făcut de Banca Mondială care arată potenţialul acestei zone şi avantajele unei astfel de abordări. Şi eu cred că trebuie să gândim nu numai pe termen scurt, ci în egală măsură şi pe termen mediu şi lung”, a afirmat Robu.

În opinia lui, în viitor s-ar putea crea o aglomerare urbană în zonă care să cuprindă un milion de locuitori.
„Printr-o abordare integrată a acestei zone, cuprinzând şi Timişoara şi Aradul, s-ar putea crea o aglomerare urbană cu populaţia de aproape un milion de locuitori şi cu o forţă economică, de cercetare-inovare, cu o forţă în educaţie, cultură remarcabilă. Am fi, fără îndoială, aglomerarea urbană primă de după Bucureşti-Ploieşti. Judeţul Timiş stă foarte bine la competitivitatea economică, este pe locul doi pe ţară, după judeţul Argeş, cu 6.300 de euro pe cap de locuitor la export, şi judeţul Arad stă şi el foarte bine, este pe locul trei, cu 5.200 de euro pe cap de locuitor – export”, a mai spus Robu.

Primarul a pictat un tablou al viitorului unde în zona Timişoara-Arad vor exista mai multe autostrăzi şi chiar trenuri de mare viteză.

„Dezvoltarea asta integrată s-ar face cuprinzând toate ingredientele care să dea competitivitate în toate planurile zonei respective. Avem autostradă şi vom avea şi mai multe autostrăzi. Vom avea, inclusiv, reţea de trenuri de mare viteză prin acest areal. Sigur, gândim pe termen mai lung. Nu vom avea mâine, nu vom avea poimâine, dar trebuie să gândim pe termen mai lung. Avem Aeroportul Internaţional Timişoara care poate fi dezvoltat să ajungem să avem în proprietate – cotă parte – acest aeroport şi să ne implicăm şi mai mult în dezvoltarea lui. Chiar reţeaua de căi ferate, prin reabilitarea ei, este şi ea importantă. Sunt deja investiţii serioase în zonă, în primul rând în Timişoara, dar şi Arad. Şi atât Timişoara, cât şi Aradul, sunt centre universitare şi e important şi acest lucru”, a concluzionat Robu.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor