Vehiculele istorice din Romania vor fi recunoscute conform regulamentelor europene

De M. Hoster
Vehiculele istorice din Romania vor fi recunoscute conform regulamentelor europene
© TION - Vehiculele istorice din Romania vor fi recunoscute conform regulamentelor europene
Un domeniu tot mai interesant pentru şoferii români, cel al autovehiculelor istorice, beneficiază de câteva zile de o legislaţie clară pentru încadrarea în această categorie a maşinilor. Pentru a fi încadrat în această clasă, un autoturism nu va putea obţine categoria de vehicul istoric decât dacă va fi bine întreţinut.


Eforturile celor de la Retromobil Club România, de a adapta legislaţia românească la cea europeană în ceea ce priveşte vehiculele istorice în categorie, a avut efectul scontat, iar Guvernul a emis un ordin care stabileşte clar criteriile după care se va acorda certificatul.

Astfel, acest certificat va putea fi obţinut de maşinile care au fost fabricate sau înmatriculate pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani; tipul său specific, astfel cum este definit în legislaţia Uniunii Europene sau în legislaţia naţională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricaţie; este bine întreţinut şi menţinut în starea sa iniţială şi nu a suferit nicio modificare substanţială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale.

De asemenea, va trebui să deţină un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naţională a FIVA – Federaţia Internaţională pentru Vehicule Istorice în România, Retromobil Club România.

Clubul va documenta criteriile şi procedura de eliberare a atestatului de vehicul istoric şi va menţine în evidenţa sa informatică înregistrări pentru fiecare atestat eliberat.

Retromobil Club România emite asemenea certificate din 2005. Având în vedere modificarea legislativă se estimează ca în perioada următoare se va înregistra o creştere a numărului de cereri de atestare.

În această situaţie, pentru a nu îngreuna activitatea Comisiei Tehnice, cu titlu de excepţie, in luna decembrie va fi organizată o sesiune de atestări. Şoferii din Timiş pot obţine informaţii suplimentare la Vlad Capotescu, tel. 0756.194.696.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !