Universitatea de Vest Timisoara nu scapa de amenda pentru discriminare in cazul Radu Golban

De Marcel Hoster
Universitatea de Vest Timisoara nu scapa de amenda pentru discriminare in cazul Radu Golban
© Universitatea de Vest Timisoara nu scapa de amenda pentru discriminare in cazul Radu Golban (foto: arhiva)
În urmă cu un an, Universitatea de Vest Timişoara era amendată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu suma de 2.000 de lei, după ce decisese să renunţe la serviciile profesorului Radu Golban. Din cauza unor articole critice scrise la adresa Germaniei, spune acesta, din cauza reducerii de personal, spun reprezentanţii UVT. Amenda a fost contestată, iar în urmă cu câteva zile instanţa a decis, sentinţa fiind de partea contestatarului.

„Constatarea existenței unui tratament diferențiat, discriminatoriu potrivit art. 2 alin 1 și art. 7 lit. a) din O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată. Sancționarea Universității de Vest Timișoara, reprezentată legal de domnul Rector prof. univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, cu amendă contravențională în valoare de 2.000 lei, pentru faptele prevăzute de art. 7 lit. a) al O.G. 137/2000, republicată, conform art. 26 alin. 1 al O.G. 137/2000 privind prevenirea si sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, a fost decizia anunţată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării în urmă cu un an.

La acea vreme şeful UVT nu a dorit să comenteze decizia, spunând că va fi contestată în instanţă. Ceea ce s-a şi întâmplat. Iată că prima instanţă a decis că sancţiunea a fost una justă, menţinând amenda.

Reprezentanţii Universităţii de Vest au anunţat deja că vor contesta decizia la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

„Curtea de Apel şi-a însuşit punctul de vedere a Consiliului Naţional împotriva Discriminării. Nu cred că au oferit motivaţii suplimentare. Această decizie a fost contestată de universitatea noastră, urmând să aflăm un verdict final după ce se va pronunţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat Mădălin Bunoiu, prorector al UVT, la Radio Timişoara.

Radu Golban, născut la Timişoara, a emigrat în Germania în 1988 împreună cu familia. El este absolvent al Universității „Albert-Ludwigs” din Freiburg, Germania, Facultatea de Filozofie, specializarea: Politică ştiinţifică şi drept, promoţia 2000. În anul 2008 îşi ia doctoratul la Universitatea de Vest din Timişoara, cu teza de doctorat „Uniunea Europeană şi monetară şi România”.

El a lucrat ca profesor asociat la Universitatea de Vest Timişoara, instituţie care a decis să renunţe la serviciile sale. Golban a acuzat UVT că ar fi decis să renunţe la colaborare după ce ar fi scris mai multe articole critice la adresa Germaniei, dar şi un material în care anunţa că Germania ar fi datoare României peste 19 miliarde de euro în urma unor tratate internaţionale.

UVT a anunţat că renunţarea la colaborarea cu Golban s-ar fi datorat restructurării de personal didactic, în urma reducerii numărului de studenţi.

Articole pe aceeași temă:

Universitatea de Vest Timisoara a primit o amenda de 2.000 de lei pentru discriminare0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !