Tripla lansare de carte despre Banat

De S.P.D.
Reactualizat la:
Tripla lansare de carte despre Banat
La cea de-a XIX-a ediţie a Serii Bănăţene, joi, 5 aprilie 2012, de la ora 19.45, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, împreună cu invitaţii lor, prezintă trei volume despre Timişoara şi Banat, apărute în cadrul unor proiecte ale Atelierului Cultural Ariergarda.

Virgil Birou – „Lume fără cer”, Anton von Hammer – „Istoria ciumei din Banat 1738-1740” şi „Strada Augustin Pacha – Curţi interioare” sunt volumele care vor fi lansate astăzi. Publicarea acestor cărţi a fost finanţata de Primăria şi a Consiliul Local al Municipiului Timişoara în cadrul campaniei de candidatură a oraşului pentru titlul de capitală culturală europeană. Primele două volume lansează colecţia „Patrimoniu bănăţean”, apărută la Editura Diacritic, cu sprijinul Cercului de Studii Vestul.

„Probabil cel mai important roman bănăţean, „Lume fără cer” surprinde mediul minier al Aninei (cea mai adâncă mină din ţară) în timpul şi după primul război mondial. Romanul lui Virgil Birou a avut un destin tragic: apărut spre sfârşitul anului 1947 la Editura Fundaţiilor Regale, a fost retras de urgenţă de pe piaţă şi reeditat în 1957 cu trunchieri severe operate de cenzura comunistă. Această nouă reeditare prezintă romanul în integralitatea sa, aşa cum a fost gândit de autor. Cartea beneficiază de un cuvânt înainte de Cornel Ungureanu şi o postfaţă de Viorel Marineasa şi Daniel Vighi. Istoria ciumei din Banat 1738-1740 a apărut în 1839 la cea mai veche editură şi tipografie din Timişoara (cea a lui Joseph Beichel) şi reprezintă o raritate bibliofilă. Ediţia de faţă este una bilingvă (română/germană) şi cuprinde prima traducere a lucrării, realizată de reputatul istoric Costin Feneşan. Tot lui Costin Feneşan îi aparţin cuvântul introductiv şi notele explicative, iar postfaţa este scrisă de Walther Konschitzky. Importanţa lucrării este dată de faptul că avem de-a face cu prima lucrare de istorie a Banatului de nivel academic şi în acelaşi timp cea dintâi apărută în metropola provinciei. Partea a doua a cărţii constituie o monografie sui generis a Timişoarei vechi, prima ce a fost dedicată istoricului principalelor clădiri din Timişoara. Strada Augustin Pacha – Curţi interioare este un volum antologic, rezultat în urma sărbătorii străzii Augustin Pacha care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, apărut la Editura Brumar, sub coordonarea lui Daniel Vighi şi Viorel Marineasa”, precizează autorii triplei lansări.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !