Universitatea de Vest Timișoara va căuta tratamentele tradiționale folosite de ani buni de către locuitorii din zona de graniță româno-ungară

De Marcel Hoster
3Comentarii
Universitatea de Vest Timișoara va căuta tratamentele tradiționale folosite de ani buni de către locuitorii din zona de graniță româno-ungară
© Tion: Universitatea de Vest Timișoara va căuta tratamentele tradiționale folosite de ani buni de către locuitorii din zona de graniță româno-ungară
Modul în care se aplicau tratamentele medicale „băbești” și cum „reparau” acestea sănătatea locuitorilor din zona de graniță dintre România și Ungaria vor fi subiectul unui proiect demarat în februarie de Universitatea de Vest Timișoara. Specialiștii vor căuta în mai multe localități din zona de graniță rețetele medicale tradiționale, dar și rețete culinare folosite de secole în gospodăriile oamenilor.

Universitatea de Vest Timișoara a lansat un nou și interesant proiect transfrontalier, „Tradiții sănătoase – Știință pentru următoarele generații”, prin care încearcă să descopere tradițiile populare din localitățile aflate „în oglindă”, în județele Timiș și Arad, respectiv în Ungaria de cealaltă parte a graniței. Parteneri în proiectul proaspăt lansat sunt Asociația Iris Research Arad și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula. UVT are deja tradiție în astfel de acțiuni, anul trecut a derulat un proiect similar, cu Serbia, atunci fiind cercetate mai ales rețetele culinare din gospodăriile tradiționale bănățene, toate cu scopul promovării regiunii, inclusiv din punct de vedere turistic.

De această dată, pe lângă rețetele culinare, principalul subiect al cercetării va fi reprezentat de etnofarmacie, de leacurile băbești, folosite în comunitățile rurale de ani buni.

„Oficial, este vorba de 15 asemenea locuri, dar probabil că, în mod real, rețeaua va fi una mai numeroasă. Se vor face cercetări în teren. Ideea este de a discuta cu oamenii care sunt profesioniști ai acestui domeniu, se ocupă de gătit pentru sărbători, oameni binecunoscuți în comunitate că au preocupări în acest sens. De asemenea, vom căuta și specialiști în etnofarmacie, care prepară remedii sau culeg plante medicinale. Ne dorim ca la finalul cercetărilor să avem o punere pe hartă a locurilor, a numelor zonelor unde se prepară mâncăruri tipice, regionale. Ne dorim să realizăm un atlas al acestor tradiții, iar harta va fi disponibilă online”, a declarat Otilia Hedeșan, rector al UVT și coordonator al noului proiect transfrontalier.

Proiectul este unul care se va focusa asupra tradițiilor din regiunea transfrontalieră România-Ungaria, în mod specific județele Timiș și Arad, respectiv, comunitatea românilor din Ungaria. Universitatea de Vest din Timișoara și partenerii săi vor derula activități de cercetare de teren în aceste regiuni cu scopul identificării unor remedii și rețete tradiționale, precum și pentru relevarea gastronomiei tradiționale, conform UVT.

Finanțarea obținută este în valoare de 70.000 de euro, prin Programul Interreg V-A România – Ungaria, și va avea o durată de implementare de un an.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor