Un preot din Timisoara le preda elevilor lectii rasiste

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
60Comentarii
Elevii de la Seminarul Teologic din Timişoara – Liceul Pedagogic din Timişoara – şi-au pus profesorul pe net. Nu pentru a da un exemplu, ci un contraexemplu. Filmuleţul postat de elevii de la liceul timişorean arată limbajul folosit de acest preot… unul deloc… ortodox… Acesta folosește cuvinte insultătoare la adresa oamenilor de etnie romă.

Filmulețul postat pe internet în data de 2 februarie, şi realizat în urmă cu câţiva ani, ne dezvăluie un preot al cărui limbaj lasă de dorit, chiar în faţa elevilor, chiar la ora de religie. Andrei Lehaci le spune elevilor săi că are un singur regret: acela că mareșalul Antonescu nu a mai trăit un an, pentru a-i extermina pe țigani!

„Mă, dacă Antonescu a făcut un lucru bun, a făcut că i-a exterminat. Mă, dacă ar mai fi trăit un an, mă, bată-i Dumnezeu să mai fi trăit (…) Mă, nu vă uitaţi în gură la toţi r*** că i-au exterminat pe evrei. Mă, nu fiţi tâmpiţei, mă, nu fiţi ghiolbani. Nu vă uitaţi în gură la toţi r****” , spune preotul.

Elevii din clasă par să se distreze, dar acuzaţiile preotului sunt unele pur rasiste. Preotul nu se lasă şi continuă, spunând că „dacă i-aș vedea la semafor (pe romi– n.r.), aș trece cu mașina înainte și înapoi peste ei!”.

În decembrie 2012, Lehaci a devenit preot paroh al bisericii din Mehala. Clasele de Teologie de la Liceul Pedagogic din Timişoara sunt organizate sub formă de seminar teologic.

Inspectorul şcolar general de Timiş Cornel Petroman spune că va cerceta cazul şi va vedea ce măsuri se impun.

UPDATE: Preotul paroh care le preda elevilor lectii rasiste a fost demis de Arhiepiscopie

Preotul paroh Andrei Lehaci, care a fost prezentat într-un material video cum instiga la ură rasială elevii cărora le preda de la Liceul Pedagogic din Timişoara, a fost eliberat din funcţie de Arhiepiscopia Timişoarei.

Mitropolia Banatului transmite că materialul video îl prezintă pe un fost profesor suplinitor din cadrul Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara, în perioada 2006-2007, fără a fi deținut calitatea de preot la momentul respectiv. “Arhiepiscopia Timișoarei regretă situația cauzată și se delimitează ferm de afirmațiile fostului suplinitor, exprimate în urmă cu 7 ani, despre care nu a avut cunoștință. În ceea ce privește climatul confesional în Arhiepiscopia Timișoarei, este binecunoscută armonia dintre toate etniile și cultele religioase, inclusiv cu cel mozaic, climat binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae – Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului. În urma ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, din data de 17 februarie 2014, preotul Andrei Lehaci de la Parohia Timișoara-Mehala a fost revocat din funcția de conducător al oficiului parohial”, transmite Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timișoarei. Andrei Lehaci era preot paroh la biserica din Mehala.

 60Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor