Vestea buna, la deponeul de la Ghizela se fac probe. Vestea proasta, se vor mari tarifele

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
2Comentarii
Teste la deponeul de la Ghizela
Teste la deponeul de la Ghizela
La Ghizela, unde a fost ridicat deponeul ecologic din cadrul Sistemului integrat de management al deşeurilor din Timiş, se dă startul următorilor 40 de ani de gestiune a gunoiului din judeţul nostru.

„Miercurea viitoare avem răspunsul privin raportul cost-beneficiu, act care ne va permite să demarăm procedurile de licitaţie pentru a afla care va fi operatorul pe judeţ”, a anunţat joi, Adam Crăciunescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, iar Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT a precizat că „prin acest deponeu, practic, noi asigurăm pentru următorii cel puţin 40 de ani un sistem centralizat de gestiune a deseurilor în Timiş, şi toate aceste lucruri au fost făcute exclusiv din bugetul propriu al CJT. Urmează ca banii să fie recuperaţi din fonduri europene”. Joi, consilierii judeţeni au fost invitaţi să viziteze deponeul de la Ghizela. „Acum se fac probe de casă, se reglează parametrii şi se antrenează personalul. Avem staţii de sortare a deşeului umed, uscat şi a celui verde.

Deseurile intră pe linii de sortare semiautomate, asta înseamnă că un magnet extrage metalul, iar restul – hârtie, plastic, sticlă – e sortat manual”, au explicat reprezentanţii deponeului. Până în prezent a fost ridicată o celulă de depozitare. „Operatorul va construi celelalte celule şi e posibil ca preţurile la populaţie să crească, tocmai pentru a stimula populaţia să sorteze şi să valorifice deşeurile. Dacă acum se adună anual 266.000 de tone în judeţ, sperăm să ajungem la puţin peste 100.000 de tone. E posibil, dacă se valorifică mai mult deşeu, depozitarea să fie mai scumpă”, a mai precizat Adam Crăciunescu. Acesta a anunţat că, în 25 mai, la Timişoara este aşteptat Comitetul de monitorizare al Ministerului Mediului.

Depozitul de deseuri de la Ghizela face parte din Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş. Are o capacitate totală de 5.131.300 mc şi va fi constituit din 5 celule de depozitare. Numărul de locuitori care vor fi deserviţi de acest deponeu se ridică la 700.000. Vor exista 3 centre de colectare a deşeurilor în judeţ şi o staţie de transfer în Timişoara. Până în prezent costurile se ridică la aproape 18 milioane de euro din cele 21,8 milioane de euro cât este valoarea contractului de execuţie.

Taguri: , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor