Unele primarii din Timis au hotarat interzicerea exploatarii gazelor de sist. Prefectura cere anularea deciziilor

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
19Comentarii
Unele primarii din Timis au hotarat interzicerea exploatarii gazelor de sist. Prefectura cere anularea deciziilor
© TION - Eugen Dogariu
Primăriile din Timiş au adoptat hotărâri de consiliu local prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metode neconvenţionale. În Timiş a început căutarea după petrol şi gaze, iar gospodarii acestor localităţi nu vor ca la ei în comună să se zguduie pământul în căutarea gazelor de şist.

Mai multe primării din judeţul Timiş au adoptat hotărâri prin care interzic exploatarea gazelor de şist. Dar nu e după cum vor consilierii. Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, le-a cerut primarilor să anuleze aceste hotărâri, pentru că ele nu sunt legale, pentru că se referă la resurse aflate în administrarea guvernului. Prefectul a solicitat reevaluarea hotărârilor datorită faptului că prin hotărâre de consiliu local nu poate fi administrat patrimoniul statului român. Au fost trimise până la şase cereri către consiliile locale.

„Noi nu discutăm de exploatare, de prospecţiuni, discutăm de o hotărâre de consiliu care decide asupra unui bun al statului român. E vorba de nelegalitate. Practic, consiliul local îşi excede autoritatea. De fapt, nici nu există gaze de şist în Timiş. Dar aici e vorba doar strict de legalitatea unui act emis de consiliul local. Acest act nu ar fi legal. Vorbim strict de legalitatea unui act – el pate fi anulat. Fie să-l revoce ei, fie îl revocă instanţa. În orice situaţie, instanţa e cea care decide. Instanţa este cea care se pronunţă asupra legalităţii actului. Chiar dacă eu atac hotărârea respectivă, tot instanţa de contencios – administrativ se va pronunţa”, spune prefectul Eugen Dogariu.

Moşniţa Nouă este una din comunele din Timiş care a adoptat un astfel de act, de interzicere a exploatării gazelor de şist. Consiliul Local Moşniţa Nouă a interzis „darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publică sau privată a comunei în scopul explorării – dezvoltării – exploatării gazelor de şist prin metoda neconvenţională”.

„Consilierii, în unanimitate, au considerat că nu este oportună anularea hotărârii, deoarece în Moşniţa Nouă sunt puţuri de adâncime din care este alimentată cu apă potabilă Timişoara şi nu vrem să punem în pericol sănătatea vecinilor noştri. În cazul în care hotărârea va fi atacată, suntem pregătiţi să ne prezentăm în contencios – administrativ să ne apărăm punctul de vedere”, a spus Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă.

 Articole pe aceeași temă:

Liber la explorari pentru gaze de sist la Biled si Periam

Geolog despre posibilitatea exploatarii gazelor de sist in Timis: O resursa, daca e identificata, e si exploatata19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor