Vechea ecluza a cetatii Timisoarei mai asteapta pana in toamna relocarea in noua piateta

De M. Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Vechea ecluza a cetatii Timisoarei mai asteapta pana in toamna relocarea in noua piateta
© TION: Vechea ecluza a cetatii Timisoarei mai asteapta pana in toamna relocarea in noua piateta
Soluţia relocării vechii ecluze a şanţului de apărare a cetăţii Timişoarei, descoperite la realizarea fundaţiei ultimei din ansamblul de clădiri de birouri din Piaţa 700, va fi dusă la bun sfârşit doar spre începutul toamnei. În acest moment toate piesele complexului sunt curăţate şi protejate, aflându-se într-un depozit. Deocamdată se lucrează la clădirea complexului pe fundaţia căreia va fi situată şi noua piaţetă, unde va fi amplasată şi ecluza.


Marţi a fost pusă piatra de temelie la ultima dintre cele cinci clădiri din complexul de birouri ce se ridică în acest moment în Piaţa 700 din Timişoara. Aceasta va purta numele de City Business Excellence Centre şi clădirea beneficiază de o finanţare europeană, unul dintre scopurile ridicării clădirii fiind sprijinirea afacerilor din regiunea de vest a României. Valoarea nerambursabilă a investiţiei este de 26 de milioane de lei, fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire de importanţă regională şi locală.

„Proiectul nostru va facilita accesul a minim 15 firme , din care un procent ridicat vor fi microîntreprinderi, respectiv întreprinderi mici, la o infrastructură de calitate menită să contribuie la dezvoltarea durabilă a acesteia. Mai mult, vor fi create cel puţin 100 de noi locuri de muncă de către companiile care vor avea activitate în CBEC”, a declarat Ovidiu Şandor, dezvoltatorul complexului de birouri.

Lucrările la ecluza cetăţii Timişoarei, reluate în toamnă

Ceea ce este interesant legat de această nouă clădire, ultima ridicată din ansamblul de cinci este că la realizarea lucrărilor de fundare acolo a fost descoperită vechea ecluză de reglare a umplerii şanţurilor de apărare a cetăţii Timişoarei. Obiectiv istoric şi arheologic, acest sit nu a fost ignorat ci, pe banii proprietarilor ansamblului de clădiri de birouri a fost propusă şi aprobată o soluţie tehnică de mutare a locaţiei ecluzei, la câteva zeci de metri de locaţia iniţială şi amplasarea acesteia în cadrul unei noi piaţete, acolo unde va deveni un mic muzeu în aer liber.

Pentru început, ecluza a fost „desfăcută” bucată cu bucată, toate piesele au fost catalogate, curăţate, protejate şi depozitate într-un loc sigur. Acest imens puzzle va fi reamplasat în aceeiaşi zonă, la o mică depărtare de locul iniţial, într-o nouă piaţetă realizată alături de clădirea de birouri. Aici va fi realizat un adevărat muzeu în aer liber, accesibil atât tuturor timişorenilor, cât și şi turiştilor. Inclusiv luciul de apă care exista pe podina de lemn a ansamblului va fi recreat aici.

Deocamdată piesele ecluzei sunt depozitate la loc sigur, iar acestea vor fi reamplasate în zona de unde au fost ridicate pentru a fi protejate, complexul urmând să fie reconstruit identic cu modul în care era amplasat anterior.

„City Business Centre este un model de reabilitare urbană pentru Timişoara şi întreaga regiune Vest, fiind totodată un excelent mediu de afaceri, unde sunt oferite servicii la cele mai înalte standarde”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest.

Alte articole pe aceeași temă:

Au inceput lucrarile de mutare a stavilarului si ecluzei vechii cetati a Timisoarei, din Piata 700

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor