Un liberal din Timisoara are solutie la problema finantarii cluburilor sportive: reuniune de urgenta a primarilor

De Adrian Panduru
4Comentarii
Un liberal din Timisoara are solutie la problema finantarii cluburilor sportive: reuniune de urgenta a primarilor
© Un liberal din Timisoara are solutie la problema finantarii cluburilor sportive (foto: arhiva)
Primarii din mai multe oraşe din România se plâng de faptul că, din cauza Curţii de Conturi, nu mai pot finanţa cluburile sportive, care, fără suportul administraţiei publice locale, nu pot trăi. Chiar luni primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a făcut apel la timişoreni pentru a sprijini financiar sportul din urbea de pe Bega. Vicepreşedintele PNL Timiş Viorel Coifan are o soluţie…

„Se multiplică în proporţie de masă o situaţie care deja a devenit explozivă – finanţarea din bugetul local a echipelor şi în general a mişcării sportive din teritoriu. Ceea ce este simptomatic – o anumită mentalitate a organismelor guvernamentale de control – Curtea de Conturi, ANAF, dar şi altele, care consideră autorităţile locale ca fiind potenţiali delincvenţi, refuzând o colaborare cu ele”, spune Viorel Coifan.

Practic, Curtea de Conturi spune că finanţarea cluburilor sportive de către administraţia locală ori judeţeană este ilegală în forma actuală.

„Curtea de Conturi acţionează conform legii în vigoare, dar ea poate spune ce anume ar trebui făcut, modificând legea, ca lucrurile să intre într-un făgaş normal. În şedinţa CJ Timiş s-a analizat problema şi s-a invocat de către preşedintele Bojin faptul că nu a primit niciun răspuns din partea Curţii de Conturi. Ar trebui parcurşi următorii paşi – o reuniune de urgenţă a primarilor de mari municipii, deocamdată în zona de Vest, în cadrul Asociaţiei Primarilor de Municipii, sunt convins că toţi au aceste probleme, pentru a formula, în urma unor discuţii amănunţite şi la obiect un set de propuneri de modificare a Legii Sportului. După aceea, dacă se ajunge la un consens, trebuie să se facă o reuniune cu parlamentarii din judeţele respective pentru ca aceştia să susţină în parlament amendamentele propuse. Sunt convins că ar fi un demers cu şanse reale de succes deoarece cu această problemă se confruntă mai toţi primarii sau preşedinţii de consilii judeţene, indiferent de culoarea lor politică”, spune liberalul Coifan.

Finanţarea cluburilor la care este asociat consiliul local – ACS Poli, Saracens RCM, BCT şi CH Politehnica – a fost blocată în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi, care a constatat că aceste structuri ar fi beneficiat ilegal de cotizaţii de la bugetul local.

Primăria a contestat decizia, oficialii instituţiei susţin că totul este legal, dar nu se mai dau bani. Consiliul local a adoptat recent o nouă hotărâre în încercarea de a finanţa în continuare cluburile sportive, dar pe Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice.

Ar urma să se aloce bani în baza unei competiţii la care se poate înscrie oricine, pentru proiecte de activitate sportivă, dar nu se vor putea face plăţi retroactiv, cluburile nu pot avea datorii, nu pot fi acoperite cheltuielile cu salariile. Astfel, noua hotărâre nu rezolvă toate problemele şi trebuie parcurse nişte proceduri care durează.

Articole pe aceeași temă:

Primarul face apel la timisoreni sa sustina sportul, prin donatii in bani4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor