Veteranii de razboi timisoreni din Regimentul 6 Artilerie Grea isi comemoreaza camarazii cazuti in lupta

De Adrian Panduru
4Comentarii
Veteranii de razboi timisoreni din Regimentul 6 Artilerie Grea isi comemoreaza camarazii cazuti in lupta
Veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român își vor comemora camarazii, la Timișoara, alături de urmașii acestora. Manifestarea a devenit deja una de tradiție, care are loc an de an în urbea de pe Bega. Anul acesta, manifestările încep la ora 12, în 20 august, la Biserica Militară din Piața 700.

Comemorarea celor din Regimentul 6 Artilerie Grea, care au picat pe câmpul de luptă, va începe la Timișoara în 20 august, la ora 12, la Biserica Militară din Piața 700. Aici se va organiza o slujbă de pomenire a militarilor din Regimentul 6 Artilerie Grea, iar de la ora 12,30 participanții se vor deplasa către Muzeul Național al Banatului din Timișoara (sediul din Piața Huniade nr. 1), unde vor depune o coroană de flori la placa memorială ridicată în cinstea celor care au luptat în război.

La manifestare vor lua parte și personalități din cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara, Asociației Naționale a Veteranilor de Război-Filiala Timiș și Bisericii Militare din Timișoara.

Manifestarea are loc la inițiativa profesorului Laurențiu Mioc.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

Regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944. După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944). Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an, la 20 august, la ora 09, la sediul Muzeului Banatului, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor