Turism de… aventură pe la cetăți și fortificații din Timiș. Un pliant și o mie de kilometri pentru a le vizita

De Adrian Panduru
3Comentarii
Turism de… aventură pe la cetăți și fortificații din Timiș. Un pliant și o mie de kilometri pentru a le vizita
© foto: Adrian Panduru/Tion
Cetățile și fortificațiile din Timiș pot fi vizitate, deși acest deziderat, cel puțin în Timiș, în Banat, se aseamănă cu turismul de aventură. Din aceste zile veți avea la dispoziție un pliant care vă ajută să faceți acest lucru – să vizitați comorile îngropate în istoria acestor locuri. Nu aveți spații amenajate, indicatoare și alte elemente de bază pentru a încuraja turismul în multe dintre aceste locuri. Dați greu de aceste cetăți, dar veți avea acest ghid care vă ajută. Veți avea parte de turism de… aventură…

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș alături de Asociația Culturală Ariergarda au lansat marți materialul de promovare turistică „Cetăți și fortificații în Banat”, eveniment care a avut loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.

Vă sunt descrise și explicate căile de acces plus istoria a zeci astfel de locuri, prin care au călcat și s-au aventurat cei de la Ariergarda, pentru a le aduce mai aproape de voi, iar Ovidiu Forai și Ioan Gropșian au bătut cu pasul aceste locuri pentru a vi le aduce în atenție și a vă invita să le vizitați. Aveți nevoie de o mie de kilometri… Pliantul îl veți găsi începând din aceste zile la infocentrul turistic de pe strada Alba Iulia și la cel de la Bastion, dar și pe www.discovertimis.com și www.turismtimis.ro.

„Sunt 23 de obiective în pliant, sunt vreo 30 și ceva pe care le-am prezentat asociației. Ca să le vedeți pe toate este nevoie să parcurgeți o mie de kilometri. Obiectivele vizate înseamnă o mie de kilometri. Fiecare traseu se termină într-o fundătură. În jurul tău, aparent, nu vezi nimic. Aceste fortificații sunt atât de vechi și asimilate de peisajul înconjurător încât la prima vedere nu zici că e ceva acolo”, a spus profesor-inginer Ioan Gropșian, Ariergarda.

Aveți în Timiș fortificația de la Corenști, cetatea Jdioara din Criciova, sunt multe locuri care merită vizitate, Valul roman de la Sacoșu Turcesc, situl de la Uivar, cetatea de la Sânandrei, cea de la Satchinez ori cea de la Seceani. În pliant vă este prezentată și cetatea de la Opatiția și valul roman din aceeași locație.

Delia Barbu, director executiv APDT Timiș, a declarat că se va adresa primăriilor pentru ca măcar să curețe aceste locuri, deși ar trebui mult mai mult pentru a atrage turiștii aici, de la renovare, restaurare la indicatoare și… multe altele…

„Vrem să ne adresăm primăriilor, să fie măcar curățate acele locuri unde se află aceste obiective, să fie accesibile cel puțin celor interesați să le vadă. Cetatea Jdioara din comuna Criciova am marcat-o pe una dintre hărțile Eco Timiș, am prins această cetate ca obiectiv turistic de vizitat. Sunt mai multe activități pentru a pune în valoare aceste obiective”, a spus Delia Barbu.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor